Synger lovsang på puben
De omtaler seg som kristne artister, men synger aller helst på puben. – Vekkelsen skjer jo her ute, Sier Hanne Vatnøy
Kristne sangere opptrer gjerne i kirka eller på kristne musikkfestivaler. Slik er det ikke for artistene Hanne Vatnøy og Elin Sofye Rabbevåg.
Kall fra Gud
Bien bar. Møteplassen for intervjuet er ikke helt tilfeldig. For Hanne Vatnøy og Elin Sofye trives aller best ute blant den vanlige samfunnsborger. Og ingenting er mer meningsfullt for de to unge kvinnene enn å skrive låter for kirkefremmede. I dag skal de ha konsert på Lille Ole Bull scene i Bergen sammen med artisten Myrna Braza. De tre blir omtalt som byens mest spennende kvinnelige artister. Selv om Hanne og Elin Sofye ikke skriver eksplisitt kristne tekster, opplever de like fullt et kall fra Gud til å opptre utenfor kirkens vegger.
– Vekkelsen skjer jo her ute, sier Hanne.
Himmelen faller
Et glass vann og en kopp kaffe. Det er alt de bestiller i dag. Mens regner hamrer utenfor vinduene på Danmarksplass i Bergen snakker de to ivrig om kallet, gleden og nedturene som håpefulle artister i verdens vanskeligste bransje, musikkbransjen.
– Flere ganger har jeg spurt meg selv hvorfor jeg ikke bare kan være som andre troende artistene som spiller på kristne festivaler. Men jeg opplever at jeg har en drivkraft inni meg som gjør at jeg ønsker å bringe Jesus til nye steder, sier Hanne Vatnøy.
Om en uke reiser hun på turné til Japan hvor hun sist ble intervjuet i en av de store avisene i landet. Hun tror ikke at man må synge direkte om Gud eller Jesus, eller stå med lukkede øyne og løftede hender for at man skal kunne leve i tilbedelse.
– Vi synger jo sangen, Jeg vil gjøre mitt liv til en lovsang til deg, siterer Hanne og forklarer:
– Det tror jeg man gjør ved å blomstre i det man er glad i, det som gir en glede og mening. Jeg har hatt utrolig sterke opplevelser når jeg holder konserter for et blandet publikum som gjerne ikke er kristne, men likevel sier at de opplever at himmelen faller over dem når jeg synger. Det skjer mye rart, sier artisten.
Helt siden hun var liten har hun opplevd at hun skulle være en motbølge i musikkbransjen.
Litt kjedelig
Elin Sofye er vokst opp i et bedehusmiljø i indremisjonen i Ålesund. Siden 2009 har hun vunnet både priser og stipend, og holder nå på å fullføre sin mastegrad i musikk ved Griegakademiet i Bergen.
– Siden jeg var ganske ung har jeg likt sekulær popmusikk. Jeg har ingen problemer med det og tror at man kan tilbe Gud også til en låt av Coldplay eller Muse. Jeg tror også at man kan nå ut til flere ved og ikke alltid synge amen og halleluja i sangene sine. Å synge på puber og barer er noe jeg føler et kall til å gjøre. Der kan jeg nå flere, sier Elin, som i åtte år har ledet lovsang i Norkirken i Bergen.
LES OGSÅ: Gjør døren høy med elektronika
Døden og håpet
Artisten fra Ålesund tror alle kristne kan ha godt av å komme seg ut og tilbringe litt mer tid i miljø utenfor kirken.
– Det blir ofte litt sånn at kristne har en tendens til å bare være med kristne og gå i kristne miljø. Men jeg tror ikke at vi er kalt til å leve slik. Jeg tror at vi er kalt til å gå ut. Det er det jeg føler i forhold til musikken også.
Når hun skriver låter er teksten en viktig del av det hun vil formidle.
– Jeg er opptatt av tekst, og det er mye dårlig tekst i bransjen. Tekst som fokuserer på helt feil ting og der artister fremstår som dårlige forbilder. Derfor tror jeg verden trenger sånne som oss, sier Elin og smiler. Tekstene hennes handler gjerne om de tøffe og sårbare sidene ved livet. Selv har hun opplevd tap noen hun elsket høyt og hun har mange spørsmål til Gud. I singelen All I know synger Elin Sofye om døden. Men selv om temaet er alvorlig fins det alltid håp i tekstene hennes.
– Håpet er viktig for min del. Man skal ikke svartmale livet. Den røde tråden i mine sanger er at det fins håp.
Ærlig om livet
Hanne jobber med en ny plate som skal komme ut til neste år. Hun er enig med Elin Sofye i at det er viktig å synge om de vanskelige temaene.
– Mange populære låter handler om å leve i nuet, feste og glemme morgendagen. Men hvis vi skal ta publikum på alvor må vi våge å sette ord på følelser og tanker folk har, også når det kommer til eksistensielle spørsmål. Jeg ønsker å være en artist som er ærlig med livet, sier Hanne.
Drømmen om å gjøre karriere bor også i Hanne og Elin Sofye. Og når det store gjennombruddet ikke kommer kan det være tøft å takle skuffelsene.
– Det er en utfordring å ville noe sterkt. Det er en rar følelse å vite at man er flink, og at man på en måte fortjener å vinne ting, og så vinner man ikke, og man blir ikke vist på tv. Jeg har jo kjempelyst til det, men så tenker jeg, hva er mine intensjoner? Derfor kjenner jeg meg veldig ydmyk nå, og jeg ønsker å vandre i ferdiglagte gjerninger. Jeg ser på meg selv som en bonde som pløyer åkeren og sår og gjør alt klart til regnet kommer, sier Hanne.
Elin Sofye tror også på å vandre i ferdiglagte gjerninger, men samtidig at man må jobbe hardt for å lykkes.
LES OGSÅ: – Lovsang er språket vårt
Motbølge i bransjen
Om de to bergensartistene får store tilhengerskarer eller må nøye seg med små opplever de at de representerer en motbølge i musikkbransjen.
– Jeg satt så på en musikkvideo med Nicky Minaj. Hun har flere hundre millioner visninger på Youtube. Men egentlig er det bare porno med musikk. Det er trist, sier Elin.
– Jeg vet at Jesus har kalt oss til å være lys og salt der vi er og jeg tror at det er derfor vi skal være på forskjellige steder, sier Hanne.