Tidenes omorganisering av Den norske kirke: Disse blir bedt om å uttale seg
Samtlige 1200 menigheter er blant høringsinstansene når folkekirken etter planen skal få en helt ny styringsmodell.
Et prestisjetungt utvalg la tidligere i år fram en rekke forslag til hvordan Den norske kirke skal organiseres i framtiden. Men mandatet gitt av Kirkerådet – Den norske kirkes «regjering» – var tydelig: Kirken skal deles inn i om lag 200 nye forvaltningsmessige enheter kalt «prostifellesråd».
Kirkerådet vedtok på sitt møte tirsdag kveld at disse skal være høringsinstanser i saken:
Menighetsråd i Den norske kirke
Kirkelige fellesråd i Den norske kirke
Bispedømmerådene i Den norske kirke
Biskopene
KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter
Akademikerforbundet
Arkitektenes fagforbund
Delta
Den norske kirkes presteforening
Det Norske Diakonforbund
Econa
Fagforbundet
Fellesorganisasjonen
Forskerforbundet
Kirkelig undervisningsforbund
Lederne
Creo
Naturviterne
NITO
Norges Juristforbund
Norsk Lektorlag
Norsk Sykepleierforbund
Parat
Samfunnsviterne
Samfunnsøkonomene
Tekna
Utdanningsforbundet
Hovedverneombudet i rettssubjektet Den norske kirke
Døvekirkenes fellesråd
Saemien Åålmege (sørsamisk menighet)
ByMenigheten -Sandnes
Svalbard kirke
Stiftelsen KIFO
Åpen folkekirke
Bønnelista
Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo
MF vitenskapelig høyskole
VID vitenskapelig høyskole
NLA Høgskolen
Kirkelig utdanningssenter Nord
Lovisenberg Diakonale Høyskole
Barne- og ungdomsorganisasjoner tilknyttet
Den norske kirke
Misjonsorganisasjoner tilknyttet De norske kirke
Kirkens ressurssenter mot vold og overgrep
IKO
Kirkeakademiene
Norsk kvinnelig teologforening
Den norske kirkes ungdomsutvalg
Ungdommens kirkemøte
Ungdomsråd eller ungdomsting i bispedømme.
Høringsfristen er 1.desember for de kirkelige virksomhetene. For øvrige virksomheter er fristen 15. oktober.
20 års debatt mot slutten
I 20 år har Den norske kirke diskutert om det er på tide at kirken skaffer seg én arbeidsgiver for all typer ansatte. Denne prosessen ser nå ut til å nærme seg en avklaring.
I mars la et prestisjetungt og bredt sammensatt utvalg fram en rapport som viser hvordan kirken kan organiseres på en helt ny måte. Utvalget ble ledet av Morten Müller-Nilssen, som er konserndirektør i Vy (tidligere NSB).
I dag er det bispedømmene som ansetter og har arbeidsgiveransvar for prestene, mens øvrige ansatte som organister, kirketjenere, diakoner og kateketer er ansatt i de kirkelige fellesrådene. Et slikt fellesråd finnes i dag i hver kommune.
Ny og større enhet
I utkastet til ny organisering står et nytt forvaltningsnivå helt sentralt: Prostifellesråd, kalles nyskapningen. Blir denne modellen innført, kan det bety at dagens fellesråd på kommunalt nivå blir erstattet med en kirkelig administrasjon som skal betjene menighetene i flere kommuner.
Hvem som skal lede denne enheten og hvordan den skal ledes, er ett av tre hovedspørsmål i den forestående høringsrunden.
Hva skal biskopene drive med?
Et annet spørsmål er hvem som skal være arbeidsgiver for de ansatte i kirken. Her er utvalget delt. Et flertall i utvalget mener at alle ansatte – inkludert prestene – i framtiden skal ha prostifellesrådene som arbeidsgiver.
Et tredje hovedspørsmål er hvilken plass biskopene skal ha i kirken dersom de ikke lenger har arbeidsgiveransvar for prestene. I stedet foreslår utvalget at bispedømmene framstår som kompetansesentre med fokus på faglig utvikling og strategi.
Foreslår ny sammensetning av Kirkemøtet
Utvalget at medlemmer til Kirkemøtet – også kalt Den norske kirkes «storting» – velges direkte. I dag består Kirkemøtet av medlemmene i bispedømmerådene.
Utvalget foreslår at antall medlemmer i Kirkemøtet bør stå i forhold til antall kirkemedlemmer i de ulike bispedømmene. I praksis kan dette bety at bispedømmer som Nord-Hålogaland, Sør-Hålogaland og Møre får en svekket representasjon i Den norske kirkes øverste valgte organ, mens for eksempel Borg og Bjørgvin får flere delegater.
For menighetsrådene er det ikke foreslått store forandringer, men utvalget ønsker at menighetene skal få en større innflytelse ved tilsettinger av nye medarbeidere.
– Henvist til ærestribunen
Müller-Nilssen-utvalgets forslag er møtt med til dels sterk kritikk. En av de fremste kritikerne er teologiprofessor Marius T. Mjaaland, som frykter at kirken vil bli styrt av byråkrater.
På et webinar nylig kalte han prostifellesrådet «et interkommunalt foretak for administrasjon av religionssaker». Professoren mener biskopene blir «henvist til ærestribunen», tror kirken blir mindre demokratisk og at lokalkirken «vil miste ansvar og innflytelse og tappes for energi».
Mjaalands synspunkter er sterkt imøtegått av en rekke profilerte debattanter i Den norske kirke.
Utsetter Kirkemøtet
Saken skal etter planen opp til behandling på Kirkemøtet 2022. Kirkerådet vedtok på sitt møte tirsdag kveld at dette møtet utsettes fra 20.–25. april til 21.26. september neste år.
Kirkemøtet i 2023 avholdes i august.