«Tenk at de har kommet helt fra Norge til Etiopia»
Dagen var på plass da det norske kronprinsparet ble møtt av bunadskledde barn og etiopisk jodling på NLMs misjonsbase i Addis Abeba i dag. Se video inne i saken!
Besøket fant sted i hovedkvarteret til Norsk Luthersk Misjonssamband, som ligger i en grønn oase ved trafikkerte gater i hovedstaden Addis Ababa. Kronprinsparet ble møtt av Misjonssambandets misjonær Mirjam Syltebø Endalew, og sammen gikk de forbi jublende og bunadskledde barn.
Kronprinsparet tok de seg tid til å prate med barna som hadde møtt frem. Kronprinsen spurte litt om skolen de gikk på, og barna fortalte villig.
For de minste ble det lenge å vente på de kongelige, som var en halvtime forsinket. Ikke minst ble det veldig varmt i bunadene. Marie Temesgen Galla (8) fikk æren av å overrekke blomster til kronprinsesse Mette-Marit.
SE VIDEO: Misjonslunsj med kronprinsparet i Etiopia
«Spennende»
Dagen tok på forhånd en prat med noen av jentene som gledet seg til å se kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på nært hold.
– Tenk at de har kommet helt fra Norge til Etiopia, sier en.
– Og tenk om vi får hilse på dem, sier en annen.
«Spennende» og «gruglede» var ord som gikk igjen.
Salome Gudere, som er halvt norsk og halvt kenyansk, forteller til Dagen at hun måtte søke opp bilde av kronprinsessen slik at hun skulle kjenne henne igjen.
– Jeg måtte jo se hvem det var vi skulle møte, forklarer hun.
– Veldig fornøyd
Da kronprinsparet omsider kom, tok de seg tid til å prate med barna som hadde møtt frem. Kronprinsen spurte litt om skolen de gikk på, og barna fortalte villig.
Lunsjbordet var dekket ute, og like ved hadde representanter fra Norsk Luthersk Misjonssamband satt opp historiske bilder. Blant annet var det bilde av Kong Olav, som i 1966 la ned grunnsteinen ved misjonens sykehus i Yirga Alem. Kronprinsparet tok seg god tid til å se på bildene.
Andreas Gaarder, norsk ambassadør i Etiopia, opplyser til Dagen at ambassaden har brukt mye tid på forberedelsene.
– Mange mennesker har vært involvert, og vi har hatt et omfattende program som viser hele bredden av vårt engasjement i Etiopia.
– Hvor fornøyde er dere så langt?
– Veldig godt fornøyd. For det første har mottagelsen vært helt super fra etiopisk side. Gjestfriheten har vært påtagelig.
– Hvilke forventninger har du til lunsjen?
– For det første er det en historisk lunsj. Kong Olav var her for 51 år siden og åpnet den norske skolen. Kronprinsparet får møte veldig flotte representanter fra Norge som skal tegne og fortelle hva de driver med. Kronprinsparet er også veldig interessert i dette og har mange spørsmål. Jeg har stor forventning til både det historiske og substansen i situasjonen.
Lunsj med organisasjoner
De siste ukene har det vært hektisk aktivitet på misjonsstasjonen til Norsk Luthersk Misjonssamband i Addis Abeba. Kronprinsparet er på et tre dagers besøk i Etiopia, på oppdrag for Utenriksdepartementet, og onsdag møtte de seks norske frivillige organisasjoner til lunsj.
NLM-misjonær Mirjam Syltebø Endalew sa til Dagen i går at hun opplever besøket av de kongelige som en anerkjennelse.
– Det er ambassaden som har regien, og det var de som bestemte at lunsjen skulle være hos oss. De trakk en link til Kong Olav sitt besøk her i 1966, da han formelt åpnet den nye, norske skolen i Addis, opplyste hun.
Nasjonalretten
Kronprinsparet fikk servert etiopisk wott, som er nasjonalretten. Kvinnene på kjøkkenet, med Tsahay Admasu i spissen, laget fem ulike retter til kronprinsparet og de fremmøtte gjestene. Under lunsjen onsdag deltok representanter fra Norsk Luthersk Misjonssamband, Det Norske Misjonsselskap, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Utviklingsfondet. Alle hadde fått utdelt noen tilmålte minutter til å presentere sin organisasjon med utgangspunkt i tusenårsmålene og i forhold til det å bygge sivilsamfunn i Etiopia.
97 prosent i kirke eller moské
Eivind Aalborg, Kirkens Nødhjelps landrepresentant i Etiopia, benyttet anledningen til å takke kronprinsparet for deres engasjement for internasjonal solidaritet og utviklingsarbeid i en tid der det er viktigere enn noen gang.
Han informerte om at 97 prosent av Etiopias befolkning tilhører en kirke eller moské.
– Ved å arbeide gjennom disse trosbaserte organisasjonene og strukturene har vi partnere i hele landet, sa han.
Aalborg minnet videre kronprinsparet på at de var beskyttere for TV-aksjonen i 2014, da de innsamlede midlene gikk til Kirkens Nødhjelp.
– Slagordet var «Rent vann til en million». Det er en ære å kunne si at midlene vil komme rundt 1,2 millioner mennesker tilgode, sa han
– Fantastisk å være her
Kronprinsparet startet sitt besøk i Etiopia tirsdag 51 år etter at kong Olav besøkte landet og la grunnlaget for tiår med gode relasjoner.
Etiopias keiser Haile Selassie og kong Haakon ble svært gode venner da begge var i eksil i London under den andre verdenskrig. I 1954 besøkte Selassie Norge, og kong Olav gjengjeldte altså besøket i 1966.
– Det er fantastisk å være her. Min avdøde farfar, kong Olav, besøkte Etiopia for 51 år siden. Jeg er veldig glad for å kunne følge noen av hans fotspor, og lære mer om hvordan vårt bilaterale forhold har utviklet seg over de siste tiårene, sa kronprins Haakon til pressen tirsdag.
Flyktninger
Tirsdag og onsdag har kronprinsparet vært i hovedstaden Addis Abeba. Torsdag avsluttes besøket med besøk til flyktninger i Shire i nord. Der skal de blant annet møte ungdommer og barn for å se hvilke tilbud de får og hvordan folk bor i leiren.
Utenriksdepartementet melder til pressen at der er fire hovedtema for besøket til kronprinsparet: helse og utdanning, migrasjons- og flyktningsituasjonen og ikke minst næringsliv.
Med på besøket er en norsk delegasjon med 50 næringslivsledere.