Teolog støttet dødshjelp i Nederland: – Jeg tok feil
Etter over 20 års erfaring mener Theo Boer at dødshjelp er blitt mer regel enn unntak.
I 2002 ble Nederland det første landet i verden som åpnet for både dødshjelp utført av lege og assistert selvmord. Siden har flere andre vestlige land fulgt etter, og flere diskuterer å gjøre det.
Antallet årlige tilfeller i Nederland har økt gradvis. I 2021 utgjorde det 4,5 prosent av alle dødsfall i landet, ifølge dutchnews.nl.
Advarer mot å følge eksempel
Den nederlandske medisinske etikeren og teologen Theo Boer er fortsatt ikke prinsipiell motstander av dødshjelp. I noen situasjoner mener han det er rett at et menneske skal kunne hjelpes ut av livet fordi smerter og lidelse gjør avslutningen til en uverdig og meningsløs prøvelse.
Han har også vært medlem i en av de regionale komiteene som kontrollerer alle dødshjelptilfeller.
– Jeg var sikker på at vi i Nederland hadde funnet den rette balanse mellom medfølelse, respekt for livet og de individuelle frihetsrettigheter. Og jeg var overbevist om at loven kunne regulere denne praksisen, sier Boer til Kristeligt Dagblad.
– Jeg tok feil, innrømmer han i dag.
De siste årene er professoren ved Det Protestantiske Teologiske Universitetet i Groningen blitt en av de fremste kritikerne av dødshjelp. Og han deltar i debatten der legalisering er tema, som i Frankrike.
Budskapet er: Ikke gjør som oss.
Ser liberalisering som uunngåelig
Noen steder står dødshjelp for rundt 15 prosent av dødsfallene i Nederland.
– Aktiv dødshjelp er i ferd med å bli regelen snarere enn unntaket, sier Boer til den danske avisen.
Han mener det er uunngåelig at en slik lov blir mer liberal fordi nye grupper presser på for å få tilgang. Det kan gjelde ikke bare dødssyke, men også uhelbredelig syke. Det kan gjelde psykiske lidelser og for barn.
– Det er ikke noe land i verden hvor vi ikke ser det samme mønsteret, sier han.
Dagen har tidligere skrevet om utviklingen i Canada som også har gått seg i liberal retning etter at landet åpnet for dødshjelp.
Diskuterer rett for alle over 70
I Nederland er ikke loven blitt endret, men interessegrupper kjemper for liberalisering, meldte Reuters i desember.
Theo Boer påpeker at selv om loven har vært uendret, er praksisen blitt mer liberal.
– I Nederland diskuterer vi nå om eldre mennesker uten sykdommer skal kunne få dødshjelp, sier han.
Frykt for livet
Etikeren understreker at det fortsatt er 85 prosent av de som velger dødshjelp, som er uhelbredelig syke og vil dø innen kort tid. Men han er urolig for at frykten for livet blir større enn frykten for døden.
– Vi har utviklet en kultur for fortvilelse. De fleste av oss har penger nok og mangler slik sett ikke noe. Men viljen til å kjempe og holde ut når livet blir vanskelig, forsvinner, sier han.
Han synes også det er påfallende at de aller fleste pasientene velger dødshjelp og ikke legeassistert selvmord. Det ser han som et uttrykk for at det er lettere å velge denne løsningen når man ikke må gjennomføre den selv.