Til kamp mot regjeringens forslag: – Rammer flerkulturelle menigheter sosialt og åndelig
Clement Størksen i Gamle Oslo KrF mener regjeringen setter viktige fellesskap i fare dersom endringene i trossamfunnsloven realiseres.
Tirsdag denne uken lanserte barne- og familieminister Kjersti Toppe forslag til endringer i trossamfunnsloven.
Ett av forslagene var å endre antallskravet slik at menigheter må ha 100 medlemmer for å få tilskudd.
Det er en dobling fra dagens krav, som er 50.
– I Oslo rammes primært flerkulturelle menigheter, og det rammer dem vel så hardt på et sosialt plan som et åndelig plan, sier Clement Størksen, leder for Gamle Oslo KrF.
Ifølge lokallagslederen er det snakk om rundt 70.000 kr i året for menigheter med 50 medlemmer og over 100.000 for de som er nærmere det nye kravet.
Totalt i landet skal det være snakk om 180 ulike tros- og livssynssamfunn som har under 100 medlemmer.
– Rundt 20 av dem er i Oslo, og de fleste av disse er flerkulturelle, kristne menigheter. Dette er viktige knutepunkter for mange mennesker som nå kan bli fratatt dem, sier Størksen.
Kan miste viktige fellesskap
Han får støtte fra Anwar Kamal Yanni, tidligere styreleder i Den koptisk-ortodokse kirke i Oslo.
– Det er litt over 50 som er registrert som medlemmer, men det er langt flere som kommer på gudstjenester og andre møtepunkt, sier han, som for øvrig er styremedlem i Stovner og Grorud KrF.
Yanni er bekymret for at innvandrere skal miste viktige fellesskap hvis Stortinget blir enige om å flytte antallskravet for tilskudd fra 50 til 100.
– Mange innvandrere er ensomme, og for dem er fellesskap i kirken særlig viktig.
Den tidligere styrelederen tror mange menigheter vil bryte sammen uten statsstøtten.
Vil beholde 50 som krav
Det er mange grunner til at det vil bli krevende å rekruttere medlemmer, ifølge Størksen og Yanni.
De peker på at menighetene har ulike særpreg teologisk, kulturelt og sosialt som gjør at potensialet for å bli over 100 er lite, og det samme er sannsynligheten for sammenslåing med andre menigheter.
– Regjeringen har et merkelig syn på hvilke menigheter som er verdt noe, sier Størksen.
Norges kristne råd og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn var ikke spesielt kritiske til dette punktet i regjeringens forslag.
– Men de ble jo «truet» med at kravet kunne bli 500. De ble nok blendet litt av det, for i lys av 500 er ikke 100 så ille, sier Størksen.
– Hva er løsningen?
– Vi må jobbe for å beholde 50 som antallskrav. Selv det er et høyt tall. Først må vi få bred støtte i KrF for det. Så får vi ta det videre derfra, avslutter en optimistisk Clement Størksen.
Dagen har vært i kontakt medBarne- og familieminister Kjersti Toppe om utspillene fra Størksen og Yanni. Hun har foreløpig ikke kommentert utspillene.