– Tenåring som overlevde forlis, var på vei til Norge
En 16 år gammel somalisk gutt som overlevde forliset i Middelhavet i helgen, var på vei til en tante i Norge, opplyser Redd Barna. Han håper fortsatt å nå målet.
Gutten er en av de 28 personene som ble berget etter at en fiskebåt med flere hundre migranter sank nord for Libya. Han befinner seg nå på et asylsenter utenfor Catania på Sicilia.
Ifølge Sarah Tyler i Redd Barna var gutten på vei til en tante i Norge. Hun sier også at gutten fortsatt ønsker å reise til Norge, også hvis han må bruke menneskesmuglere for å komme videre. Organisasjonen ønsker å holde guttens identitet hemmelig.
16-åringen har oppgitt at han startet reisen fra Somalia sommeren 2014 og krysset ørkenen i Sudan etter at foreldrene hans betalte menneskesmuglere.
Da han nådde grensen til Libya, skal han ha blitt holdt fanget i ni måneder. Først da foreldrene hans kom for å betale smuglerne flere penger, kunne han reise videre.
Utstyrt med et telefonnummer til en kontaktperson i Tripoli reiste han videre til den libyske hovedstaden. Der ble han sendt til en bondegård sammen med hundrevis av andre migranter. I en måned ventet de på å få krysse Middelhavet.
Kaptein for retten
Italienske etterforskerne forsøker nå å samle bevis mot den 27 år gamle tunisieren som er utpekt som båtens kaptein, og som fredag ble fremstilt for varetektsfengsling i Catania på Sicilia.
Tunisieren er mistenkt for med vilje å ha krasjet den 20 meter lange fiskebåten inn i et portugisisk handelsskip som kom for å hjelpe migrantene. Mannen selv har fortalt at han ikke var båtens kaptein, men en vanlig passasjer, opplyser mannens advokat, Massimo Ferrante.
Forklaringen til den 16 år gamle somaliske gutten og de andre 27 som overlevde forliset, blir nå brukt av italienske etterforskere for å samle bevis mot tunisieren.
Mishandling og drap
Flere har fortalt at menneskesmuglerne mishandlet migrantene, enkelte til døde, mens de ventet på å bli fraktet over Middelhavet.
Fra bondegården ble de brakt til kysten i lastebil, før de ble satt i gummibåter og fraktet ut til den 20 meter lange fiskebåten. En mann som stilte seg opp i gummiflåten uten tillatelse, skal ha blitt drept, hvorpå liket ble kastet over bord.
For alle var oppholdet på bondegården kun ett av mange stopp på en mye lengre reise. Den somaliske 16-åringen har fortalt at så mange som 1.000-1.200 mennesker egentlig skulle vært med i fiskebåten. Men smuglerne greide ikke å presse alle inn, dermed måtte flere bli igjen. Da enkelte passasjerer protesterte og sa de ikke kunne svømme, skal de ha blitt truet til taushet.
Reisen over havet skal ha kostet alt fra 6.500 til over 50.000 kroner.
Fra mange land
Hvor mange som egentlig mistet livet da båten kantret og sank etter sammenstøtet med det portugisiske skipet, vil muligens aldri bli kjent, såfremt ikke skipsvraket blir funnet og brakt opp. Men alle de overlevende har ifølge etterforskerne oppgitt at det var over 750 personer om bord, og at mange var innelåst på nedre dekk og i lasterommet. Det gjør forliset til det verste i sitt slag i moderne tid.
Migrantene kom fra flere afrikanske land, blant annet Mali, Somalia, Eritrea, Gambia, Sierra Leone, Niger, Nigeria, Sudan og Senegal. Det var også mange mennesker fra Bangladesh, ifølge de overlevendes forklaringer.