COP28: Delegat fra Luthersk Verdensforbund, Ole Andres Grøtte Børnes, deltok i panelsamtale på FNs klimatoppmøte COP28 i Dubai.

Teologistudenten Ole Andreas (23): – Klimakrisen er blant de største utfordringene vi som mennesker har møtt i moderne tid

Frimodig kirke-mann var med når representanter fra nærmere 200 land møttes til COP28 i Dubai.

Publisert Sist oppdatert

Der skulle representantene diskutere hvordan verden skal rigge seg for klimaendringer. Etter intense forhandlinger landet møtet til slutt en avtaletekst som sa at «verden skal omstille seg bort fra fossil brensel».

Også kirkelige representanter deltok. Ole Andreas Grøtte Børnes representerte Den norske kirke i Det lutherske verdensforbunds delegasjon.

– Ekstremvær vil forekomme hyppigere

Til Dagen forteller han at han mener klimakrisen er er «blant de største utfordringene mennesker har møtt i moderne tid».

– Gjennomsnittstemperaturen har økt og vil øke ytterligere i årene som kommer. Dersom vi ignorerer dette vil havnivået stige, og ekstremvær bare bli verre og forekomme hyppigere.

Børnes studerer teologi ved MF Vitenskapelig Høyskole, og stilte som 1. kandidat for Frimodig kirke i Nidaros bispedømme i høstens kirkevalg. Han ble imidlertid ikke valgt inn i bispedømmerådet. 23-åringen ønsker å bli prest.

ENGASJERT: Ole Andreas Grøtte Børnes er også engasjert i Frimodig Kirke.

– Som kristne er vi en del av samfunnet, jorden, skaperverket og det biologiske mangfoldet. Jo varmere kloden blir, jo flere vil lide, sier han, og legger til:

– Er det noe jeg er sikker på, er det at Jesus søker og elsker de som lider. Jeg tror derfor Gud kaller mennesker i dag til å strekke ut sine hender også til de som rammes av klimaforandringer.

– Mye lærdom

Dette var det første klimatoppmøtet den unge studenten deltok på. Han forteller til Dagen det var «en berikende reise fylt med mye lærdom og engasjement».

– Før COP28 var jeg skeptisk til nytteverdien ved et slikt arrangement. Etter dette, tenker jeg at det globale samarbeidet er nøkkelen til å løse klimaproblemene.

Børnes er opptatt av at kirken har en spesiell rolle i samfunnet, fordi mennesker «i store deler av verden» har større tillit til kirken enn til de politiske lederne.

– Den stemmen vi som kristne har, kan påvirke folks meninger og handlinger i stor grad. Jeg ser klimaengasjement som veldig forenlig med kristen tro, sier Børnes.

Nestekjærlighet gjelder også klima

Han mener nestekjærlighetsbudet ikke bare gjelder naboen og nærområdet.

– Et engasjement for klima er å bry seg om mange av de menneskene som er mest utsatt og sårbare i verden i dag. Å elske sin neste er et bud som ikke bare gjelder de du omgås, men også de som bor på Tuvalu som må flykte fordi havet stiger, eller de som bor i Kenya og som mister alt de har på grunn av en flom.

– Våre handlinger i nord rammer hardest de i sør som ikke har infrastruktur og helsehjelp til å takle ekstremvær og klimaforandringer. Det har heller aldri vært så lett å hjelpe folk i nød på andre siden av jorden som det er i dag.

KLIMATOPPMØTE: FNs klimasjef Simon Stiell, til venstre, COP28-president Sultan al-Jaber og Hana Al-Hashimi, hovedforhandler for COP28 for De forente arabiske emirater, poserer for bilder ved slutten av COP28 FNs klimatoppmøte, onsdag 13. desember 2023, i Dubai, De forente arabiske emirater.

Lange køer

Børnes deltok som observatør på vegne av Luthersk verdensforbund.

– Å være observatør på COP, slik som jeg var, betyr at man ikke har tilgang til alle de viktigste forhandlingene, og at man må stå ganske lenge i kø for å komme inn på området, men utenom dette opplevde jeg ikke at det hindret min deltakelse på arrangementet.

Selv om det finnes tilfeller av grønnvasking, er Børnes opplevelse at majoriteten av deltakerne har gode intensjoner.

– Selv om noen er der for å grønnvaske seg selv, nasjonen sin eller selskapet sitt, er majoriteten der med en sterk overbevisning om at man kan gjøre mye positivt for klimaet om man står sammen og jobber for gode løsninger og vedtekter.

Powered by Labrador CMS