Synger sanger både om nissen og om Jesus
Apeltun skole i Bergen har prøvd å gjøre alternativet til skolegudstjenesten så godt som mulig. – Bra, men ikke godt nok, sier klageren fra i fjor.
– Det alternative opplegget virket bra, men var ganske uorganisert, sier Magnus Svärd.
Les også: HEF kritiseres for kirkekritikk
Han er far til barn på Apeltun skole. I fjor klagde han til skoleeier om at informasjonen om det alternative opplegget kom for seint og var for ufullstendig. At barna øvde i skoletiden på sanger og høytlesninger til skolegudstjenesten falt heller ikke i god jord. Like mye krefter måtte settes inn på det alternative opplegget, mente han i følge klagebrevet i de offentlige postlistene.
I år er mye blitt bedre, forteller Svärd til Dagen.
– De sendte ut informasjon i god tid, men jeg mener fortsatt at det ikke er godt nok. Informasjonen om skolegudstjeneste og det alternative opplegget må tas ut som en egen del, ikke sendes ut med all annen informasjon. Påmelding må være helt obligatorisk når man har forkynnende elementer.
Det alternative opplegget på biblioteket på Nesttun utenfor Bergen, virket ved første øyekast bra.
– Rektor har tatt debatten far i fjor til etterretning, men ikke på alle felt. Det var for eksempel ikke mulig å få ut noen beskjed om når man skulle møte opp.
I følge Svärd var det flere som deltok på det alternative opplegget i år enn i fjor. Dagen vet at det dreier seg om en håndfull elever. Skolen har 385 elever.
Forsiktig
Rektor ved skolen, Kristi Odéen, ønsker ikke å gå ut med tall på hvor mange som var med på opplegget i biblioteket. Hun sier skolen ønsker å vise respekt overfor de elevene og foreldrene som ikke ønsker å delta i skolegudstjenesten.
– Hadde dere uansett satt i gang med det alternative opplegget, Odéen?
– Ja, vi gir foreldrene to valg. I arrangementet på biblioteket ser elevene filmen Snømannen, de fremfører tekster som handler om julen og juletradisjoner i Norge og andre land. De synger sanger om nissen. Barna får opptre med sanger og høytlesning, forklarer rektoren.
Ungdom svikter
Mens et knapt flertall fortsatt vil ha skolegudstjenester, mener to av tre under 30 at det er en dårlig idé.
Det viser en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Human-Etisk Forbund.
– De yngste er klare på hva de vil. Jeg vil tro det er de som relativt nylig selv var en del av dette opplegget, sier forbundets generalsekretær Kristin Mile til NRK.
52 prosent svarer at de er positive til skolegudstjenester, mens 44 prosent sier de er negative. I aldersgruppen under 30 år, svarer 32 prosent at de er positive, mens 64 prosent er negative.
Skepsisen til julegudstjenester er størst i Oslo, der 59 prosent mener det er en dårlig idé. På Vestlandet er folk mest positive. Der svarte 57 prosent ja.
Blant de spurte mener 48 prosent at aktiv påmelding bør være et minstekrav til skolegudstjenestene. 46 prosent er uenige i dette.
Undersøkelsen viser også at flertallet er enig med Magnus Svärd om at man aktivt må melde seg på deltagelse på gudstjenester.