Tar kommunevalget inn i kirken
Kirkebygg, rusproblematikk og verdispørsmål blir viktige saker når to menigheter i Bergen innbyr til valgmøter. Du kan se debatten i Salt Bergenskirken direkte på nett-TV her på Dagen.no søndag kveld.
I den ekspansive bydelen Sædalen i Bergen inviterer kirken til folkemøte, 8. september, mens den ungdommelige Salt Bergenskirken setter valget i fokus med et debattmøte nå søndag kveld.
I begge menigheter tror de valgmøtene skal påvirke både politikere og kirkegjengere til å tenke seg om, og sørge for å få inn politikere som gjør en bedre jobb i lokalsamfunnet.
Begge stedene stiller toppkandidater opp for å svare på spørsmål.
Et verdivalg
– Med såpass mye folk som vi har innom våre møter, føler jeg det er en plikt å vie en søndag til nettopp dette. Søkelyset skal ikke settes på partifargene, men på verdier og at det handler om å gjøre et verdivalg, sier pastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken til Dagen.
Debattmøtet i Salt Bergenskirken sendes DIREKTE på nett-TV søndag klokken 19.30, her:
Sædalen menighet i Bergen står uten eget kirkebygg og har gudstjenester på en skole i bydelen. Realisering av kirkeplaner blir derfor en naturlig sak å ta opp på folkemøtet, men sokneprest Leidulf Øy peker også på situasjonen i bydelen generelt.
– Det er viktig å få støtte til et bredt engasjement for barn og unge og skape gode møtesteder lokalt. For mange er kirken et slikt møtested og dermed et viktig tema på møtet. Hvordan politikerne ser på dette, kan ha stor betydning for hva folk lander på i et valg, sier Øy.
Ny kirke
Kirkevergen og Bergen Kirkelige Fellesråd har tatt initiativ til og arrangerer møtet, som er lagt til Sædalen fordi det er bydel der kirken er tydelig til stede i nærmiljøet, ifølge presten. Leidulf Øy legger ikke skjul på at nytt kirkebygg i Sædalen blir et viktig tema.
– Det er ikke noe nytt at kirkene i Bergen blir tema i kommunevalget. I forkant av de to siste valgene har det vært folkemøter der situasjonen for kirkene har vært i fokus. Vi ønsker at den betydning som kirken i Bergen har, og kirkens behov skal være langt framme i bevisstheten til våre folkevalgte. Vi peker på den viktige rollen en kirke spiller i lokalsamfunnet, og håper at planene om kirke i Sædalen skal bli realisert i den kommende perioden, sier Øy til Dagen.
Kristen kapital
Pastor Øystein Gjerme sier de kaller inn politikerne til debattmøte søndag fordi han vil høre hvordan byens politikere ser på den store, frivillige «kapitalen» som kristne representerer i Bergen.
– Vi kommer til å snakke om rusproblematikken i Bergen og spørre politikerne om kristne aktører er ønsket og velkommen til å gjøre en innsats, og i tilfelle hvordan, sier Gjerme.
Frelsesarmeen i Solheimsviken i Bergen ble først nektet å bruke et offentlig bygg til sine samlinger. Gjerme vil gjerne konfrontere politikerne med dette og høre hvordan de ulike kandidatene vil forholde seg til å la kristne aktører bruke offentlige bygg eller plasser.
Bak fargene
– Jeg kommer til å forkynne om det å gjøre riktige verdivalg på søndag, om å finne de viktige politiske sakene som skjuler seg bak de politiske fargene. I debattmøtet må vi få fram hva de politiske kandidatene egentlig kjemper for, sier Gjerme.
Som overskrift for sin tale har Gjerme satt· Hva skal vi leve for – ikke bare leve av?
– Målet med valgmøtet er å få til et møtepunkt mellom engasjerte kristne, som vil byen vel, og politikere som hilser denne ressursen velkommen. Jeg ønsker at det skal være lett å gjøre en frivillig innsats og bry seg, og ønsker meg politikere som legger til rette for det, sier Gjerme.
Både på folkemøtet i Sædalen og i Salt Bergenskirken stiller toppkandidater fra de ulike partiene ved kommunevalget i Bergen.
Lar seg påvirke
Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, tror politikere lar seg påvirke av slike valgmøter.
– Det er alltid viktig for politikere å ha en så bred kontaktflate som mulig. Innpass og innflytelse i ulike miljøer er kjærkommen, og invitasjoner i enhver sammenheng er nyttig, sier Todal Jenssen til Dagen.
Professoren er mer skeptisk til at møtene fører til konkrete politiske resultater.
– Det er å ta litt hardt i. Men de blir gjerne gjort oppmerksom på saker som de ellers ikke ville fanget opp. Og hvis budskapet framføres med en viss patos, vil det nok også gjøre inntrykk. Det kan godt tenkes at slike møter fører til mer varg kontakt mellom noen av deltakerne og noen av politikere, som kan få betydning for oppfølging sakene gjennom systemet, sier Todal Jenssen.
Han kjenner ikke til at det finnes forskning på betydningen og virkningene av slike folkemøter som disse kirkene arrangerer på søndag.