Syrisk ektepar går i kirkeasyl på Bømlo
Fredag var siste frist ekteparet hadde for å forlate Norge. I stedet bestemte de se for å gå i kirkeasyl i Bremnes kirke.
Det er sju år siden familien Jakarian bosatte seg på Bømlo etter å ha fått opphold i Norge. Familien er ortodokse kristne og består av far Harout (56), mor Tamar (50), sønn Pogos (25) og datter Natalie (24).
Sommeren 2021 varslet Utlendingsdirektoratet (UDI) at de ønsket å tilbakekalle foreldrenes oppholdstillatelse og barnas statsborgerskap, forklarer advokaten deres, Anela Ferati, til Bømlo-nytt.
Fredag 19. mai var dagen myndighetene satte som siste frist for at far og mor i familien skulle forlate landet. I stedet gikk de i kirkeasyl. De har nå flyttet inn på et rom bak orgelet i Bremnes kirke,
Tryggere i kirken
– Vi fikk ikke svar på om de fikk bli til rettssaken startet fra Une eller politiet, derfor tenkte vi det var tryggere å være i kirken, forteller datteren Natalie Jakarian til Vårt Land.
De har heller ikke hørt noe fra myndighetene etter at familien gikk i kirkeasyl.
– Vi har ikke hørt noe ennå, så vi bare venter. Det er mye, mye venting, sier Natalie.
– Dette er som en vond drøm, sier Tamar Jakarian, mor i familien til Bømlo-nytt.
Armensk statsborgerskap
UDI hevdet at familien hadde fått armensk statsborgerskap i 2013, og at det var Armenia som derfor skulle gi dem asyl.
– Familien har ikke visst at de hadde armensk statsborgerskap og mistenker smugleren for å misbruke de syriske dokumentene til å lage armenske pass som kunne selges videre, forklarer Ferati til avisen.
Nå varsler familien at de vil gå til sak mot staten, skriver Vårt Land.
Sterk lokal støtte
Natalie Jakarian sier at lokalsamfunnet på Bømlo har vært svært støttende i prosessen.
– Det har vært helt utrolig, vi har fått så mye støtte, sier Natalie.
Hun forteller at de allerede har fått inn over 100.000 kroner til å dekke advokat og rettssak.
Søndag ble det også arrangert en støttekonsert for familien i Bremnes kirke.
Enkle forhold
Sokneprest Asbjørn Gundersen sier til Bømlo-Nytt at kirken har et enkelt kjøkken som familen kan bruke. Det er også et toalett med vask i kirkebygningen, men ingen dusj.
Bremnes kirke har mer enn 400 store og små aktiviteter i året, opplyser soknepresten, som likevel mener at det vil være ganske rolig for ekteparet på rommet bar orgelet.
– Det er jo andre vigslede bygg i kommunen som er lite i bruk, både i Brandasund og på Espevær, men da ville de ha vært langt unna venner og støtteapparat, som de her har rundt seg hele tiden, sier han til avisen.