SJAKK-OL: Astrid Isene spiller sjakk mot en av OL-deltakerne fra Vanuatu.

Teologistudenten Astrid (20) ble uventet landslagskaptein i sjakk

– Det er jo litt tilfeldig at jeg havnet her, men jeg velger å tro at Gud har en finger med i spillet, sier Fjellhaug-studenten Astrid Isene.

Publisert Sist oppdatert

En ung norsk teologistudent har uventet fått rollen som kaptein for Vanuatus kvinnelandslag under sjakk-OL i Budapest.

På telefon fra hovedstaden i Ungarn forteller Astrid Isene om de merkelige sammentreffene som førte en 20-åring fra Volda til den prestisjefylte turneringen.

– Det begynte med at jeg gikk på disippeltreningsskole (DTS) i regi av Ungdom i Oppdrag (UiO). I januar reiste til vi til Vanuatu på outreach, forteller Isene.

En outreach er en misjonsreise hvor deltakerne deler sin tro og hjelper lokalsamfunn gjennom praktisk arbeid og ved å bygge kontakter.

SJAKK-OL: Kvinnelandslaget fra Vanuatu og dets norske kaptein.

Vanuatu er en stillehavsnasjon bestående av øygrupper med rundt 300 000 innbyggere, og UiO-erne var der i en hel måned.

En overraskende sjakkseier

Parallelt hadde Astrid utviklet en gryende interesse for sjakk og hadde spilt en del på internett i cirka halvannet år. Men at hun skulle være spesielt god var ikke i hennes tanke. Overraskelsen var derfor sto da hun møtte et sjakktalent fra øynasjonen i Sør-Stillehavet med en rating på rundt 2.000 – og vant.

Det som startet som en uformell sjakkturnering, førte til en invitasjon som skulle endre kursen hennes.

– Jeg holdt kontakten med Jeremy etter outreachen, og senere spurte han om jeg ville være med til sjakk-OL i Budapest, som kaptein for kvinnelandslaget,» forteller hun.

KLAR FOR KAMP: Under sjakk-OL 2024 deltar 183 kvinnelag fra 181 nasjoner.

Det er første gang at Vanuatu deltar i Sjakk-OL.

– Hva gjør en kaptein på et sjakklandslag?

– Kapteinens rolle handler mer om å støtte og trene laget enn å spille selv. Jeg har ansvar for å forberede spillerne på kampene, sette opp hvem som skal spille i hvilken posisjon, og gi generell støtte underveis,» forklarer hun.

Sjakkmiljøet på Vanuatu er relativt ungt. Den første offisielle sjakklubben ble opprettet i fjor, med Jeremy Ellison som hovedpådriver.

– Det er ikke så mange som er kjent med sjakk der, og vi samlet laget ganske raskt i sommerferien. De fleste av spillerne har lite erfaring, så vi har hatt noen tøffe uker med trening før OL, forteller hun.

SJAKK-OL: Astrid Isene er på plass i Budapest med kvinnelige sjakkspillere fra Vanuatu.

Med kun fire spillere og én reserve på kvinnelaget, og samme antall på herrelaget, er de et lite, men stolt lag som deltar i den åpne kategorien.

– Det er en stor opplevelse for både laget og landet å være med i OL for første gang. Vi møter tøff motstand, men bare det å være her er en seier i seg selv, sier Astrid.

Sjakk – en religion?

Sjakk-OL blir nå arrangert for 45. gang, og finner sted fra 10. til 23. september. Spillere som Magnus Carlsen, Levon Aronian og Ian Nepomniachtchi er å finne blant de over 1500 deltakerne.

Som norsk og kaptein har Astrid også fått hilse på flere på det norske landslaget.

SJAKK-OL: I september 2024 finner Sjakk-OL i Budapest sted.

– Det er den største sjakkturneringen i verden. Det er et bredt spekter blant deltakerne, helt fra de flinkeste i toppen til nye deltakerland, forteller Isene.

Som teologistudent synes hun det var litt rart å høre noe som ble sagt under åpningstalen av dr. Zoltan Polyanszky, presidenten for den ungarske sjakkføderasjonen.

– Hva er egentlig sjakk, er det kunst, sport eller vitenskap, spurte han, og la til:

– Når jeg ser rundt 1500 deltakere ved sjakkbordene stille og i full konsentrasjon, klare for å gi alt, blir jeg overbevist om at faktisk så er sjakk en religion!

Dialog med Gud

Selv om mye handler om sjakk i Budapest, har Astrid også med seg et tydelig kristent vitnesbyrd.

– Det finnes kristne vanuatuere, og de kan være oppvokst med en tradisjonell kristen tro. Men det å ha en personlig relasjon til Gud er litt ukjent.

Astrid Isene kommer opprinnelig fra Volda.

Før sjakk-OL har Astrid, som til vanlig studerer ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, hatt noen samtaler med Vårherre.

– At jeg ble med på Sjakk-OL var jo veldig tilfeldig. Men jeg hatt en god dialog med Gud om hva som er Hans vilje her. Jeg velger å tro at Han har en finger med i spillet. Og så håper jeg at jeg kan være et lys og til oppmuntring for teamet jeg er kaptein for, avslutter Astrid.

Powered by Labrador CMS