Alle i arbeid: Her lages maten i felleskap på bakken, på storm­kjøkken og på grill. Oppvasken tas i en balje etterpå.

Telter med fremmede

På festivalen Korsvei er deltakerne delt inn i ulike «fellesskapstun» med mennesker de ikke har møtt før. Sammen lager de mat, tar oppvask og deler tro med hverandre hele uken.

Publisert Sist oppdatert

Mellom klynger av telt og campingvogner finner man store langbord på sommerfestivalen i Seljord i Telemark. Disse nyttes i fellesskap av deltakere som bor i samme tun. I et slikt tun bor det opptil 60 personer. Her lager deltakerne mat i fellesskap i grønne omgivelser.

Festivalen Korsvei er vel kjent for sine fire «veivisere» som viser hvilke retning de som bevegelse vil gå. «Leve enklere» er en av dem. De andre er «Søke Jesus Kristus», «Bygge fellesskap» og «Fremme rettferd».

Annen hver sommer kommer deltakere fra ulike menighetsbakgrunner sammen til sommerfestival.

– Berikende

En av dem er Heidi Pedersen som er på Korsvei for andre gang. Når tunet hun bor på tilbereder middag tirsdag ettermiddag, vasker hun linser til den veganske maten deltakerne skal nyte sammen. Hun synes det er ekstra spennende å bo så tett på fremmede som har en annen bakgrunn enn hun selv.

– Vi kommer fra forskjellige miljø. Det å utveksle meninger og erfaringer synes jeg er veldig berikende. På festivalen lytter vi jo til de samme talene og det å utveksle tanker i etterkant har vært lærerikt. I tillegg har vi et bredt aldersspekter i vårt fellesskapstun som gjør det hele enda bedre, sier Pedersen.

I fellesskapstunet lever deltakerne sammen gjennom hele oppholdet på festivalen. Her sover de i hver sine telt eller campingvogner.

– Det er klart at det er litt spennende å se hvordan stemningen blir når vi ikke kjenner hverandre fra før. Det tar alltid litt tid å bli kjent med nye, men det er utrolig hyggelig, sier Pedersen.

Beskjedent forteller hun at hun og ektemannen bor i campingvogn, og ikke i telt.

Utveksler meninger: Heidi Pedersen synes det er berikende å utveksle meninger med kristne som har andre tanker og erfaringer enn hun selv. I fellesskapstunet diskuterer de mye på kveldene.

Tema: håp

Tema for årets festival er «Håpet har et ansikt». Her mener Pedersen at ledelsen har truffet godt.

– Jeg synes det er veldig aktuelt. Jeg tror det har en stor verdi å møte folk ansikt til ansikt. I tillegg er jeg enig i at tro og handling henger sammen, noe Korsvei er opptatt av. Det er interessant å fokusere på hvordan vi kristne kan vise vår tro og vårt ansikt, sier hun.

– Hva har Korsvei betydd for deg?

– Korsvei har utvidet min egen horisont. Jeg har fått øynene mer opp for jorden og problematikken rundt klimakrisen blant annet, sier Pedersen.

Taizébønn

På programmet for årets festival står blant annet grønne timer, taizébønn, kabaret og keltisk bønn. Bibeltimeholdere er forfatter Peter Halldorf og Oslo-biskop Kari Veiteberg.

I tunet hvor Pedersen bor er det både norske, danske, svenske og brasilianske deltakere. Sammen har de hugget og satt sammen stokkene som holder oppe presenningen som utgjør langbordets tak.

Fellesskapsbygging

På samme tun holder også ekteparet Daniel og Lovisa Youngstrøm til i et ordinært telt. Det er første gang de er på festivalen i Seljord. Under middagsforberedelsene kutter Lovisa vannmelon, mens Daniel passer på barnet de har sammen. De er særlig opptatt av gleden av å være i fellesskap.

– Jeg opplever at festivalen er en kilde til ny kraft i troen og en hvile fra alt annet i hverdagen. Det er spesielt fint å hvile i fellesskapet som vi bygger her, sier Daniel Youngstrøm.

Så langt har festivalen gjort godt inntrykk.

Bordbønn: Deltakerne på tunet samler seg for å synge for maten.

Åndelig lengsel

Mens linsesuppen koker på grillen, forteller Kristina Hellqvist om en lengsel som trekker henne til Korsvei år etter år.

– Det å forene en åndelig lengsel med et engasjement for verden er veldig verdifullt for meg. Korsvei er opptatt av hva det betyr å være en kristen i dag, kombinert med en lengsel etter en verden med mer rettferdighet, sier hun.

Alle fellesskapstunene har egne flagg som de henger opp ved langbordet. Dette tunets flagg er gult og bærer personlige preg som deltakerne har tegnet på selv. Blant annet en regnbue, musikknoter og en drage.

For Hellqvist er det femte året hun deltar på Korsvei.

– Jeg gleder meg veldig over å møte andre mennesker som har den samme lengselen som meg. Ellers er det jo veldig trivelig med campinglivet, sier Hellqvist og smiler.

Hun og mannen sover også i telt sammen.

– Sover dere godt?

– Det er litt trafikk her så klart. Det blir gjerne slik når det er så mange mennesker på ett sted, men det har gått veldig bra så langt, sier Hellqvist.

Flagger: Hver fellesskapstun har eget flagg. Denne gruppen har et gult flagg som de har bestemt seg for å dekorere. Kristina Hell-qvist (th) kommer til Korsvei fordi hun har en lengsel etter inspirasjon.
Powered by Labrador CMS