Tallknuser: – 95 prosent sjanse for at KrF havner under sperregrensen
Ny analyse-nettside spår alle småpartiene under sperregrensen etter valget. Det knuser Erna Solbergs drøm om en tredje periode.
– Dersom det var valg i dag ville det vært under én prosent sjanse for at regjeringen ble gjenvalgt, sier førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap på UiO, Jørgen Bølstad, til Dagen.
Han er hjernen bak det nye analysenettstedet Estimite.com som har fått oppmerksomhet for sine nådeløse spådommer for basert på matematisk sannsynlighet.
Rødt i tet
Nettsiden er bygd rundt et dataprogram som hver dag simulerer valgresultatet 13.000 ganger for å regne ut sannsynligheten for ulike utfall.
Et av spørsmål Bølstad har regnet på er hvilke av småpartiene Rødt, MDG, KrF og Venstre som kommer over sperregrensen.
I bunnen ligger KrF og Venstre som bare får 5,1 og 3,8 prosent sannsynlighet for å komme over sperregrensen dersom valget var i dag.
– Det mest sannsynlig er at ingen av partiene kommer over sperregrensen, konkluderer han.
Stigende sjanser
Fram mot valgdagen stiger KrFs sjanser til 14 prosent, men det er likevel dårligst av småpartiene. Venstre gjør det derimot best og får over 20 prosent sjanse.
– I praksis er disse forskjellene veldig små. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen på målingene, men KrF er usedvanlig stabile og bruker lang tid på å gå fram eller tilbake. Derfor gir modellen KrF litt lavere sannsynlighet enn de andre partiene til å gå tilstrekkelig fram før valget, forklarer Bølstad.
– Hvorfor øker sjansene frem mot valgdagen?
– Det er hovedsaklig fordi bredden av hva som er sannsynlig blir større jo lenger fram i tid vi ser. Partiene har fortsatt et halvt år på å løfte oppslutningen sin nok til å komme over sperregrensen.
– Over med god margin
Generalsekretær i KrF, Geir Morten Nilsen, har ansvar for partiets valgkamp. Han er ikke fornøyd med tallene han ser.
– Min opplevelse er at de dårlige målingene gjør at både det sentrale partiapparatet og grasrota virkelig mobiliserer. Ingen har lyst til å våkne til et dårlig valgresultat og tenke at de kunne ha gjort mer, skriver Nilsen i en SMS til Dagen.
– Vi må stå sammen og bruke stemmen vår. Klarer vi det, kommer KrF ikke bare over sperregrensen, men vil gjøre det med god margin, tror generalsekretæren.
Erna sliter
At KrF og Venstre sliter er dårlig nytt for statsminister Erna Solberg (H). Selv om Bølstads modell anslår at Høyre sannsynligvis blir Norges største parti ved valget, får Solberg bare 5,2 prosent sjanse for gjenvalg i september. Hadde valget vært i dag er sjansen under én prosent.
– Er valget egentlig avgjort allerede?
– Jeg vegrer meg for å si det, men hvis man skal se realistisk på det så ligger de borgerlige partiene i dag cirka 15 prosentpoeng bak partiene som ønsker et regjeringsskifte. Det er et ganske stort forsprang, sier Bølstad.
Han har analysert bevegelsene partiene har hatt de siste årene og hvordan partiene pleier å bevege seg før valg.
Tallknuseren konkluderer med at regjeringen ikke kommer til å ta igjen forspranget, selv om de skulle få en medvind i valgkampen.
– Valget i 2017 var jevnt og de borgerlige fikk en knapp seier. Nå er både KrF og Venstre under sperregrensen og Frp har gått kraftig tilbake. Det ville også vært veldig spesielt om Erna Solberg skulle bli valgt for en tredje periode.
– Ikke avgjort enda
En som derimot er skeptisk til modellen er Bølstads kollega og valgforsker ved UiO, Bernt Aardal. Han frykter at Estimite skal føre til lavere valgdeltakelse.
– Valgdeltakelsen er sterkest når valgene er jevne. Dersom det blir slått fast på forhånd at valget er avgjort, og slike tanker også sniker seg inn på innsiden av partiene, kan det føre til demotiverte velgere og mindre engasjement i partiene, sier Aardal til Dagen.
Han mener likevel at Bølstads prosjekt er spennende, men at det ikke tar høyde for uforutsette ting.
– Det kan fortsatt skje dramatiske ting som snur opp ned på valgkampen, og det er derfor valgkampens dynamikk er umulig å forutsi, mener valgforskeren, som gir kollegaen rett i en ting:
– Det ser ganske mørkt ut for Erna Solbergs tredje periode, men det trenger vi for så vidt ikke avanserte metoder for å se.
For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at Geir Morten Nilsen er i permisjon fra stillingen som konsernsjef i Mediehuset Dagen.