MOTSTAND: Bildet viser første runde av demonstrasjoner mot endringer i abortloven. 17. november er det meldt om nye protester.

Tar til gatene mot KrFs abortkrav

«Ikke rør abortloven» er meldingen fra kvinnegrupper foran regjeringsforhandlingene. – De misforstår oss, sier KrF-politiker

Publisert Sist oppdatert

Det brygger opp til store abortmarkeringer i Oslo, Bergen og Stavanger 17. november. Bakteppet er KrFs regjeringsforhandlinger der abortlovens paragraf 2c vil bli diskutert.

Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten er arrangører av demonstrasjonene. I Oslo er det over 10.000 mennesker som har oppgitt at de enten skal på arrangementet eller vurderer å delta.

«Ikke rør abortloven»

Statsminister Erna Solberg har åpnet opp for å forhandle om abortlovens paragraf 2c med KrF. Denne bestemmelsen gir kvinner tilgang til såkalt «tvillingabort» der man kan abortere bort ett av to fostre. Dette har skapt reaksjoner fra blant annet fra kvinnesaksgrupper.

– Skal norske kvinner tvinges til å føde barn de ikke kan ta seg av for at Solberg skal få sin flertallsregjering med KrF, spør Ane Stø, leder i Kvinnegruppa Ottar.

Hun mener Erna nå åpner for en begrensing i kvinners rett til å ta abort.

– Vi har valgt parolen «Ikke rør abortloven». Det er en bekymring for om Erna vil forhandle vekk kvinners rett til selvbestemt abort, sier hun til Dagen.

– Mot enhver endring

Ane Stø presiserer at Kvinnegruppa Ottar er i mot enhver innskrenking av abortloven, ikke bare endringer i paragraf 2c.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har flere ganger pekt på det han mener er et «diskriminerende element» i abortloven.

– Det er en ubetinget rett til abort på bakgrunn av egenskaper. Jeg håper vi ender opp med en løsning der vi hindrer at barn med for eksempel Downs syndrom har et svakere rettsvern enn andre barn, sa Ropstad i NRKs debattprogram Politisk kvarter mandag morgen.

Stø er ikke enig i at paragraf 2c er diskriminerende og viser til at paragrafen dekker mye mer enn bare foster med Downs syndrom. Hun mener også at det er en betydelig belastning for kvinner å få barn med alvorlige sykdommer.

– Jeg er ikke enig i ideen om at kvinner skal føde barn som har ekstra pleiebehov og som krever omsorg kvinnen ikke har ressurser til å gi, sier hun.

«To ulike planeter»

Leder for Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn, mener Kvinnegruppa Ottar misforstår hva det skal forhandles om når de nå arrangerer en ny demonstrasjon mot Erna Solberg og KrF.

– Jeg tenker at det er feil å gjøre dette til en generell abortdebatt. Det som KrF ønsker å oppnå flertall for er endringer i reglene om tvillingabort, sier han.

Han er enig med Ropstad i at paragraf 2c er diskriminerende og syns det er oppsiktsvekkende at en endring i denne paragrafen skaper så stor motstand.

– Det vi vil gjøre noe med er det diskriminerende i bestemmelsen. At det i seg selv vekker motdemonstrasjoner viser at man opererer på to ulike planeter og det viser hvor betent spørsmålet er.

Ikke en tapt kamp

Både SV-leder Audun Lysbakken og AP-leder Jonas Gahr Støre har uttrykt seg skeptiske til endringer i abortloven. Støre mener det skaper større usikkerhet for kvinnene som paragrafen omhandler. Lysbakken har gått hardt ut mot eventuelle endringer og påpeker at det ikke finnes noe flertall for å endre i loven, selv om Høyre skulle støtte KrF i saken.

Likevel mener Gåskjenn det er mulig å få til en endring i loven.

– Dette er ikke en tapt kamp. Statsministeren har åpnet for å forhandle om dette. Det må være mulig å åpne øynene til opinionen for dette, sier han.

Håper flertallet snur

Gåskjenn påpeker at KrF må være i regjering for å kunne endre på abortlovens paragraf 2c i og med at det per i dag ikke er noe flertall for dette. Han håper holdningen til spørsmålet vil endre seg.

– Jeg håper at man over tid får øynene opp for at dette er viktig. Om det ikke har så stor praktisk betydning i antall aborter, så er det viktig å sette ned noen grensesteiner for hva vi ønsker og ikke ønsker i samfunnet.

I mange byer

Demonstrasjonene mot endringer i abortloven 17. november holdes i Oslo, Bergen og Stavanger. Ane Stø forteller at det også vil komme et liknende arrangement i Trondheim samme dag.

Så langt har Kvinnefronten i Bergen, Kvinnesaksforeningen, 8. mars-komiteen, Feministisk initiativ og Womens March Norway sluttet seg til demonstrasjonen. Av politiske partier er det foreløpig bare Unge Venstre som har bekreftet at de blir med på demonstrasjonen, men Ane Stø sier hun forventer at det kommer til flere partier.

Powered by Labrador CMS