Tidligere kirketopp ber britiske politikere åpne for dødshjelp
Church of England advarer mot press mot sårbare eldre. Tidligere erkebiskop mener det er «dypt kristent» å sikre at ingen lider mot sin vilje.
De siste årene har land som Spania, New Zealand, Canada og Østerrike åpnet for dødshjelp.
Først ute med legalisering var Nederland i 2002, og loven er gradvis blitt liberalisert. I april åpnet regjeringen for legeassistert død for uhelbredelig syke barn som er mellom ett og tolv år gamle.
Overrasket med støtte
I Storbritannia har forslag om å tillate dødshjelp ikke ført fram foreløpig. Det vakte imidlertid oppsikt da et forslag i 2014 fikk støtte fra George Carey.
Han var erkebiskop av Canterbury fra 1991 til 2002 og dermed den fremste lederen for kirken, samt frontfigur for verdens omlag 85 millioner anglikanere. Både i denne rollen og etterpå markerte han seg som relativt konservativ.
Nå tar 87-åringen til orde for at britiske politikere diskuterer saken på nytt, melder The Telegraph.
«Det er dypt kristent å gjøre alt vi kan for å sikre at ingen lider mot sine ønsker», skriver han i en uttalelse.
Det er direkte i strid med det offisielle synet til Church of England. Carey mener imidlertid at utsagn som «livet er hellig» eller du skal ikke drepe «er for brede som prinsipper til å være svært relevante for dette spørsmålet».
Isteden mener han det er et uttrykk for «stor generøsitet, godhet og kjærlighet» å hjelpe døende mennesker til å avslutte livet.
Bekymret for skråplanseffekt
Church of England mener derimot det vil være «tåpelig» å tro at de mange eldre britene som blir mishandling eller utsatt for omsorgssvikt hvert år, ikke kommer under press for å avslutte livet.
Hele en av fem briter over 65 år er blitt utsatt for mishandling, ifølge en undersøkelse som ble utført for organisasjonen Hourglass, tidligere Action on Elder Abuse, i 2020. Undersøkelsen ble omtalt av The Guardian.
Basert på erfaringene i andre land er kirken også bekymret for en skråplanseffekt.
I sin høringsuttalelse avviser kirken at det er mulig å sikre seg at ingen blir presset til å benytte dødshjelp mot sin vilje.
Aldrende befolkning
Britiske helsepolitikere ser for tiden på dødhjelp på nytt. I mars ble det holdt høring med sterke historier fra både forkjempere og motstandere av legalisering, meldte The Guardian.
Befolkningen i Storbritannia eldes. I 2050 er det beregnet at en av fire vil være over 65 år gamle. Samtidig er det stort underskudd på helsepersonell som er spesialisert på behandling av døende pasienter.
Det er ventet at en rapport om spørsmålet blir ferdig innen utgangen av året.