FRI PENN: Suleiman Bakhit tar opp kampen mot ekstremisme, terror og kvinneundertrykkelse gjennom sine tegneserier. Til stor suksess i Jordan. FOTO: Johannes Ek Reindal

Tegneserier mot terror

Forbildene til arabisk ungdom skremte Suleiman Bakhit. Så «den talentløse» kunstneren begynte å tegne.

Publisert Sist oppdatert

Han snakker fort og poengtert, på amerikansk engelsk. Studiene i blant annet USA har satt sitt preg på språket til Bakhit, jordaneren som driver Aranim Media Factory.

I 2010 solgte de 1,2 millioner tegneserier i Jordan. Dette høres kanskje ut som en helt vanlig geskjeft og ihvertfall ikke noe som skulle gi Bakhit taletid på Oslo Freedom Forum, som denne uken arrangeres i hovedstaden. Men Bakhit vil noe mer med sine tegneserier, og det hele begynte etter angrepene på USA 9. september.

Han ble slått ned på åpen gate kun fordi han var araber. Hatet mot araberne drev ham ut i foredrag på skoler og ungdomsklubber.

– Jeg tenkte at den slags holdninger bekjempes best ved å nå de unge. I møte med arabiske ungdom ble jeg en gang spurt om det fantes noen arabiske Batman eller Supermann. Det gikk opp for meg at det ikke gjør det, sier han til Dagen.

Dette fikk ikke Bakhit ut av hodet. Så på tross av at hans formingslærer i sin tid stemplet ham som «uten talent», satte han seg ned for å lære seg å tegne. I 2006 startet han selskapet sitt, resten er historie. I dag er det 40 forskjellige serier som gis ut i Jordan.

LES OGSÅ: Arabere vil nå jøder med evangeliet

Her kan du se foredraget Suleiman Bakhit holdt på Oslo Freedom Forum:

Helter

Det som ble viktig for Bakhit var å gi arabiske ungdom andre typer helter enn det de hadde. Bakhit mener at alt begynner med en historie, for historiene driver våre handlinger og våre valg. Han bel skremt av historiene som han hørte blant ungdom.

– Når jeg spurte ungdom i Jordan hvem som var heltene deres, svarte de bin Laden og andre terrorister. De beskytter oss mot Vesten, sa de. Jeg gav dem tegneserier med superheltene våre, noen måneder etterpå var det ingen som lenger hadde bin Laden som helt, smiler han.

– Jeg har jobbet mye med å forstå heltedyrkelsen innen ekstremisme. Den baserer seg på en negativ skamfølelse, som forsvares med vold.

Selv er han blitt angrepet i Jordan flere ganger. En gang ble han skåret i ansiktet med barberblad.

– En av de største historiefortellingene i den arabiske verden er at Vesten er ute etter å ta oss. En annen er at de vantro vil innvadere oss. En siste er fortellingen om hyklere. De to siste her brukes også mot andre muslimer. De brukes til å frata deg menneskeverdet, som igjen forsvarer at du blir tatt livet av, sier han.

Sensur

Han opplever til en viss grad å kunne operere fritt i Jordan. Men en av hans tegneserier, med en sterk, kvinnelig rollefigur, ble for mye for myndighetene. Den ble sensurert. Kvinneperspektivet gir han likevel ikke opp.

– Det er uhyre viktig, ja, selve grunnlaget i tegneseriene våre, at det både er kvinner og menn som er heltene. Kampen for kvinners rettigheter er en av nøkkelfaktorene i kampen mot terrorisme. Terrorisme og kvinneundertrykkelse går hånd i hånd. Vi skal få opp stadig flere helter mot terror, sier han.

Selv er han sterkt inspirert av japansk tegneseriekunst.

Av skjermen

Første del av Oslo Freedom Forum på tirsdag, handlet om kampen mot diktatorer. En av de som talte var Bassem Youssef fra Egypt. Opprinnelig utdannet kirurg, startet han i 2011 et satirisk nyhetsprogram på internett, etter mal fra The Daily Show med Jon Stewart i USA. Etterhvert oppnådde han stor popularitet - hos seerne. Han gikk fra nett til tv-kanaler og fikk store mengder seere. Men politikk i Egypt har i disse årene ikke vært videre oversiktlig. Likevel, uansett om det var Mubarak, Mursi, eller det muslimske brorskapet som hadde makten, ble alle harselert med. Sistnevnte tålte kun en sending av Youssef før de fikk tatt ham av skjermen.

– Hvorfor blir de så sinte på et satireprogram? Hvorfor stoler folk mer på oss enn på de «seriøse» mediene? For når mediene slutter å stille spørsmål, er de ikke lenger frie. Da driver de med propaganda. Propaganda prøver å skape en parallell realitet, hvor alt er bra. Men folk ser igjennom det, de ser at keiseren er naken, sier Youssef.

Programmet hans ble tvunget av luften i 2013. Presset på staben og tv-kanalen ble for stort. Han ønsker ikke å fremheve seg selv som noen stor frihetskjemper.

– Mitt show ble kansellert, andre her i Oslo Freedom Forum har gjennomgått mye mer. Dere er heltene, sa han.

Reddet av Titanic

En av de som har ofret mye for friheten, er 21 år gamle Yeonmi Park fra Nord-Korea. Hun og familien rømte, en meget strabasiøs ferd. Park kjente ikke til historier om kjærlighet mellom mennesker, kun om hengivenhet til lederen. En innsmuglet film endret dette.

– Da jeg så «Titanic» ble jeg bergtatt. En historie om å dø for kjærligheten hadde jeg aldri før hverken sett eller hørt. Det endret meg, det endret måten jeg så på mitt land, sier hun.

I dag deler Park sin kunnskap og analyse om den såkalte «Svarte marked-generasjonen», en ny generasjon som hun tror vil endre landet.

LES OGSÅ: Kristen filmsuksess

OFF

Oslo Freedom Forum ble i år arrangert i Oslo 20. til 22. oktober

Talere er blant annet Jody Williams, Ai Weiwei, Flemming Rose, Vaclav Havel og Mukthar Mai.

Oslo Freedom Forum (OFF) er en årlig konferanse om menneskerettigheter som ble etablert av Human Rights Foundation, og for første gang arrangert i Oslo i mai 2009.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS