Taler kristne arameeres sak
Etter flere års kamp har Israel anerkjent arameerne som egen minoritet. Jakob Khaloul (2) er den første registrerte arameer i landet.
Siden 2007 har kampen for å bli en anerkjent minoritet i Israel vært en hjertesak for den kristne arameisktalende israeleren Shaidi Khaloul. I sju år har han stått på for de kristnes arabernes rettigheter og møtt mange nederlag og mye motgang, særlig fra de mange muslimene i Israel. Han er blitt truet på livet, og det er utlyst en belønning på 100.000 dollar på den som klarer å fjerne han for godt.
Gjennomslaget kom 16. september, israelske myndigheter hadde anerkjent arameerne som minoritet på linje med arabere, drusere, beduiner og tsjerkassere. Onsdag 26. november taler Shaidi Khaloul til FNs Menneskerettsråd i Geneve om religiøse minoriteters rettigheter både i Israel og i de muslimske landene i Midtøsten.
Rørt til tårer
– Jeg ble nærmest sjokkert da jeg fikk meldingen om at Israel hadde innvilget vårt krav. Jeg ble rørt til tårer og ringte presten og de troende i Jish og fortalte nyheten. Det var et stort historisk øyeblikk for oss som vi feiret med et lite selskap her i byen, sier Khaloul i sin hjemby i det nordlige Galilea på grensen til Libanon.
Arameisk var talespråket på Jesu tid i Israel og store deler av det som i dag utgjør Libanon, Syria og det nordlige Irak. Fram til islam dukket opp på 600-tallet utgjorde de en stor kristen majoritet som delte seg i flere kristne kirkesamfunn. På grunn av hard forfølgelse og arabisk dominans er innbyggerne siden blitt sett på som arabere, og flertallet har gått over til islam. De arameiske kristne er blitt marginalisert, og det arameiske språket er så å si forsvunnet.
Tvangsarabisert
– Mine forfedre kommer fra Libanon, og vi har aldri sett på oss selv som arabere. Men i min oppvekst var det ingen som lærte oss noe om vår historie og kultur i skolen. Vi er blitt påtvunget arabisk språk og kultur på grunn av den arabiske okkupasjonen og forfølgelsen, sier Khaloul.
Han hevder de arabiske makthaverne brukte samme metoder som ISIS gjør i Irak og Syria i dag.
– De som ikke ville underlegge seg islam, ble tvunget til det eller drept. Fordi dette har pågått over så lang tid, hevder de at dette er arabisk land og eiendom, men vi var her lenge før dem. De serverer sine løgner både om oss og om jødene, og lurer Vesten til å tro denne propagandaen, sier Khaloul.
Han illustrerer det med arabernes påstander og løgner om eiendomsretten til Tempelplassen i Jerusalem der det har stått flere jødiske tempel.
Rettigheter
Israel har flere administrative råd og organer der de ulike minoriteter er representert. De tar opp folkegruppenes rettigheter og arbeidsvilkår med myndighetene. Det gjelder både religiøse rettigheter, men også kulturelle og språklige hensyn i samfunnet, og den statlige støtten til minoritetene. Skolene er også pålagt å undervise i kulturen til de ulike minoritetene og legge til rette for språkopplæring for de som tilhører en minoritet.
– Det er 120.000 kristne arabere i Israel i dag, og fram til i høst har vi ikke vært anerkjent som egen minoritet. Fordi de kristne defineres som arabere, settes de i bås med den muslimske minoriteten og representeres av dem i møte med staten. Det sier seg selv at de muslimske representantene ikke taler de kristnes sak i slike råd og organer, men karer for sitt eget ve og vel. Når vi nå er anerkjent som egen minoritet, har vi representasjon i statlige organer og kan på en langt sterkere måte fremme vår sak overfor staten, forklarer Khaloul.
Drapstrusler
Reaksjonene mot Shadi Khaloul har ikke latt vente på seg både fra kirkeledere i de tradisjonelle kirkene og fra den store arabiske minoriteten i Israel. Arabiske aviser har beskrevet han som en forræder som går jødenes ærend og splitter araberne i kampen mot Israel. På Facebook har truslene haglet meget voldelige vendinger.
– Ordbruken er blitt stadig verre og mer voldelig, og det er en dusør på 100.000 dollar på mitt hode. Jeg er ikke redd når jeg går ut, men jeg innrømmer at jeg ser meg mer rundt enn jeg gjorde før. Vi har ingen annen vei å gå. Gir vi etter for truslene, betyr det død for hele vår arameiske kultur. Nå får våre barn og unge opplæring i skolene i arameisk språk og kultur. Det er lys i enden av tunnelen, dette er vårt håp for framtiden, sier Khaloul.
Til FN
I Geneve vil han be det internasjonale samfunnet å stanse utryddelsen av de kristne arameerne i deres hjemland Libanon, Syria og Irak, og gjøre det Israel har gjort ved å anerkjenne dem.
– I dag har de ingen beskyttelse, men blir forfulgt og massakrert av islamske krefter. Dette må det internasjonale samfunnet gjøre noe med før det er for sent, sier Shadi Khaloul.
LØGNER: – Muslimene serverer sine løgner både om oss og om jødene, og lurer Vesten til å tro denne propagandaen, sier Shadi Khaloul (38), talsmann for de kristne arameerne. I høst har Israel anerkjent arameerne som egen minoritet i landet etter sju års kamp som Khaloul har ledet.