Til Helhet-leder: – Kristne må vurdere å utfordre lovverket
Ole Gramstad Jensen er ikke bekymret for å bli rammet av forbudet mot konverteringsterapi, men maner til å ikke la seg kneble.
Et flertall i Stortinget gikk i dag inn for forbud mot konverteringsterapi for seksuell legning og kjønnsidentitet.
– Loven er et utslag av målrettet LGBT+-aktivisme og er noe av det mest polariserende i nyere tid. Loven krenker antakelig menneskerettighetene på flere punkter. Det er verdt å merke seg justiskomiteens merknader i innstillingen til lovvedtaket, sier styreleder Ole Gramstad Jensen i Til Helhet til Dagen i en epost.
Formidler tro på endring
Til Helhet er et «tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og kristen tro» . Forumet fastholder at seksuelt samliv er forbeholdt ekteskapet mellom mann og kvinne.
– Jeg kan ikke annet enn å håpe på at borgerlig side vil ta omkamp om loven etter neste valg, hvis de vinner.
Gramstad Jensen synes i så måte det er bekymringsfullt at Høyre støttet vedtaket.
Blant formålene for Til Helhet er å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».
Forbudet omfatter den som «krenker en annen» ved bruk av blant annet «religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».
Advarer mot utenforskap
– Hvilke konsekvenser tror du dette får for Kristen-Norge?
– Loven vil nok ha en viss nedkjølende effekt. En del pastorer og veiledere vil etter dette styre unna samtaler om seksualitet og kjønn. Dette vil derfor først og fremst gå ut over skeive som vil kunne oppleve mer utenforskap i kristne konservative sammenhenger, sier Gramstad Jensen.
Han mener loven også kan «sees i kulturkrigens kontekst».
– Det er betegnende at Kari Veiteberg vil feire loven, noe som vitner om en enorm avstand mellom mainstream DNK og frikirkelige sammenhenger.
Mener Stortinget har gått for langt
– Deler du uroen til dem som mener loven truer trosfriheten og ytringsfriheten?
– Både ja og nei. Jeg føler meg trygg på at Til Helhet skal klare å navigere godt i dette landskapet. Det er imidlertid ingen tvil om at loven er nyttig for aktivister. Vi ser f.eks fra Frankrike, Australia og Canada at aktivister går undercover for å søke å bevise og/eller fremprovosere såkalt «konverteringsterapi», sier Gramstad Jensen.
Han er også bekymret for forbudet mot markedsføring. Som eksempel viser han til Malta, der Matthew Grech er tiltalt for å promotert konverteringsterapi. I et intervju fortalte han om hvordan han hadde «oppgitt seksualiteten sin og vendt tilbake til Gud», ifølge maltatoday.com.
De to som publiserte intervjuet med ham, er også tiltalt.
– Vi ser en drøss med saker over hele den vestlige verden hvor kristne forsøkes kneblet. Her må kristne faktisk vurdere å utfordre lovverket. Stortinget kan ikke gå lenger enn Grunnloven og menneskerettighetene tillater. Jeg mener de har gått for langt, sier Gramstad Jensen.