Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Foto: KrF/CC/Flickr

Takker nei til prestestilling i Møre bispedømme

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har i dag takket nei til soknepreststillingen i Sandøy. Med både sorg og lettelse, sier den lesbiske telologistudenten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er med sorg jeg takker nei til jobben i Sandøy, sier Pedersen-Eriksen i en pressemelding som ble sendt ut onsdag morgen.

– Sorg fordi jeg allerede har blitt så glad i menneskene som jeg vet ønsket å ta imot meg og mitt liv på Sandøy. Samtidig kjenner jeg på en lettelse fordi presset mot meg har vært så sterkt at det har truet grunnen jeg står på.

Store bølger

Et knapt flertall i Møre bispedømme valgte å tilby henne stillingen. Ansettelsessaken skapte store bølger under Kirkemøtet i Trondheim da det ble kjent at den lesbiske teologistudenten hadde fått tilbud om prestestillingen i Møre bispedømme. Møre-biskop Ingeborg Midttømme ordinerer ikke lesbiske og homofilt samboende prester. Først avviste hun at det var mulig at Pedersen-Eriksen vart ordinert i et annet bispedømme.

Da saken ble kjent under Kirkemøtet i Trondheim tidligere i måneden, samlet biskopene seg til et ekstraordinært, uformelt møte på kveldstid for å drøfte situasjonen.

Midttømme rådførte seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Hun åpnet derfor for at Pedersen­–Eriksen kunne ansettes i Møre.

Deretter samlet Midttømme bispedømmerådet sitt på kirkemøtehotellet for å orientere dem om utviklingen i saken.

Saken fikk det til å koke i sosiale medier og biskop Midttømme fortalte til Dagen at hun mottok hatmail.

Biskop Solveig Fiske i Hamar gjorde klart at hun gjerne kunne ordinere Pedersen-Eriksen.

Var ønsket

Pedersen-Eriksen var enstemmig innstilt av menighetsrådet i Sandøy.

For inntil et par år siden stod det i Møre bispedømmes utlysningstekster at prester som levde i homofilt samliv ikke ville bli tilsatt. For en tid tilbake ble teksten endret til at «samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt», ifølge Aftenposten.

Nei til Tromsø

Pedersen-Eriksen har også takket nei til en prostipreststilling i Tromsø. Å takke nei til begge disse stillingene var ikke det Pedersen-Eriksen ønsket, men mener det var det riktige valget ut i fra situasjonen:

– Å stå i kjente relasjoner som bygger meg opp, som ektefelle, prest og menneske blir viktig for meg fremover. Jeg skal nå bruke tiden på å ta vare på Sigrunn og meg selv, skriver hun i pressemeldingen.

Utlyst på nytt

Stiftsdirektøren i Møre bispedømme Bjørn Olaf Storhaug sendte ut pressemelding kort tid etter at Pedersen-Eriksen hadde gjort det kjent at hun takket nei. Der heter det at de var innstilt på å ønske henne velkommen til prestetjeneste i Møre.

«I si pressemelding viser ho til at presset ho har opplevd i denne prosessen har vore svært stort. Det handlar om medmenneske sin identitet og djupaste kjensler, slik ho så ope og tydeleg har gitt uttrykk for. Debatten om kyrkja sitt syn på ekteskapet vekkjer sterke kjensler anten ein støttar det eine eller det andre synet. Det visest også gjennom prosessane i denne tilsetjingssaka», skriv Storhaug.

Omstridt jobbtilbud

Møre bispedømmeråd ville tilby Hanne Marie Pedersen­–Eriksen jobben som sogneprest i Sandøy. Hun er lesbisk og skal til sommeren gifte seg med sin kvinnelige kjæreste.

Møre­biskop Ingeborg Midttømme ønsker ikke å ordinere henne, altså innsette henes om prest. Men ifølge regelverket kan en ordinasjon gjøres i et annet bispedømme.

Saken ble kjent under Kirkemøtet i Trondheim og skapte mye strid og debatt.

29. april takket Pedersen-Eriksen nei til jobben i Sandøy.

Powered by Labrador CMS