ELDGAMMEL BLIR NY: Bibelselskapets nettbibel er over 20 år gammel og slik sett et eldgammelt digitalt produkt. Nå testes en helt ny plattform ut

Tar i bruk kunstig intelligens i ny norsk nettbibel

Bibelselskapet tar grep for å gjøre søkefunksjonen bedre i sin nye nettbibel.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Bibelselskapets nettbibel fortsatt har mellom 7- og 800 000 unike besøkende hvert år, regnes den som eldgammel i digital forstand. Nå tester selskapet ut en ny versjon av nettbibelen og inviterer brukere til å si sin mening.

Dagens nettbibel ble utviklet rundt årtusenskiftet, og den er i følge Bibelselskapet fortsatt en stabil og populær tjeneste som fungerer godt.

Men gammel, utdatert teknologi gjør at de ikke har hatt noe annet valg enn å lage en helt ny plattform fra bunnen av.

– I år har vi vært helt nødt å gjøre en oppgradering. Den gamle siden er skrevet i C-sharp (C#), som er et gammelt programmeringsspråk som det rett og slett ikke er mulig for oss å vedlikeholde lenger, sier prosjektleder Ida Serneberg til Kristelig Pressekontor.

Arbeidet med den nye nettbibelen startet i januar i år og planen er at den skal være klar til bruk fra januar 2024.

Lett å engasjere

Men før den tid er det mye som skal utforskes og testes. Allerede nå ligger det åpent tilgjengelig en såkalt beta-versjon av den nye nettbibelen som Bibelselskapet ønsker at folk skal teste og gi tilbakemeldinger på. Foreløpig er det kun en forenklet utgave med språkversjonene Bokmål 2011, Nynorsk 2011 og Davvisámegiella (nordsamisk) 2019 som ligger ute i testversjonen.

– Det er lett å engasjere det norske folk i bibellesning og vi har allerede fått mange tilbakemeldinger og ønsker fra folk som har testet, sier Serneberg.

I august er planen å legge ut alle de 12 versjonene av nettbibelen som Bibelselskapet har.

– Flere har også sagt at de ønsker seg lydbibel, så det er noe vi må se på.

BEDRE SØKEFUNKSJON: Prosjektleder for Bibelselskapets nye nettbibel, Ida Serneberg, tror det vil bli enklere å finne det en søker etter i den nye nettbibelen.

Kunstig intelligens

En av de største utfordringene har vært å få til en god søkefunksjon i nettbibelen.

– Dette er noe som har vært for dårlig i den gamle versjonen og som mange har klaget på, forteller prosjektlederen.

De har vært i kontakt med The American Bible Society og flere andre aktører. I følge Serneberg er det ingen som løst søkefunksjonalitet på en god måte.

– Vi jobber i tillegg med et lite språk som norsk, men vi tror vi kanskje er i ferd med å knekke koden, sier Serneberg.

Hun forteller at de har implementert en søkemotor kalt Algolia, som bruker kunstig intelligens (AI) og skal lære hvordan brukerne søker og derfor levere mer riktig resultat.

– Det gir oss mye bedre forutsetninger for å få en søkefunksjon som fungerer og allerede nå ser vi at den fungerer betydelig bedre enn den gamle.

Serneberg ser det som uproblematisk å bruke kunstig intelligens til dette formålet.

– Samfunnet har større utfordringer med AI på andre områder. Vi bruker ikke AI for å trekke noen beslutninger, uten kun for et avgrenset søkefelt, det vil si Bibelens 66 bøker. Data blir ikke brukt til noe annet formål enn å hjelpe brukere å finne det de skal, sier hun.

Fortsatt gratis

Bibelselskapet kan ikke gi KPK konkrete tall på hvor mye den nye nettbibelen vil koste dem. Bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen skriver i en e-post at den gode testversjonen ikke er svært kostbar, men at det nok vil koste en del mer å få dette i en endelig versjon.

– Vi bruker det vi må, men har ikke noe konkret budsjett for dette, skriver han.

Serneberg fastholder at bibeltekstene vil uansett fortsatt være tilgjengelig kostnadsfritt for brukerne.

– De finnes jo uansett gratis på andre plattformer som for eksempel appen YouVersion, så det blir vanskelig å ta betalt for det. Spørsmålet er hva vi kan legge til som kan gi merverdi for brukeren. Bibelselskapet har som formål og oppdrag å tilgjengeliggjøre Bibelen, men det er alltid et spørsmål om hvordan man finansierer det.

Hun utelukker likevel ikke at det kan bli betalingsløsninger for enkelte tilleggsfunksjoner.

– Vi er i startfasen av et omfattende innsiktsarbeid der vi må finne ut hva folk kan være villige til å betale for. Det koster å utvikle nye systemer og det finnes muligheter for å kunne ta betalt for noen av ekstrafunksjonene for eksempel, sier Serneberg.

Mange utfordringer

Serneberg forteller at det har vært mange små og store utfordringer underveis i arbeidet med den nye nettbibelen.

– Søkbarhet og lesbarhet er de to største utfordringene, men det finnes også mange mindre ting som skaper utfordringer. Vi snakker jo om en flere tusen år gammel tradisjon som skal ivaretas både med hensyn til formatering og henvisninger for å nevne noe.

Nettbibelens brukere er også en veldig sammensatt gruppe.

– Det er en stor bredde og variasjon i hva folk ønsker seg. I våre undersøkelser har vi spurt om bakgrunn og ser at vi har fått et tverrsnitt av befolkningen der omtrent halvparten er folk som bruker Bibelen profesjonelt og halvparten er vanlige lesere som deg og meg, sier prosjektlederen.

En gruppe som det ikke er testet med ennå er døve og blinde brukere.

– Det krever en litt annen type testing for disse gruppene, men det er noe vi ønsker å få til etter hvert.

Powered by Labrador CMS