Tiggeforbud møter veggen

Fremskrittspartiet kjemper en ofte ensom kamp for lokale tiggeforbud. Men saken kan bli et hett tema i stortingsvalgkampen.

Publisert Sist oppdatert

I praksis avviste Bergen bystyre denne uka å innføre tiggeforbud. Det samme ser ut til å skje i de fleste by- og kommunestyrer der saken er fremmet. Stort sett er ikke dette en vinnersak.

Rundt om i landet er det oftest Fremskrittspartiet som jobber for lokale tiggeforbud. Dette er i tråd med hva landsmøtet i partiet gikk inn for. Men lokalt møter Frp som regel veggen.

Høyre-støtte

Tallet på tiggere er gått opp i Bergen, og Frp mener tiden er inne for å vurdere «en regulering av tigging gjennom politivedtektene, slik politilovens §14 åpner for», skriver representanten Silje Hjemdal i sitt forslag til bystyret.

Hun ville legge til en paragraf i de lokale politivedtektene. Dette fikk hun lite støtte for. Bare Fremskrittspartiets egen gruppe og 14 av Høyres 16 representanter støttet forslaget der de ville be byrådet legge fram en sak om «mulighetene for å innføre forbud mot tigging på offentlig sted.»

– Valgkampsak

Høyre er delt i synet på regulering av tigging, både nasjonalt og lokalt. For to år siden avviste landsmøtet i Høyre et nasjonalt forbud, men saken er ikke lagt død.

Ordfører Harald Furre i Kristiansand hadde gjerne sett et tiggeforbud i byen han styrer, men vil at det skal innføres nasjonalt, melder Fædrelandsvennen.

– Men bildet av hvor de andre partiene står, er ikke helt tydelig, så dette kan bli en viktig sak fram mot valget i høst, tror Furre.

– Ønsker gode ordninger

– Vil Høyre i Bergen egentlig ha et tiggeforbud?

– Vi som stemte for Frps forslag, mener byrådet burde legge fram en sak slik at vi kunne få belyst de ulike sidene ved tiggingen. Politiet i Bergen ønsker seg muligheten for et forbud som et verktøy, påpeker Høyres gruppeleder, Hilde Onarheim.

Hun understreker at det er ulike meninger i hennes parti om hva som er den rette veien å gå for å ivareta både tiggerne og publikum.

– Vi ønsket en sak, men det trenger ikke å ende med et totalforbud. Kanskje kunne vi heller ha en midlertidig ordning, sier Onarheim som sier at man ikke kan lukke øynene for muligheten av at det står kriminelle bander bak mye av tiggeraktiviteten i Bergen og i andre byer.

– Beklager dere vedtaket i bystyret?

– Er dere på linje med ordføreren i Kristiansand som vil ha et nasjonalt forbud?

– Vi har egentlig ikke diskutert dette i Bergen, men vi er nok for at det skal være kommunal valgfrihet. Men blir det et nasjonalt forbud, tror jeg at vi vil støtte det, sier Onarheim.

Mønster

Forbudsnekten i Bergen følger også hovedmønster fra andre norske byer der lignende forslag er lagt fram.

I Elverum gikk det på samme måte denne uka: Frps forslag om å innføre tiggeforbud ble møtt med tommel ned i kommunestyret. Det hjalp ikke at Frp-representanten som fremmet saken, selv er politimann. Ragnar Øverland viste til NRK Brennpunkts dokumentar Lykkelandet der det påvises at tiggere i Norge i alle fall i noen grad styres av organiserte kriminelle.

I kommunestyret stemte bare tre representanter for forbudsforslaget, og selv ikke hos sine kolleger i det lokale politiet får Øverland støtte, melder Østlendingen.

I Elverum er det på et år gitt 28 tillatelser til tigging på kommunal grunn, og tre-fire faste tiggere holder til i Elverum sentrum. Politiet melder at de knapt får klager fra publikum selv om noen få mer aggressive tiggere ble bortvist i fjor.

På Rjukan er det annerledes. Der har politiet selv bedt om et tiggeforbud, men så langt ikke fått det. I Frogn i Akershus vurderes et tiggeforbud, og Frp støtter dette, med SV og Miljøpartiet De Grønne som motstemmer. I Fitjar i Hordaland har også Frp gått inn for tiggeforbud, men møter motstand fra andre partier. Samme mønster er å se i Karmøy. Frp står stort sett alene både når det gjelder å fremme og støtte forslag om forbud. I Arendal har de hatt tiggeforbud før, og nå går det en debatt i byen om gjeninnføring.

Lillehammer

Frps Astrid Gaassand foreslår å forby tigging i Lillehammer. Også hun viser til Lykkelandet og sier til Lillehammer Byavis at det er grundig dokumentert at utenlandske tiggermiljøer fører med seg mye kriminalitet. Dette rammet blant annet barn som tas ut av skolen i hjemlandet, og det er uverdig at mennesker skal tigge seg gjennom en kald norsk vinter sittende på et ullteppe, mener hun.

Gaassand mener et tiggeforbud er helt nødvendig for å ivareta barnas oppvekst og utvikling.

– Bekjempe kriminalitet

Frp-framlegget i Bergen viser til ulike presseoppslag og at politiloven åpner for et forbud eller eventuelt en viss regulering.

«Hensikten er ikke å forby fattigdom, men et forbud vil kunne være et virkemiddel for å bekjempe alvorlig kriminalitet som for eksempel trafficking». Videre er begrunnelsen å bekjempe «kriminell virksomhet som man antar kommer i kjølvannet av tigging».

Silje Hjemdal mener antallet tiggere og tiden de oppholder seg i byen, medfører et «press på både overnattingstilbud og sanitærtilbud», som det står.

Hjemdal peker videre på «saker der tiggere går over til å stjele minibankkort og pinkoder på kveldstid. Vi har også en dom der en tigger har formidlet penger for narkotikasalg».

Hun trekker fram Kripos-rapporten om organisert kriminaliteten fra 2014 som viser at det i Oslo politidistrikt er avdekket en sammenheng mellom tigging og vinningskriminalitet.

Powered by Labrador CMS