Ti bud for å leve mer klimavennlig
Katolsk klimaorganisasjon har laget ti konkrete tips for å leve mer i takt med skaperverket.
På torsdag var det nøyaktig fem år siden pave Frans utstedte sitt store klimabrev til hele verden. I den forbindelse har Den globale, katolske klimabevegelsen (GCCM) kommet med nye, konkrete råd for hvordan folk kan ta gode klimavalg i hverdagen.
– Klimakrisa er ikke forbigående slik som korona. Den er så omfattende at den nesten blir usynlig og uforståelig her for oss. Beste måte å forholde seg til dette er å be, sier Benedicte Steinbakk.
Hun er en av mange kristne ungdommer som følger klimabrevets oppfordring og kjemper for en bærekraftig fremtid. Steinbakk sitter i klimautvalget til KFUK-KFUM Global og er også med å arrangere ungdomsstreikene i Bergen.
Klimabrevet
I 2015 gikk paven offentlig ut og oppfordret «alle levende mennesker på denne planeten» til å verne kloden fra klimaendringer. I kjølvannet av dette gikk katolske menigheter over hele verden sammen og dannet organisasjonen GCCM.
Pavens klimabrev var unikt fordi det var det første pavelige brevet noensinne som henvendte seg til alle mennesker, uavhengig av bakgrunn og tro.
– Det at det kommer fra paven, altså den høyeste myndigheten, sender et sterkt signal. Folk ser til den katolske kirke for svar på moralske spørsmål, og her har kirken tyngde, sier han.
Ti råd
De første rådene handler om viktigheten av bønn. Det oppfordres til å be i takknemlighet for skaperverket, «be sammen med nyhetene» for mennesker som blir rammet av klimaendringene, og å be utendørs i «Guds frie natur med himmelen som tak».
De neste handler om å leve enklere i hverdagen. Dette kan for eksempel være å tenke gjennom hvordan vi bruker pengene våre og kjøpe mer brukt. Det handler også om å ha kjøttfrie middager oftere og bruke beina i stedet for bilen.
– Dette er veldig gode råd. Man er nødt til å tenke på alle nivåer, med bønn, felleskap og enklere livsstil. Folk trenger noe de kan følge i hverdagen slik at de ikke kjenner på maktesløshet, sier Halfen.
De siste rådene oppfordrer til å «beskytte vårt felles hjem». Her anbefaler de folk å engasjere seg, både politisk og i ulike klimaorganisasjoner. De oppfordrer også til såkalt «grønn faste». Dette betyr at en faster fra kjøtt og spiser kun vegetarisk mat.
God start
Benedicte Steinbakk mener at rådene er en god start for de som ikke er miljøengasjerte allerede.
Selv lever hun etter nesten alle rådene. I tenårene tok hun et aktivt valg om å kutte drastisk ned på fly og kjøtt. Hun har som prinsipp om å alltid spise vegetarisk og unngå fly.
– Det er mulig å leve miljøvennlig. Ved å selv leve enkelt kan man inspirere andre.
Går ikke langt nok
Steinbakk synes rådene er en god start, men mener dem ikke går langt nok. Hun mener at rådene ikke adresserer de større strukturene bak klimakrisen
– Dagens system legger ikke til rette for at folk skal kunne leve miljøvennlig. Det utelukkende fokuset vi har på økonomisk vekst er veldig kortsiktig, sier hun.
Hun mener at kristne må ta forvalteransvaret mer på alvor og være tydeligere i klimakampen.
– Det er logisk for meg at det å elske sin neste, også betyr å leve slik at man ikke skader andre gjennom sin livsstil. Jesus har en radikal kjærlighet som har radikale følger for oss. Da er vi nødt til å ta ubehagelige valg for oss selv.
– Hva er de tre viktigste rådene du vil gi til noen som vil leve mer klimavennlig?
– De aller tre viktigste tingene man som enkeltperson kan gjøre, er å organisere seg i en klimaorganisasjon, kutte ned på fly og kjøtt og å bevisstgjøre de rundt deg, sier Steinbakk.