RIKSHOSPITALET: Det siste året har Espen Ottosen tilbrakt mye tid på Rikshospitalet i Oslo i forbindelse med sønnens sykdom. Håpet er at han skal være der minst mulig i tiden fremover.

Tett på lidelsen og tett på Bibelen

Da Espen Ottosen ble spurt om å holde bibeltimer på NLM sin generalforsamling, falt valget på Jobs bok. Omtrent samtidig fikk han vite at sønnen Simeon hadde fått leukemi.

Publisert Sist oppdatert

I dag og i morgen står informasjonslederen i Norsk Luthersk Misjonssamband på talerstolen på Randaberg. Der skal han tale om lidelsens problem, med utgangspunkt i Bibelens fortelling om Job.

Fredag og lørdag overtar Knut Kåre Kirkholm, høgskolelektor ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, som får æren av å holde de to siste bibeltimene.

Debattant og predikant

Sist gang Ottosen talte på NLM sin generalforsamling, var i 1997. Den gang som kveldstaler.

– Det var veldig hyggelig å bli spurt denne gangen, og for meg er det litt ekstra viktig også, fordi jeg ofte opptrer som debattant. Her får jeg en mulighet til å være predikant og snakke om det som betyr mye for meg når det gjelder de store spørsmålene, og ikke bare aktuelle, vanskelige spørsmål.

NLM-KOMMENTAR: Når konservativt blir radikalt

Temaet for bibeltimene har vært klart nesten ett år i forveien, så tankene om Jobs bok har han gått med i nesten ett år, og enda lenger enn det.

– Hvordan har du forberedt deg?

– For meg fungerer det beste å lese en del i Jobs bok, i tillegg til at jeg leser en del om den. Ganske tidlig i prosessen har jeg prøvd å lande på hvilke hovedtekster jeg vil lese under bibeltimene, men de grundige forberedelsene har jeg egentlig tatt de siste ukene. Det handler vel om at jeg føler jeg må bruke litt ferske eksempler, og tale ut fra det som er min situasjon nå.

Leukemi

Det siste året har vært spesielt for hele familien, fordi Simeon (19) fikk leukemi i oktober i fjor.

– Han har vært gjennom mye tøff behandling, og det har vært en tøff tid for oss alle. Bibeltimene ville sikkert vært litt annerledes om jeg holdt dem i januar. Jeg tror ikke man skal tale helt løsrevet fra sin egen livssituasjon, føyer han til.

Når Ottosen står på talerstolen i dag, kommer Simeon til å sitte å høre på. Det oppleves godt.

– Han er her, og er i rimelig grei form. Det gleder vi oss over.

Det ondes problem

Men selv om sønnens sykdom har satt sitt preg på livet hjemme, kommer han ikke til å bruke mye tid på å snakke om det.

– Jeg kommer til å nevne det, for jeg tenker at det ville gitt et underlig signal hvis jeg talte om lidelsens problem uten å nevne hva vi har gått gjennom. Men det blir ingen hovedsak. Mitt ønske er at bibeltimene skal treffe alle, og da tenker jeg at vår situasjon bare blir ett av mange eksempler på hva sykdom og lidelse kan skape av utfordringer for troen.

ESPEN OTTOSEN: «Sannheten om Islam»

Spørsmålet om det ondes problem har engasjert Ottosen på mange nivå i lang tid; både filosofisk og teologisk. Og akkurat når holder han på med en mastergrad i filosofi som berører temaet.

– Kanskje har det en sammenheng med at jeg opplevde døden tett på da jeg bare var fem år gammel. Min far døde av kreft, og helt siden den gang har jeg på en måte visst at død og lidelse også rammer kristne. Jeg har også kjempet mye med trosbevegelsen, som vi pleide å kalle det, og har ofte tenkt at den lover litt for mye på Guds vegne.

Alle «hvorfor»

– Har din sønns kreftsykdom påvirket lesingen av Jobs bok?

– Bare i liten grad, og det har nok en sammenheng med at vi som familie har vært i kontakt med kreftsykdom før. Jeg har på en måte visst - ikke bare med hodet, men også med følelsene - at kristne ikke har noen garanti for å slippe unna alvorlig sykdom og alvorlige ulykker. I tillegg har jeg vel forsonet meg med at vi ikke har svar på alle «hvorfor». Det beste svaret jeg har funnet i Bibelen er at den for det første er veldig realistisk. For det andre sier den at Gud en dag skal tørke bort hver tåre, og at døden ikke skal være mer. Selv om jeg tror på helbredelse og mirakler, så tenker jeg at hovedbudskapet fra Bibelen til alle som lider, er at Gud er med, og at Han en dag gjør alt nytt.

Å miste et barn

– Job mistet alle sine sønner og døtre. Du har sikkert kjent på hvordan det ville være å miste en av dine. Er det i det hele tatt mulig å forestille seg hvordan det ville være å miste alle barna?

– Nei, det tror jeg ikke. Noe av det som de siste månedene har vist meg, er visdommen i ordet om at hver dag har nok med sin egen plage. Både kona og jeg har vært opptatt av å ta en dag av gangen, og ikke la frykten for det verste fylle tankene. Å tenke gjennom på forhånd hvordan man vil reagere på forferdelige ting, tror jeg bare er negativt. Jeg vil heller stole på at man får den styrken man trenger til de dagene man virkelig trenger det.

Det siste kapittelet

– Hva tar du med deg som det viktigste du har lært fra Jobs bok?

– Jeg synes jo det viktigste kapittelet er fantastisk. Den eneste ulempen ved å fordele bibeltimene på to, er at jeg ikke får tale over det selv. At Job, gjennom alt som skjer, og gjennom Guds tale mot slutten finner fred, er rett og slett veldig inspirerende.

Ottosen legger til at det ikke er fullt mulig å forstå hvorfor Job ble utsatt for alt det forferdelige som skjedde med ham, men at han fant fred fordi han fikk se Gud.

– Det synes jeg er det flotteste med Jobs bok, avslutter han.

Espen Ottosen

Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband

Opptrer ofte som debattant. På generalforsamlingen til Misjonssambandet på Randaberg får han også opptre som predikant.

Sønnen Simeon fikk kreft i oktober i fjor. Det har satt sitt preg på hele familien. På GF holder Ottosen bibeltimer med utgangspunkt i Jobs bok.

Powered by Labrador CMS