Tar samvittigheten til stortingshøring
Skal fastleger ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort? Torsdag taler leger, kirker og organisasjoner samvittighetslegenes sak i Stortinget.
Høringen i Stortinget starter klokken 10.15.
Du kan følge høringen direkte på nett-TV (høringssal 1)
En rettighet?
Det er elleve organisasjoner og to kirkesamfunn som torsdag formiddag får ti minutter hver til å legge fram sin mening om saken for helse- og omsorgskomiteen i Stortinget.
- Vi ønsker denne saken så bredt og godt opplyst som mulig, sier helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Bakgrunnen er SVs forslag om å «ikke utvide legers reservasjonsrett når det gjelder henvisning til abort, utskriving av resept på p-piller eller henvisning til assistert befruktning».
De fleste aktørene som kommer på høringen er positiv til at fastleger skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, men ikke alle ønsker å gå inn for at det skal være en rettighet å reservere seg.
Frykter reservasjon
Norsk Sykepleierforbund, Human-Etisk Forbund og «Sex og Samfunn - Senter for ung seksualitet», og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er de aktørene på høringen som har uttrykt tydelig motstand mot hele reservasjonsmuligheten.
De ønsker ikke å kommentere saken før høringen, men har tidligere sagt hva de mener:
- Hvis man først åpner opp for at leger kan reservere seg på dette området, er det lett for at man ikke har noen argumentasjon når andre ønsker å reservere seg mot andre ting, sa Berit Daae Hustad, leder for Rådet for sykepleieetikk i Norsk Sykepleierforbund, til Bergens Tidende.
Daglig leder Siv Gamnes i Sex og Samfunn skriver i et brev til stortingsrepresentantene at hun «frykter at konsekvensen av dette kan være at det blir vanskeligere for enkelte mennesker å ta gode og sunne valg angående sin seksuelle og reproduktive helse».
- Ingen rett
Både Legeforeningen og Rådet for legeetikk mener at fastleger bør ha mulighet til å la en kollega ta seg av henvisning til abort, på visse vilkår.
Professor Trond Markestad, leder for Rådet for legeetikk, understreker at ingen har foreslått å gi fastleger en reservasjonsrett mot å henvise til abort eller gjøre abort vanskeligere for kvinner.
- Abort dreier seg om å utføre en legeoppgave som samfunnet erkjenner er kontroversiell ut fra ulike syn på fosterets egenverdi, skriver han i en artikkel i Aftenposten denne uken.
Både han og Legeforeningen understreker at det aller viktigste i denne saken er hensynet til pasientene.
Menneskerettighet
Dagen har snakket med forkjemperne for reservasjonsmuligheten. Der står argumentet om samvittighetsfrihet sterkt.
- Samvittighetsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet, sier Morten Magelssen i Norges kristelige legeforenings etikkutvalg.
- Loven gir helsepersonell adgang til å reservere seg mot å utføre abort, og jeg mener at leger også må ha adgang til å reservere seg mot å henvise til abort, sier preses i bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.
- Ikke abortkamp
Tankesmien Skaperkraft reagerer på at SV mener at kvinnens rett til helsetilbud og en leges samvittighet i møte med spørsmål om død og liv, ikke kan ivaretas med en reservasjonsmulighet.
- Vi vil argumentere for at det er mulig. Dette har fungert tilfredsstillende i over tretti år, og det er ingenting som tilsier at det ikke fortsatt skal fungere i fremtiden, sier rådgiver Håkon Pettersen.
Aktørene poengterer at reservasjonsmulighet ikke handler om abortkamp, slik SV hevder.
- Dette er ikke en omkamp om abortloven, men handler om samvittigheten til enkeltpersoner sett i forhold det loven gir adgang til. Derfor er dette en viktige prinsipiell sak, sier preses Byfuglien.
DAGEN