Kampen hardner til mellom de «blå» og de «røde» i KrF. Mens partileder Knut Arild Hareide (i forgrunnen) vil dra partiet mot Ap og Sp, ønsker nestleder Kjell Ingolf Ropstad å samarbeide med den borgerlige regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Telemark KrF delt på midten

Telemark KrF sender tre røde og tre blå delegater til partiets ekstraordinære landsmøte. Det gir ingen vind i seilene til partileder Knut Arild Hareide.

Publisert Sist oppdatert

Trass i at KrF-leder Knut Arild Hareide fikk støtte fra et knapt flertall i fylkeslaget i Telemark, ble det bestemt å sende like mange delegater fra hver side.

42 delegater ga sin støtte til Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens 35 av de 78 stemmeberettigede ville ha samarbeid med Solberg-regjeringen. Én av delegatene stemte blankt.

I forkant av møtet var det knyttet spenning til utfallet i «vippefylket». Likevel var det ventet at Telemark KrF ville gå i rød retning.

Derimot stemte en drøy firedel av årsmøtet, over 26 prosent, primært for å forbli i opposisjon. Det medfører at to av delegatene er bundet til først å stemme for dette alternativet på landsmøtet, for så å stemme for sin side hvis det forslaget ikke får flertall.

Telemark KrF er det første fylkeslaget som binder delegater i dette spørsmålet.

Tett løp

Fylkeslaget er det sjette i rekken som har avholdt fylkesårsmøter for å velge delegater til landsmøtet. Med de seks delegatene fra Telemark er 95 av 190 landsmøtedelegater klare.

Så langt er det kjent at 43 av dem støtter Hareide, mens 42 vil gå til høyre. Ni vil fortsette i opposisjon.

Ifølge en kartlegging VG har gjort blant 138 delegater, viser at 56 vil i regjering med Ap og Sp, mens 71 vil i regjering med Høyre, Frp og Venstre. Resten vil forbli i opposisjon eller har ikke bestemt seg. Det kreves 96 stemmer for å få flertall.

Litt skuffet

Fylkesleder i Telemark KrF, Erik Næs, som selv støtter Hareide, innrømmer at han er litt skuffet over resultatet. Han hadde håpet på flere mandater til sin side.

– Vi manglet tre stemmer for å få ett ekstra mandat på rød side, så jeg er ikke ærlig om jeg sier jeg ikke er litt skuffet nå, sier Næs til Dagbladet.

KrF skal ta sitt avgjørende veivalg på sitt ekstraordinære landsmøte 2. november.

Onsdag ble det også kjent at fylkesleder i Nordland KrF, Ingelin Noresjø, har snudd. Hun støttet tidligere høyresiden, men har ombestemt seg og vil nå støtte Hareide, sier hun til VG.

Bråk om Ropstad

I forkant av fylkesårsmøtet i Bø meldte VG at Hareide hadde reagert kraftig og satt foten ned da han ble kjent med at nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde sagt ja til å ta over for KrFU-leder Martine Tønnessen som innleder for Telemark KrF.

Ropstad, som fronter høyresiden, har seilt opp som den mest aktuelle lederkandidaten i KrF dersom Hareide skulle tape kampen om veivalget.

Overfor NTB avviser imidlertid både Hareide og Ropstad at det er snakk om noen dramatikk.

– Partiledelsen har vært enige om at vi ikke skulle reise alene. Jeg vurderte å reise til Telemark da jeg ble spurt om å ta dette fylkesårsmøtet. Etter de første årsmøtene var vi enige om å diskutere talere på de ulike årsmøtene framover, sier Ropstad.

– Ingen dramatikk

På et møte i partiledelsen onsdag ble det bestemt at stortingsrepresentantene Geir Jørgen Bekkevold og Hans Fredrik Grøvan og nestleder Olaug Bollestad skulle innlede om de tre ulike alternativene i veivalget partiet står overfor.

– Da det ble behov for endringer, besluttet partiledelsen sammen hvordan det skulle bli, sier Hareide.

– Dette var noe vi alle tre var enige om, og det er ingen dramatikk i dette, sier Ropstad.

Powered by Labrador CMS