- Syrias største humanitære lidelse etter år 2000
Bak flyktningstrømmen fra Syria til Irak ligger helt nye kamper på nye steder, til dels mellom nye grupper, ifølge Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.
Han innledet den nye jobben med å dra nokså sporenstreks til kriseområde nummer én i verden for tiden, og han er rystet over forholdene.
- Dette er den største humanitære lidelsen i det nye årtusen, sier Egeland i Flyktninghjelpen.
- Tapene blir bare større og større.
Flyktningstrømmen fra Syria til Irak fikk en ny dimensjon torsdag i forrige uke. Da gjorde ei ny, provisorisk bru over elva Tigris det mulig for flyktninger i tusentall å flykte fra krigshandlinger som truet syriske kurdere, hvorav mange kristne.
Varer i mange år?
Bare et kraftig økt press fra verdenssamfunnet politisk og diplomatisk kan gi en løsning, framholder Egeland, og understreker at dette ikke er noe som skjer av seg selv.
- Det er en fare for at dette vil vare i veldig mange år. Da vil barn vokse opp i landflyktighet i flyktningleirer. Det vil bety et nytt hat og en ny usikkerhet både for Midtøsten og Europa, sier han til NTB fra Erbil i Nord-Irak, som er første stopp på reisen.
Han skal også besøke flyktningleirer i Libanon og Jordan, og han er skuffet over mangelen på støtte fra verdenssamfunnet til flyktningene.
- Landene i regionen er sjenerøse og har åpnet sine grenser for flyktningene, sier han og sikter til Jordan, Irak, Libanon og Tyrkia.
- Men det er slående at nesten ingen andre land skjønner hvilken katastrofe dette er.
40.000
I løpet av sju dager har 40.000 nye flyktninger kommet til Nord-Irak, og det ser ikke ut til å ta slutt.
- Det kom 3.500 nye i dag, sa Egeland onsdag kveld.
- Kurdere og kristne trekkes inn i krigen slik at den blir stadig mer altomfattende. De kommer fra krigshandlinger på steder vi ikke har hørt om. De mottas sjenerøst av irakiske kurdere, sier han, men understreker at ressursene er begrenset.
Behovene er på langt nær dekket. Både kurdiske hjem og nyopprettede leirer er fulle.
- Vi var i en leir med 13.000 beboere i dag. Den eksisterte ikke for en uke siden. En annen leir vi besøkte, har nå 50.000 mennesker, men er satt opp for 15.000. Slik er det overalt, forteller han.
- FN har bedt om 5 milliarder dollar til humanitær innsats, men bare fått 38 prosent av dette.
Inn i Syria
Flyktninghjelpens strategiske mål er å få til en større del av hjelpearbeidet inne i Syria.
- Omfanget av katastrofen er så enormt, og inne i Syria råder bare usikkerhet, elendighet og krig. Ingenting fungerer som det skal, 4 millioner mennesker er fordrevet internt, og de får ikke mye hjelp, poengterer Egeland.
(©NTB)