TAR IMOT GJESTER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Foto: Heiko Junge / NTB

Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å gjøre om krigsatmosfæren til en fredssituasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

– Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

I intervjuet i Kabul sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

Ingen land har ennå anerkjent Taliban-styret, som var notorisk for grove brudd på menneskerettighetene da de siste hadde makten i Afghanistan.

De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp finner sted i Oslo fra søndag.

Ingen kvinner

Delegasjonen som består av 15 menn og ledes av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, reiste lørdag fra Kabul på et fly som norske myndigheter sendte for å hente dem, ifølge en Taliban-talsmann.

I Oslo skal de møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

– Ikke legitimering

– Disse møtene innebærer ikke en legitimering eller anerkjennelse av Taliban, understreker utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Men vi må snakke med de faktiske myndighetene i landet. Vi kan ikke tillate at den politiske situasjonen fører til en enda verre humanitær katastrofe, sier hun.

Ali Maisam Nazary, utenlandssjef for Den nasjonale motstandsfronten som kaller seg den siste gjenværende bastionen mot Taliban i Afghanistan, fordømmer Norge for å ha arrangert møtet med Taliban.

– Vi må alle heve røsten og hindre alle land i å normalisere en terrorgruppe som representanter for Afghanistan, tvitret han fredag.

Bakgrunnen for samtalene er blant annet at den humanitære situasjonen i Afghanistan går fra vondt til verre etter Talibans overtakelse i august. 23 millioner afghanere trues nå av sult, og FN sier det trengs 5 milliarder dollar i internasjonal bistand for å håndtere krisen i landet.

Powered by Labrador CMS