Tar ansvar for natteravning i Haugesund fra høsten
I de tre neste årene skal Kirkens Bymisjon drifte de såkalte natteravnene i Haugesund. Det skal forebygge rusmisbruk og kriminalitet.
Natteravner er ikke noe nytt begrep i norske byer og tettsteder, men det er heller ikke veldig vanlig at kristne organisasjoner drifter denne ordningen.
Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Haugesund vil fra høsten av natteravne bygatene i Rogalandsbyen. Fra før av har Kirkens Bymisjon ansvar for Natteravnene på henholdsvis Karmøy og i Stavanger.
Nylig signerte den lokale stiftelsen og Haugesund kommune en avtale som sikrer drift av natteravning i de tre neste årene. Kommunen bidrar med en million kroner i tilskudd i denne perioden.
Forebygge rus
Avtalen har som mål å forebygge rusmisbruk og kriminalitet blant ungdom i alderen 13-19 år, gjennom synlig tilstedeværelse i sentrum og andre utsatte områder.
– Vi er veldig glade for at avtalen endelig er på plass og gleder oss til å se trygge voksne med gule vester i byens gater, uttaler ordfører Nils Konrad Bua til Haugesund kommune sin nettside. Det var Haugesunds Avis som først omtalte saken.
– Natteravnene har vist seg å være et effektivt virkemiddel for å skape trygghet og forebygge uønskede hendelser blant ungdom, fortsetter Bua.
Oppstarten blir etter sommerferien 2024. Da skal natteravnene starte med å gå fredager med ambisjoner om å så raskt som mulig utvide til lørdager, heter det.
I gang med kursing
– Vi er allerede godt i gang med kursing av egne frivillige og vil bruke tiden frem mot høsten til å rekruttere enda flere som ønsker å gjøre en innsats for byens ungdom, sier Gunn Marit Nordmark i Kirkens Bymisjon.
Hun legger til at stiftelsen ser fram til å bidra med sin kompetanse og erfaring for å skape et trygt miljø for ungdom i Haugesund, og håper interesserte vil ta kontakt.
Mangler natteravner
I Haugesund blir altså natteravner igjen synlig på kveldstid utover høsten etter en lengre periode uten «ravner» gatene. Ikke alle steder er like heldig å få dette på plass.
I vinter kunne vi blant annet lese i Romerikes Blad om at Natteravnene kunne bli nedlagt i Lillestrøm på grunn av mangelen på natteravner.
– Vi må virkelig få flere frivillige, hvis ikke må vi bare legge ned. Det er jeg sikker på at verken politiet eller kommunen ønsker, sa leder Marianne Gjelseth i den lokale natteravngruppen til avisen.
– Vi skal ikke være problemløsere og trenge inn i slåsskamper for eksempel, det er politiets jobb. Vi er vanlige mennesker som bryr oss, og noen ungdommene kan prate fritt med. Vi har alle et ansvar i samfunnet vårt. Å gå natteravn er en enkel måte å bidra på.
Gule vester
Mange har sikkert observert natteravnene i sitt nærmiljø vandrende i grupper med sine synlige gule vester/jakker på seg. Fenomenet er ikke av ny dato da natteravning har pågått i mange år allerede.
Natteravnene er en sammenslutning av lokale natteravngrupper over hele landet. Det finnes grupper fra Longyearbyen på Svalbard til byer og lokalsamfunn sør i Norge.
«Ravnene» til på plass i byene Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, men er et også kjent innslag på mange tettsteder over hele landet.