Teologistudenten Astrid (20) ble uventet landslagskaptein i sjakk
– Det er jo litt tilfeldig at jeg havnet her, men jeg velger å tro at Gud har en finger med i spillet, sier Fjellhaug-studenten Astrid Isene.
En ung norsk teologistudent har uventet fått rollen som kaptein for Vanuatus kvinnelandslag under sjakk-OL i Budapest.
På telefon fra hovedstaden i Ungarn forteller Astrid Isene om de merkelige sammentreffene som førte en 20-åring fra Volda til den prestisjefylte turneringen.
– Det begynte med at jeg gikk på disippeltreningsskole (DTS) i regi av Ungdom i Oppdrag (UiO). I januar reiste til vi til Vanuatu på outreach, forteller Isene.
En outreach er en misjonsreise hvor deltakerne deler sin tro og hjelper lokalsamfunn gjennom praktisk arbeid og ved å bygge kontakter.
Vanuatu er en stillehavsnasjon bestående av øygrupper med rundt 300 000 innbyggere, og UiO-erne var der i en hel måned.
En overraskende sjakkseier
Parallelt hadde Astrid utviklet en gryende interesse for sjakk og hadde spilt en del på internett i cirka halvannet år. Men at hun skulle være spesielt god var ikke i hennes tanke. Overraskelsen var derfor sto da hun møtte et sjakktalent fra øynasjonen i Sør-Stillehavet med en rating på rundt 2.000 – og vant.
Det som startet som en uformell sjakkturnering, førte til en invitasjon som skulle endre kursen hennes.
– Jeg holdt kontakten med Jeremy etter outreachen, og senere spurte han om jeg ville være med til sjakk-OL i Budapest, som kaptein for kvinnelandslaget,» forteller hun.
Det er første gang at Vanuatu deltar i Sjakk-OL.
– Hva gjør en kaptein på et sjakklandslag?
– Kapteinens rolle handler mer om å støtte og trene laget enn å spille selv. Jeg har ansvar for å forberede spillerne på kampene, sette opp hvem som skal spille i hvilken posisjon, og gi generell støtte underveis,» forklarer hun.
Sjakkmiljøet på Vanuatu er relativt ungt. Den første offisielle sjakklubben ble opprettet i fjor, med Jeremy Ellison som hovedpådriver.
– Det er ikke så mange som er kjent med sjakk der, og vi samlet laget ganske raskt i sommerferien. De fleste av spillerne har lite erfaring, så vi har hatt noen tøffe uker med trening før OL, forteller hun.
Med kun fire spillere og én reserve på kvinnelaget, og samme antall på herrelaget, er de et lite, men stolt lag som deltar i den åpne kategorien.
– Det er en stor opplevelse for både laget og landet å være med i OL for første gang. Vi møter tøff motstand, men bare det å være her er en seier i seg selv, sier Astrid.
Sjakk – en religion?
Sjakk-OL blir nå arrangert for 45. gang, og finner sted fra 10. til 23. september. Spillere som Magnus Carlsen, Levon Aronian og Ian Nepomniachtchi er å finne blant de over 1500 deltakerne.
Som norsk og kaptein har Astrid også fått hilse på flere på det norske landslaget.
– Det er den største sjakkturneringen i verden. Det er et bredt spekter blant deltakerne, helt fra de flinkeste i toppen til nye deltakerland, forteller Isene.
Som teologistudent synes hun det var litt rart å høre noe som ble sagt under åpningstalen av dr. Zoltan Polyanszky, presidenten for den ungarske sjakkføderasjonen.
– Hva er egentlig sjakk, er det kunst, sport eller vitenskap, spurte han, og la til:
– Når jeg ser rundt 1500 deltakere ved sjakkbordene stille og i full konsentrasjon, klare for å gi alt, blir jeg overbevist om at faktisk så er sjakk en religion!
Dialog med Gud
Selv om mye handler om sjakk i Budapest, har Astrid også med seg et tydelig kristent vitnesbyrd.
– Det finnes kristne vanuatuere, og de kan være oppvokst med en tradisjonell kristen tro. Men det å ha en personlig relasjon til Gud er litt ukjent.
Før sjakk-OL har Astrid, som til vanlig studerer ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, hatt noen samtaler med Vårherre.
– At jeg ble med på Sjakk-OL var jo veldig tilfeldig. Men jeg hatt en god dialog med Gud om hva som er Hans vilje her. Jeg velger å tro at Han har en finger med i spillet. Og så håper jeg at jeg kan være et lys og til oppmuntring for teamet jeg er kaptein for, avslutter Astrid.