Taper penger uten kristne bokhandlere
Vivo vil gjerne gi Bergen og Stavanger kristne bokhandler igjen, men mangler egnede lokaler. Imens får kristne forlag trøbbel.
Bibelbeltets to største byer har vært uten kristen bokhandel en god stund. I Stavanger ble den kristne bokhandelen lagt ned i mars 2014. Nøyaktig ett år før var det slutt for Vestlandske Bokhandel, Vestbok, etter 102 års drift midt i Bergen.
– En katastrofe, mente faste kunder Dagen snakket med for et snaut år siden da det var opphørssalg i Stavanger.
– Veldig trist, lød det fra en fast kunde hos Vestbok.
Vil reetablere
Men nå kan det ligge an til ny kristen bokhandel i begge byene.
– Det kan skje ved at lokale aktører starter, eller ved at for eksempel Vivo knytter til seg noen lokalt, sier forlagssjef Svein Andersen i Hermon Forlag til Dagen.
Han leder Norges største kristne forlag og er styreleder i Norsk Forleggersamband, den kristne forleggerforeningen. Derfor vet han mye om bransjen.
– Bokhandlerkjeden Vivo ser etter muligheter til å reetablere seg i Bergen og Stavanger. De søker aktivt etter lokaler, mener han å vite.
– Men det skjer kanskje ikke noe rett rundt hjørnet, tror Andersen som også er sjef for forlaget Genesis. Både Hermon og Genesis er sterkt berørt og har hatt synkende omsetning som en direkte følge av nedleggelsene vestpå.
– Leter aktivt
Bokhandlerkjeden Vivo – tidligere Bok & Media – bekrefter at de er på leit etter egnede lokaler i begge byene.
– Vi arbeider kontinuerlig med å vurdere muligheter for ekspansjon, både på Vestlandet og i landet for øvrig, bekrefter Liv Berit Vetland i Vivo.
Hun understreker imidlertid at det ikke er noe å informere om nå og vil ikke si hvordan det ligger an i øyeblikket.
Det kritiske er å finne lokaler som ligger riktig til og har en husleie man kan leve med.
– Det er mange hensyn å ta, men det er viktig å finne en plassering der folk ferdes, enten i en handlegate eller på et kjøpesenter, sier Vetland som forteller at sentrene kan være dyrere om andre bokhandlere er der allerede.
– Det koster mye å etablere en bokhandel, så vi vil gjerne ha med investorer, enten privatpersoner, organisasjoner eller forlag, som vi kan åpne en helt eller delvis partnereid Vivo-butikk sammen med, sier Vetland og sier Stavanger og Bergen har prioritet i Vivo.
– Deprimerende
For 32 år siden, da Hermon forlag startet, var det fire kristne bokutsalg i både Bergen og Stavanger.
– Det oppleves både deprimerende og smertefullt at så store byer med et så stort befolkningsgrunnlag, med så mange kristne menigheter, aktive kristne familier og utdanningsinstitusjoner ikke har kristne bokhandler i sentrum, sier forlagssjef Andersen.
Kostbart
Han tror det er rom for butikkene som forsvant.
– Men de hadde ikke en kostnadsstruktur som var dekkende ut fra salget. I Stavanger satt Imi-bokhandelen fast i en kostbar husleiekontrakt til 1,5 millioner i året. Med en mer moderat husleie kunne de overlevd, sier Andersen.
Vivo som kjede går i pluss og har høy omsetning, og bokhandelen i Akersgata i Oslo. Ellers i landet varierer det noe.
Millionminus
Med Stavanger og Bergen ute av bildet, er to av de seks største forhandlerne forsvunnet. Det merker ikke bare bokkundene, men også forleggerne.
– Disse to var de siste vi ville tro skulle bli borte, sier forlagssjef Andersen.
De andre store i salgsleddet for kristne bøker er Vivo-butikkene i Akersgata, i Sandnes, Ålesund og Kristiansand.
Hermon merker klart redusert omsetning i Stavanger og Bergen med omland. Omsetningssvikten anslås til rundt 1,5 millioner.
Noe tas inn igjen via nettsalg som har økt noe. Andre kristne bokhandler i regionen har også økt, men det kompenserer ikke for bortfallet av de to butikkene. Andersen antar at omkring 80 prosent av tapet ikke er dekket gjennom andre kanaler. Netto tap er da 1,2 millioner for deres forlag alene. En lokal kristen bokhandel blir som en institusjon for mange kunder, mener han.
– Mange får en sorgreaksjon og vet ikke hvor de skal finne biblene og salmebøkene de alltid kjøpte på Vestbok eller Imi, sier han og legger til at sekulære bokhandler nok har økt sitt salg av kristne bøker noe i Bergen og Stavanger. Bergen har også bokhandelen «3:16» i bydelen Åsane. Den har økt omsetning etter at Vestbok ble borte. Tilsvarende har salget økt i Vivos bokhandel i Sandnes.
Hermon har vært inne på eiersiden i noen få bokhandler.
– Vi har vært med i tre-fire privateide butikker. Driverne har invitert oss til det på grunn av kapitalbehov. Etter hvert har vi solgt oss ut. Det er forlagsvirksomhet vi først og fremst kan og har kall og lyst til å drive med, understreker Andersen.
– Vi har gått inn så langt det har vært mulig, men kan ikke berge alle. Det er 24-25 bokhandler med kristen profil i Norge. Ingen kristne forlag kan støtte dem på sånne nivåer som det har vært snakk om i Bergen og Stavanger, sier Hermon-sjefen.
LES OGSÅ: Salmebok-mangel etter TV-suksessen
Dramatisk fall
Det har vært et dramatisk fall i antallet kristne bokhandlere de siste 30 åra. I 1983, da Hermon startet, var det 65 slike bokhandler. I snitt er mer enn én butikk blitt borte i året siden da.
– Sannsynligheten er fortsatt stor for at det forsvinner én i året framover også, mener Andersen.
Halvparten av nedleggelsene skylder store underskudd, resten alder eller sykdom hos lokale ildsjeler. Om flere forsvinner, ser han uansett optimistisk på bokmarkedet på Vestlandet.
– Det vil overraske meg om ikke Bergen og Stavanger har en kristen bokhandel igjen i løpet av et år eller to, sier Andersen.