Hvis høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité blir for mye politisk teater, går det på troverdigheten løs, frykter Michael Tetzschner (H), som er første nestleder i komiteen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling

Utspørringen av justisministeren ble i altfor stor grad preget av følelser og partipolitikk, mener Michael Tetzschner (H). Han varsler endringer i avviklingen av høringene.

Publisert Sist oppdatert

– På slutten var det ikke utspørring, det nærmet seg mer utskjelling. Et ærlig ønske om å finne faktum kom i bakgrunnen for det å eksponere sine egne forutinntatte meninger, sier Tetzschner til NTB.

Han er første nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Fredag ble justisminister Anders Anundsen (Frp) kryssforhørt om regjeringens håndtering av asylbarnsaken.

Tetzschner mener utspørringen etter hvert gikk over stokk og stein.

– Vi klarer ikke mange sånne høringer til uten at det går på komiteens renommé løs. Hvis det blir for mye politisk teater, svekkes kontrollinstansen og den funksjonen vi skal ivareta, frykter Høyre-politikeren.

– Egne meninger

Uten å nevne navn er Tetzschners oppfatning at flere komitémedlemmer gikk for langt i å legge egne politiske meninger inn i spørsmålene til Anundsen.

Da ble høringen preget av lange egenbetraktninger, verdistandpunkt og forhåndsoppfatninger som til slutt munnet ut i et slags spørsmål til statsråden, mener han.

Tetzschner viser til at flere komitémedlemmer ikke forholdt seg til det som ble opplyst av fakta tidlig i høringen, men i stedet hamret videre på forhåndsoppfatninger.

– Formålet er ikke å begi seg inn i en politisk polemikk der man selv er ubundet av saklighet og sannhetskrav, mens statsråden på den andre siden må være pinlig nøyaktig, sier han.

Nettopp Anundsen ledet i forrige stortingsperiode kontrollkomiteen og var kjent som en knallhard utspørrer. Men sist fredag satt han altså på andre siden av bordet.

Blir endring

Senere i denne stortingssesjonen skal blant andre helseminister Bent Høie (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) forklare seg for kontrollkomiteen. Allerede om en uke skal Høie spørres ut om sine rolle i sykehusstriden på Nordvestlandet.

Tetzschner varslet allerede under høringen sist fredag at det blir endringer i avviklingen av forestående utspørringer.

– Jeg kan bare varsle at vi må gå tilbake til den gamle ordningen, Martin, hvor vi skiller aktørutspørring og møteledelse, sa han til komitéleder Martin Kolberg (Ap) da utspørringen av Anundsen gikk mot slutten.

Tetzschner viste i sitt innlegg også til reglementet, hvor det fremgår hvordan aktører som skal spørres ut, skal behandles.

– Helt innenfor

Det er helt uunngåelig at høringene i kontrollkomiteen blir brukt til politiske markeringer, mener statsviter Frank Aarebrot. Han mener ikke komiteen som spurte ut Anundsen, gikk for langt.

– Jeg synes ikke det, sier han til NTB.

Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, synes ikke fredagens høring skilte seg vesentlig fra høringene i Anundsens tid som komitéleder.

Samtidig preges høringene av at komitémedlemmenes evne til å stille spørsmål varierer, understreker han.

– Men variasjon i evne til å stille spørsmål var påfallende også i Anundsens tid som leder av komiteen, sier Aarebrot.

Powered by Labrador CMS