NATTERAVNER: I Haugesund skal Kirkens Bymisjon fra i høst drifte natteravnene i byen. Med sine gule jakker blir «ravnene» et vanlig syn i bygatene i helgene. Illustrasjonsfoto

Tar ansvar for natteravning i Haugesund fra høsten

I de tre neste årene skal Kirkens Bymisjon drifte de såkalte natteravnene i Haugesund. Det skal forebygge rusmisbruk og kriminalitet.

Publisert Sist oppdatert

Natteravner er ikke noe nytt begrep i norske byer og tettsteder, men det er heller ikke veldig vanlig at kristne organisasjoner drifter denne ordningen.

Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Haugesund vil fra høsten av natteravne bygatene i Rogalandsbyen. Fra før av har Kirkens Bymisjon ansvar for Natteravnene på henholdsvis Karmøy og i Stavanger.

Nylig signerte den lokale stiftelsen og Haugesund kommune en avtale som sikrer drift av natteravning i de tre neste årene. Kommunen bidrar med en million kroner i tilskudd i denne perioden.

Dette er natteravner

Natteravning handler om tilstedeværelse for barn og unge når de ferdes ute på kveld- og nattestid.

Når voksne er til stede der ungdommer ferdes virker det forebyggende og dempende på uønskede hendelser.

Natteravning er tuftet på en stor frivillig innsats fra voksne.

Alvorlige hendelser skal henvises til foreldre, politi eller andre. Natteravnene vandrer alltid i grupper, aldri alene.

Natteravner er ikke et borgervern eller reservepoliti.

Kilde: natteravn.no

Forebygge rus

Avtalen har som mål å forebygge rusmisbruk og kriminalitet blant ungdom i alderen 13-19 år, gjennom synlig tilstedeværelse i sentrum og andre utsatte områder.

– Vi er veldig glade for at avtalen endelig er på plass og gleder oss til å se trygge voksne med gule vester i byens gater, uttaler ordfører Nils Konrad Bua til Haugesund kommune sin nettside. Det var Haugesunds Avis som først omtalte saken.

– Natteravnene har vist seg å være et effektivt virkemiddel for å skape trygghet og forebygge uønskede hendelser blant ungdom, fortsetter Bua.

Oppstarten blir etter sommerferien 2024. Da skal natteravnene starte med å gå fredager med ambisjoner om å så raskt som mulig utvide til lørdager, heter det.

I gang med kursing

– Vi er allerede godt i gang med kursing av egne frivillige og vil bruke tiden frem mot høsten til å rekruttere enda flere som ønsker å gjøre en innsats for byens ungdom, sier Gunn Marit Nordmark i Kirkens Bymisjon.

Hun legger til at stiftelsen ser fram til å bidra med sin kompetanse og erfaring for å skape et trygt miljø for ungdom i Haugesund, og håper interesserte vil ta kontakt.

SYNLIG: Natteravner er et synlig innslag i de fleste større byer i Norge. Illustrasjonsfoto

Mangler natteravner

I Haugesund blir altså natteravner igjen synlig på kveldstid utover høsten etter en lengre periode uten «ravner» gatene. Ikke alle steder er like heldig å få dette på plass.

I vinter kunne vi blant annet lese i Romerikes Blad om at Natteravnene kunne bli nedlagt i Lillestrøm på grunn av mangelen på natteravner.

– Vi må virkelig få flere frivillige, hvis ikke må vi bare legge ned. Det er jeg sikker på at verken politiet eller kommunen ønsker, sa leder Marianne Gjelseth i den lokale natteravngruppen til avisen.

– Vi skal ikke være problemløsere og trenge inn i slåsskamper for eksempel, det er politiets jobb. Vi er vanlige mennesker som bryr oss, og noen ungdommene kan prate fritt med. Vi har alle et ansvar i samfunnet vårt. Å gå natteravn er en enkel måte å bidra på.

Gule vester

Mange har sikkert observert natteravnene i sitt nærmiljø vandrende i grupper med sine synlige gule vester/jakker på seg. Fenomenet er ikke av ny dato da natteravning har pågått i mange år allerede.

Natteravnene er en sammenslutning av lokale natteravngrupper over hele landet. Det finnes grupper fra Longyearbyen på Svalbard til byer og lokalsamfunn sør i Norge.

«Ravnene» til på plass i byene Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, men er et også kjent innslag på mange tettsteder over hele landet.

Powered by Labrador CMS