Taust fra kongehuset om prinsessens roller
Verken kongeparet eller kronprinsparet vil kommentere debatten om prinsesse Märtha Louises ulike roller eller samarbeidet hennes med Lisa Williams.
Debatten om prinsessens offentlige rolle som representant for kongehuset og hennes rolle som aktør i selskapet Soulspring, tidligere Engleskolen, tok seg opp igjen søndag.
Da arrangerte Soulspring seminar med Lisa Williams, som hevder hun kan snakke med døde.
I etterkant har biskoper og en krisepsykolog kritisert dette overfor NRK, mens en rekke kongeeksperter har uttalt seg til Dagbladet om hvordan prinsessens rolleblanding kan skade kongehuset.
– Vi kommer ikke til å kommentere, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.
«Åpner opp for mer åndelighet»
Lisa Williams sier i et NRK-intervju, som du kan se øverst på denne siden, at hun har fulgt med i debatten om prinsessen, hele uken hun har vært i Norge.
– Dette ligger mitt hjerte nært, om hun er en prinsesse eller ei. Fakta er at hun har en gave. Hun hjelper mennesker til å vokse og utvikle deres egen åndelighet. Men selvfølgelig, fordi hun er en prinsesse, er hun i folks søkelys. Og når du er kongelig, blir du også koblet til enkelte religioner. Så hun kjenner trykket fra flere sider, påpeker Williams.
Hun har forståelse for at folk kritiserer Märtha Louise, nettopp fordi hun hun tilhører kongefamilien. Men Williams ser annerledes på det:
– Hun født inn i kongefamilien, med en gave. Jeg tror det er en mening i at hun skal undervise mennesker, i åndelige temaer. Fordi hun som kongelig allerede er på et nivå som gjør at folk hører på henne. Og jeg tror at debatten rundt henne bare vil åpne opp for mer åndelighet. Og jeg beundrer henne fordi hun er så ærlig, sier Williams.
«Har fortsatt respekt for vår prinsesse»
Per Oskar Kjølaas, biskop i Nord-Hålogaland, skriver på Facebook at han har fulgt med på det prinsesse Märtha Louise har sagt om engler og døde.
– Noe forstår jeg ikke, og noe undrer jeg meg over. Men jeg har fortsatt respekt for vår prinsesse. Ikke fordi hun er prinsesse, men ethvert menneske har krav på respekt, også når man ikke forstår eller er uenig med vedkommende, skriver Kjølaas.
Han understreker at noen mennesker har spesielle gaver.
– Det gjelder for eksempel helbredende gaver og evner til å se ting andre ikke ser. Slike mennesker er jeg vokst opp med - og har fått hjelp av. De har vært en del av den lokale kulturen. Men alle disse som jeg kjenner, har vært bevisst at den gaven og de evner de har, er en gave fra Gud. Å bruke disse evnene i kommersielt øyemed, er for meg helt fremmed. Det stiller jeg spørsmålstegn ved, skriver biskop Kjølaas.
Engler og døde
At noen omgås engler og døde, hevder biskop Kjølaas å ha hørt om helt siden han var barn
– Det er i seg selv ikke noe oppsiktsvekkende for meg. Det er sparsomt med stoff i Bibelen om de døde. Det er mer om engler. En teologi om hva som skjer med et menneske etter døden, er i luthersk tradisjon magert. Det betyr at det kan være stort rom for andre tradisjoner og forestillinger i helhetsbildet.
Han viser til at det i Bibelen advares mot å ha kontakt med døde og sannsigere.
– Det er grunn til det. Det er ikke enhvers oppgave. Ikke alle tåler det heller. Men vi ser i det bibelske materiale at noen likevel gjør det med forskjellig resultat. Det viser at dette er noe vi skal være forsiktige med, påpeker Kjølaas.
Han under seg også over det han oppfatter som en kommersialisering på dette området.
– Dette er ikke noe kirken har monopol på. Det finnes vel i alle kulturer på forskjellige måter. Jeg ønsker å møte det med åpenhet, men samtidig være bundet av den bibelske konteksten, skriver han.
Tonet ned
Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til tronen og deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond. I forbindelse med fondets oppgaver deltar hun og kongeparet på en offisiell lunsj mandag.
Parallelt med den offentlige rollen som prinsesse har hun siden 2002 tjent penger som forfatter, programleder og som leder av Engleskolen, nå Soulspring.
Deler av kritikken mot henne retter seg mot at hun bruker prinsessetittelen i markedsføringen av sine private, kommersielle interesser.
Da selskapet hennes skiftet navn fra Astarte Inspiration til Soulspring for en måned siden, fikk det lite oppmerksomhet. Prinsesse Märtha Louise og kompanjong Elisabeth Nordeng skrev på nettsidene at de har tonet litt ned fordi det har vært så mye støy rundt selskapet:
– Jeg fant det nok tryggest å holde tilbake og vise fullt og helt hvem jeg var kun innenfor Astarte Inspirations fire vegger. Ikke provosere unødvendig. Passe inn mest mulig – vel, så langt det lot seg gjøre, da, skriver prinsessen, som også sier hun skjønner at det hun står for blir «for mange langt utenfor normalen.»
Snakker ikke med døde
Prinsessen sa også at hun er klar over at mange synes det hun sier om sin personlige overbevisning er «langt over det nødvendige»:
– Det har til tider vært tøffe tak. Kritikken har haglet i perioder, og det kun etter noen få setninger som er ytret, skriver hun.
I forkant av seminaret søndag gjorde hun og Nordeng det klart at selv om de har følt en umiddelbar kjemi med Williams og har flere ideer til prosjekter sammen, står de langt fra hverandre i praksis:
– Vi i Soulspring kommuniser ikke med avdøde sjeler i vårt arbeid. Og her skilles vårt arbeid fra Lisas. For å være helt ærlige ser vi ikke helt poenget med å kontakte de døde. De har gått over til den andre siden for en grunn og skal få lov til å være der, skriver de på bloggen sin.
Åpne for noe nytt
Prinsessen og Nordeng sier de hele tiden har vært litt skeptiske til samarbeidet med Williams:
– Det er som om vi spiller heavy metal og skal invitere en klassisk musiker inn på scenen med oss. Det kan være dette blir kjempebra, men det kan også være det ikke låter så fint sammen. Men før det utforskes, kan man jo ikke vite. Så derfor hopper vi i det og gjør et eksperiment. Det må være lov å prøve, ikke sant?
Fungerende biskop i Bjørgvin, Jan Otto Myrseth, uttaler til Vårt Land at han ikke liker slike arrangementer, og han advarer spesielt mot folk som hevder å kunne få avdøde i tale:
– Slike tilbud skal man ikke ta imot.