Terrorfrykt stopper kristne sommerleirer

Egyptiske myndigheter ber kirkene avlyse sommerens leirer og konferanser. – Har staten gitt opp å forsvare de kristne? spør Eyvind Skeie.

Publisert Sist oppdatert

Mens norske kristne kan søke påfyll for kropp og sjel på stevner og konferanser denne sommeren, blir kristne i Egypt rådet til å holde seg hjemme. Grunnen er at det skal foreligge konkrete terrortrusler.

Egyptiske myndigheter har sendt beskjed til landets kirke­ledere om at alle kristne konferanser og større samlinger må avlyses ut måneden.

«I lys av de siste hendelsene, bør alle kirkelige reiser og konferanser stoppes. Dette er alvor. Enhver tur eller konferanse skjer på arrangørens eget ansvar», heter det i den offisielle advarselen som blir sitert av nyhetsbyrået World Watch Monitor.

Les: Sender misjonærer fra Egypt til Europa

Prest og forfatter Eyvind Skeie har fått en tilsvarende melding fra venner i Egypt. Her blir det opplyst at man frykter at selvmordsbombere fra IS planlegger angrep mot busstransporter.

«Ingen vet om dette er virkelige trusler eller om det er et forsøk på å stanse kristen aktivitet gjennom sommeren», heter det i meldingen som Skeie har publisert på bloggen sin. Han forteller til Dagen at kirkeledere er usikre på hvordan de skal tolke myndighetenes advarsel.

– Er det uttrykk for et ønske om å beskytte, eller vil ikke regjeringen at de kristne skal samles? Og når staten sier at det er for farlig å reise, sier de da samtidig at de ikke er i stand til å beskytte de kristne? Det er grunn til å spørre om de har gitt opp å tilby kirkene sikkerhet, sier Skeie.

Les også: Vi tilgir, slik viser vi at kristen tro er annerledes

Sprer frykt

Terrortruslene mot kristne sommerleirer er det siste i en lang rekke trusler og angrep mot egyptiske kristne det siste året. 26. mai ble 30 koptisk ortodokse kristne drept da de var på vei til et kloster i Minya. I mars måtte hundrevis av kristne flykte fra hjemmene sine, da IS begynte å likvidere kristne på Sinai-halvøya.

IS har erklært kristne egyptere som legitime angrepsmål. Selvmordsangrepene mot kirker i Tanta og Alexandria palmesøndag og i Kairo like før jul, viser at dette ikke er tomme trusler.

Biskop Stein Reinertsen dro til biskop Thomas på retreatstedet Anafora i Egypt bare et par uker etter bussangrepet. Agder og Telemark bispedømme har en vennskapsavtale med den koptisk ortodokse biskopen og bispedømmet hans, El Qusseia.

Les: Angrep mot kristne pilegrimer

– Det var viktig å vise at de kristne i Egypt ikke er glemt, sier Reinertsen om hvorfor han dro akkurat da.

– Hvordan reagerer kristne egyptere på de mange angrepene det siste året?

– Angrepene sprer frykt. Det er forferdelig for de kristne å oppleve at så mange kjente blir drept. Men på den annen side er det et sterkt samhold de kristne i mellom. Det gjør sterkt inntrykk på dem å høre om kristne som står fast på troen når de får valget mellom å konvertere til islam eller bli drept, slik tilfellet var med de kristne busspassasjerene.

Biskop Reinertsen tror ikke terroristene klarer å lamme den egyptiske kirken.

– Selv om de sprer frykt, vil de ikke klare å knekke kirken, for dette er en levende kirke. De kristne fortsetter å komme sammen og de reagerer på terror med å be både for dem som er rammet og for terroristene.

– Men man merker at folk er mer på vakt enn tidligere, tilføyer biskop Reinertsen.

Les: Egypt med aksjon etter terror mot kristne

Øker presset

Sommerleirene og konferansene er viktige både for protestantiske og ortodokse kirker i Egypt.

– Hundretusener kristne deltar. Denne aktiviteten er svært viktig for den åndelige fornyelsen blant kristne i Egypt. En avgjørelse som denne bidrar til å øke presset kristne opplever i Egypt, skriver Skeie på bloggen.

Han opplyser at mange allerede har reist på ferie til ulike konferansesentre, spesielt til de som ligger nær havet, og at mange tusen har måttet reise hjem igjen. De reiser med tungt hjerte, for disse sammenkomstene er noe familiene, og ikke minst barna, gleder seg til hele året.

Les: Planla ny terror

– Mange av disse menneskene lever strevsomme liv. Leirene og konferansene er et avbrekk fra dette livet. Når leirene så blir avlyst forsterker det følelsen av å være utsatt og isolert. Selv om de kristne opptatt av ikke å la frykten styre, øker det usikkerheten når de som gruppe blir utpekt som mål. Dette er svært alvorlig på alle måter, sier Skeie, som selv fikk volden nært inn på livet da han nylig besøkte Egypt.

– Tre politimenn ble skutt utenfor hotellet vårt om natten. Selv om det ikke var et angrep mot verken oss eller hotellet, endret det beredskapen vår. Vi fikk en årvåkenhet som vi ellers ikke ville hatt, sier han.

– De som må leve med en slik stressfaktor over lang tid, er utsatt for en enorm belastning.

Les: Eksplosjon i kirke i Egypt

Avlyser

Akkurat hvor mange som blir berørt av avlysningene, vet man ikke, skriver World Watch Monitor. De har intervjuet dr. Andrea Zaki, president for Egypts protestantiske kirker:

– Jeg har bedt alle våre kirker og konferansesentre om å avlyse turer og arrangementer i tre uker, sier han.

Fader Boules Halim, talsmann for den koptisk ortodokse kirke, sier til nyhetsbyrået at de har gitt samme beskjed til sine kirker, og at de også har bedt dem vente på ny beskjed ved utgangen av måneden.

Biskop Thomas sier til World Watch at han vil holde senteret åpent, men bare for enkeltbesøkende, ikke for grupper.

– Det er viktig å være forsiktig, og det er nødvendig å gjøre sikkerhetstiltak, men det er avgjørende at vi ikke sprer frykt blant folk, sier han.

Ifølge Stefanusalliansens nettside er sikkerheten på Anafora betydelig skjerpet, og politiet er tettere på enn før.

Les: Forfulgte kristne reagerer sjelden med vold

Drap

Denne sommeren har også flere uforklarlige drap på kristne spredt frykt i den kristne befolkningen. Fem kristne er drept i enkeltstående hendelser siden slutten av mai. Den siste av dem var Nadra Mounir (26) som ble funnet drept i leiligheten sin i Kairo 6. juli. Hun var aktiv medlem i den lokale kirken og hadde ifølge World Watch Monitor vært på et møte i kirken den kvelden hun ble drept.

Fader Thomas Fekry som er prest i Nadras kirke, forteller at de fleste innbyggerne i området er kristne, og at de arbeider med å samle søppel.

– Jeg tror drapet på Nadra var et budskap for å krenke og terrorisere de kristne i området, sier presten, som tror den unge kvinnen ble drept fordi hun var en aktiv kristen. At ikoner og kristne bilder i leiligheten hennes ble revet ned fra veggen og ødelagt, bekrefter etter hans mening inntrykket av at drapet var religiøst motivert.

Powered by Labrador CMS