NYTT EVENTYR: Frelsesarmeens damelag i gatefotball er klar for innholdsrike dager når de snart skal spille VM i Sør-Korea. Bildet er fra et tidligere VM-arrangement.

Til Seoul med Frelsesarmeens gatelag i fotball for å spille VM

For mange har gatefotballen i regi av Frelsesarmeen vært redningen ut av rusen. Nå får noen av dem ta del i sitt livs opplevelse når VM i gatefotball snart starter i Sør-Korea.

Publisert Sist oppdatert

Frelsesarmeen stiller med både dame- og herrelag når turneringen sparkes i gang 21. september i hovedstaden Seoul. Hvert lag består av åtte spillere.

VM for gatelag spilles hvert år, men det er første gang i historien at arrangementet skal pågå i Asia. Lagene kommer fra hele verden og består av vel 500 spillere, 64 lag fra 49 nasjoner.

Veien ut av rusen

For de 16 menn og kvinner som kan sette seg på flyet i Seoul, venter en opplevelse for livet. Det står i sterk kontrast til det livet de har levd tidligere.

Frelsesarmeens gatefotball i Norge er nemlig et lavterskeltilbud for bostedsløse, personer med rusproblemer, tidligere innsatte og andre sårbare grupper.

For Cathrine Johansen ble nettopp gatefotballen en vei ut av rusproblemene hun slet med. Nå er hun trener for landsslaget og det lokale laget i Sandvika.

GLEDER SEG: Landsslagstrener Cathrine Johansen som selv har slitt med rus tidligere, gleder seg stort til det kommende VM i gatefotball.

– Stort å delta

Hun har deltatt i VM som både spiller og trener. Om noen dager venter et nytt eventyr på andre siden av kloden sammen med gruppen fra Norge.

– Det er egentlig umulig å skjønne hvor stort det er å være med på VM i gatefotball før man er der, sier Johansen til Krigsropet.

– Det er helt fantastisk å møte alle de andre lagene, som også representerer sitt land. Det er en helt spesiell stemning og et veldig godt samhold, fortsetter hun.

Viktig motivasjon

For noen er det å bli tatt ut på landslaget en viktig motivasjon for å holde seg rusfrie i hverdagen. Ved uttak i lagidretter på landslagsnivå, er det som regel sportslige kriterier man legger til grunn, men i denne sammenhengen tenkes det litt annerledes.

Viktigst er det at spillerne har hatt positiv utvikling over tid i sin lokale klubb. En plass på landslaget kan gi ekstra energi og være en «gulrot» til å fortsette den gode utviklingen.

Når turneringen i Sør-Korea er over, er det bare til å glede seg til tilsvarende arrangement neste år. Da blir Frelsesarmeen i Norge vertskap for et nytt VM for gatelag i Oslo.

NYTT VM: Slik så det ut i Oslo da Frelsesarmeen i Norge arrangerte VM i gatefotball. Neste år er det klart for et nytt VM i den norske hovedstaden.

Tidligere i sommer ble det også klart at Regjeringen åpner lommeboken og bidrar med 20 millioner kroner i forbindelse med gjennomføringen av arrangementet i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS