TikTok stemplet video om norske barns kjønnsopplæring som hatefull
Det sosiale mediet bekrefter nå at det var riktig å slette videoen: – Hårreisende, mener redaktør.
Da KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus nylig gikk inn på TikTok, var en av videoene hans borte.
Det kinesiske selskapet hadde blitt oppmerksomme på en sju måneder gammel snutt, som de mente var «hatefull».
– En begrensing av ytringsfriheten, kaller KrF-politikeren avgjørelsen.
– Ikke lenger biologi som er rett svar
Videosnutten tar opp hva som blir undervist om kjønn til norske skolebarn.
Den viser klipp fra NRK-programmet Folkeopplysningen og skjermvideoer av undervisningsmateriell fra norsk skolevesen, mens Olufsen-Mehus kommenterer underveis.
I snutten trekker politikeren blant annet fram en digital skoleoppgave der man skal fullføre følgende setning med riktig svar: «Hvis du identifiserer deg med det juridiske kjønnet du fikk da du ble født, er du …»
De som svarer «gutt eller jente» får opp at de har svart feil, mens de som svarer er «cisperson» får opp at de har svart rett.
– I lærebøker er det ikke lenger biologi som er rett svar, sier Olufsen-Mehus i videoen som Kristent Ressurssenter står bak.
TikTok: – Videoen har blitt korrekt slettet
Dagen har spurt det kinesiske selskapet hvorfor de stemplet videoen som hatefull og fjernet den.
– Vi tillater ikke hatefulle handlinger eller å fremme hatefulle ideologier på plattformen, og vi ser at det var riktig å slette videoen, sier Parisa Khosravi, kommunikasjonssjef for TikTok i Norden.
Hun viser også til selskapets retningslinjer som sier at hatefulle ideologier blant annet er trossystemer som ekskluderer, undertrykker eller på annen måte diskriminerer enkeltpersoner basert på deres motstand mot LHBTQIA+.
– Brukeren sier at det er farlig å utdanne eller undervise om transpersoner, hevder hun, selv om det ikke blir sagt ordrett i videosnutten.
Reagerer på avgjørelsen
Ifølge Olufsen-Mehus skal TikTok ha fjernet så mye som 15–20 videoer fra profilen hans tidligere, men han skal ha fått de tilbake etter å ha klagd på vedtakene hver gang.
Dagen har sett dokumentasjon på seks av tilfellene.
Denne gangen klagde han også, men uten å få medhold.
Derfor skrev han om hendelsen og delte videoen på nytt på Facebook-siden sin tidligere denne uken, der han sier at videoen hadde rundt 10.000 seere før den ble tatt ned.
Til Dagen understreker Olufsen-Mehus at snutten ikke er ment som kritikk mot enkeltpersoner eller grupper, men mot politiske vedtak han er uenig med.
– Når det ikke er lov å kritisere dårlige ideer, begynner det å bli problematisk, seier han.
– Hårreisende, sier redaktør
Danby Choi er redaktør i kulturavisen Subjekt og har markert seg i debatten om ytringsfrihet. Han reagerer kraftig på at TikTok fjerner videoen til Mehus.
– Dette viser jo hvor håpløse medier kan være når de ikke har en redaktør; hvor vanvittige vurderingene som gjøres av moderatorer og algoritmer i sosiale medier er, sier han.
Redaktøren understreker også at det er snakk om en video som i utstrakt grad baserer seg på klipp fra NRK, et redaktørstyrt mediehus, som er blitt fjernet fra plattformen.
– Det er hårreisende, sier han.
Choi er bekymret for hvilke konsekvenser det kinesiske selskapets praksis kan få, og viser til at flere av de som angrer på kjønnskorrigerende behandling har opplevd seg for dårlig informert.
– Når informasjon ikke får slippe til, tas vurderinger uten tilstrekkelig informasjon. Og når ikke den «korrekte» informasjonen utfordres, vil ikke folk ha et godt grunnlag å fatte avgjørelser på, sier han.
Her kan du se den omstridte videoen: