Tar fri fra alle skjermer
– Det kommer til å gjøre litt vondt, sier Jarle Haugland.
« Smarttelefonen har sniksparklet igjen livets små pustehull». Haugland, som er daglig leder i Familie og Medier, er glad i sitatet som er hentet fra NRK sin teknologiblogg. Fra vinduet ser vi rett bort på bybanestoppet ved Danmarksplass, Bergens største veikryss.
Der står mennesker i venteposisjon. Noen står i egne tanker, men de fleste har mobilen fremme og blikket vendt nedover. Ifølge sitatet driver de nå og sparkler igjen det som kunne vært et pustehull. En observasjon. En refleksjon.
En hestekur
Skjermfri uke er ikke noe nytt. Første gang Familie og Medier lanserte idéen var i 2012. Den går ut på at man tar fri fra alle skjermer etter jobb og skole. «Skru av og se hva som skjer! Vær kreativ. Bruk tid til fellesskap. Inviter noen på besøk. Prat med hverandre mer enn vanlig. Gå en tur i naturen. Målet er at du skal bli enda mer bevisst på dine medievalg. For du er sjefen over din mediebruk!» oppfordrer organisasjonen.
Ironisk nok, kanskje, er det opprettet en egen Facebookside i markedsføringen av skjermfri uke. 1.500 personer har fått en invitasjon til å bli med. 129 har meldt seg på, og rundt 250 har haket av på at de er interessert. Haugland beskriver skjermfri uke som en hestekur. Men han mener at folk trenger å stoppe opp.
– Dette er ikke uka for måtehold, men for avhold. Så ønsker vi å inspirere til måtehold videre, sier han.
Tid til refleksjon
Haugland gir likevel rom for fleksibilitet, og lar det være opp til den enkelte å definere hva som er skjermfri i deres liv. Noen sier at de må kunne bruke nettbank, og bruke mobil til å kjøpe bussbillett.
– Det viktigste er at folk tar seg tid til å reflektere, og tenker bevisst over sitt forhold til mediene framover. At de finner ordninger som gjør at de kan ha skjermfrie perioder og skjermfrie soner. Man må skille mellom de to. Personlig tenker jeg det er uhyre viktig at vi tar slike pustehull, sier han.
LES: Skifter telefon for å være sosial
– Tar hele familien Haugland skjermfri, eller er dette noe som far gjør alene?
– Hele familien er involvert. De blir tvunget til det, sier han og ler.
Dessert hver dag
Han medgir at det har vært noen innvendinger. «Har du lov til å gi meg skjermfri uke»? spurte ett av barna, og far sitt svar var klart nok: «Ja, jeg har lov til å gjøre ting jeg mener er godt for deg».
Som en belønning for skjermfri, kan hele familien glede seg til dessert hver dag.
Haugland forteller at han bruker mye tid til refleksjon når han er avlogget. I forkant, i løpet av uken og i etterkant.
– Man blir mer bevisst på hvilke valg man tar. Personlig har jeg behov for fasteperioder i løpet av året. For min del har skjermfri bidratt til økt forståelse for behovet for analog tilstedeværelse. Det handler om relasjonen til meg selv, til andre og til Gud. Ofte står vi i fare for å gripe til underholdning i stedet for å møte oss selv.
LES OGSÅ: Bibelapp gjør Apple-suksess
Han refererer til Neil Postman sin bok, «Vi morer oss til døde». Den belyser tematikken. Postman refererer i boken til Aldous Huxley, som skrev framtidssatiren «Vidunderlige nye verden». Et moment i boken er at folk blir holdt nede og undertrykt gjennom nytelse.
– Jeg tenker at Huxley har rett, og jeg ser det i stor grad. Vi bruker skjerm så mye at vi av og til hindres i å møte oss selv. Noen flykter inn i pornografi, noen i flere «likes». Jeg svartmaler kanskje litt mye, men vi ser tendensene, mener han.
Phubbing
Haugland snakker om blikkene, som har en tendens til å forsvinne ned i en skjerm, og om hva det gjør med oss.
– Da forsvinner det viktigste verktøyet vi har for relasjonsbygging. Og enda verre er det med phubbing.
– Phubbing?
– Ja, det er et nytt begrep som kommer fra «phone» (telefon) og «snubbing» (avvise). Med andre ord betyr det å avvise noen i en sosial sammenheng ved hjelp av mobil. Det er høyst reelt. Man ser det ofte på kafé, at mobilen griper forstyrrende inn i samtalen. Selvfølgelig oppstår det stille perioder i en kaféprat, men nettopp i den stillheten ligger også en mulighet til å grave litt dypere i samtalen.
MENINGER: Blikkene som forsvant
Haugland tror at alle mennesker har godt av skjermfri uke, ikke minst kristne.
– For oss handler det også om relasjonen til Gud. Han kaller oss til stillhet og til ubrutt oppmerksomhet. Det handler om disippelgjøring, og om det å være menneske.
Selv om han vet at det kommer til å gjøre litt vondt, så gleder han seg mest til skjermfri uke. Rastløsheten vil komme, og sikkert også kjedsomheten, men Haugland er glad i å lese, og har i tillegg små barn.
– Det er nok å gjøre, og vi kommer nok til å bruke mer tid på å aktivisere barna når alle skjermene er av. Men det tar ikke lang tid før de oppdager fordelene i form av økt kontakt med venner og mer tid til brettspill, for å nevne noe.
Skjermfri jobb
I løpet av uken kommer staben i Familie og Medier til å ta en skjermfri dag på jobb. Da setter staben seg ned og jobber med lengre linjer.
– Kreativiteten får større rom når vi legger ned skjermene våre, mener Haugland.
LES MER: Digitalt klasseskille bekymrer regjeringen
Personlig synes han det er en større utfordring med antall ganger man sjekker skjerm, enn antall timer man bruker til sammen på laptop, mobil og nettbrett.
Haugland innrømmer at han nesten er i ferd med å bli teknologiskeptiker.
– I alle fall inntil vi lærer oss å bruke teknologien på en god måte, sier han.