Tilgir bande som tok misjonærer til fange
Misjonsorganisasjon vil fortsette arbeidet i Haiti etter at 17 utsendinger er fri fra to måneders fangenskap.
Torsdag ble det kjent at de siste tolv av utsendingene var løslatt. Fra før var fem utsendinger fra Christian Aid Ministries sluppet fri av kidnapperne.
Timer senere ble de flydd ut fra den karibiske staten.
– Alle, inkludert den ti måneder gamle babyen, den tre år gamle gutten og den seks år gamle gutten, ser ut til å ha det rimelig bra, sa David Troyer, som leder Christian Aid Ministries, i en videouttalelse som ble publisert på fredag.
Lederen for kidnapperne i 400 Mawozo krevde i utgangspunktet en million dollar for hvert av gislene. Han truet med å drepe dem hvis kravet ikke ble innfridd. Det er ikke klart hva som er skjedd med dette. En talsmann for amerikanske myndigheter har sagt at USA ikke betaler løsepenger.
Takket forbedere
Troyer kommenterte ikke omstendighetene rundt løslatelsen, men takket amerikanske myndigheter og alle andre som bidro til at fangene trygt kunne vende tilbake.
Først og fremst takket han imidlertid Gud. Han rettet også takk til de pårørendes familier, organisasjonens støttespillere, forbedere over hele verden og nyhetsmediene som har bidratt til å gjøre saken kjent og samtidig opptrådt med forståelse.
Uttalelsen og utfyllende informasjon om denne ble publisert av Christianity Today.
Ønsker å fortsette
Troyer uttrykte et ønske om å fortsette arbeidet i Haiti etter beste evne, med mål om at nasjonen en dag skal blomstre både åndelig og økonomisk. Men han understreket også at de må utruste medarbeiderne sine mer for å være slike steder.
Haiti er ifølge Norad det fattigste landet på den vestlige halvkule. De siste månedene har det vært preget av ekstra uro. Presidenten ble drept i juli, og i august rammet et kraftig jordskjelv. De siste månedene har knapphet på drivstoff skapt problemer og utløst demonstrasjoner.
I flere områder er det bander og ikke myndighetene som har den reelle kontrollen.
Tilgir kidnappere
Christian Aid Ministries er drevet av anabaptister. Amish og mennonitter er eksempler på denne grenen av «døpere» med røtter tilbake til 1500-tallet. De praktiserer en tradisjonell livsstil, nøysomhet og pasifisme.
I tråd med denne tradisjonen kom Troyer også med forsonende ord til kidpnapperne:
– Vi kjenner ikke alle utfordringene dere står overfor. Vi tror at vold og undertrykkelse av andre aldri kan rettferdiggjøres. Dere har forårsaket mye lidelse for folkene våre som dere har kidnappet og familiene deres, sier han.
Samtidig minnet han om at Jesus i ord og handling har vist at det er større kraft i tilgivende kjærlighet enn i hatet som ligger i voldelig makt.
– Derfor vil vi rekke ut tilgivelse til dere, sier han.
Han sa at gislene hadde «bedt for gisseltakerne sine, fortalt dem om Guds kjærlighet og deres behov for å vende om.
Siterte bibelvers for hverandre
Under tiden i fangenskap sang fangene ofte et vers fra Salme 34 i Det gamle testamente om at at «Herrens engel slår leir rundt dem som frykter ham, og han utfrir dem».
De holdt sammen som gruppe i bønn og sang og oppmuntrer hverandre.
– Uheldigvis hadde de ikke en bibel, men di siterte bibelvers etter minnet for hverandre, fortalte han.
Troyer understreket at de var klar over farene i Haiti, der kidnappinger er blitt mer vanlig i det siste. Men organisasjonen arbeider ofte på steder med risiko fordi «det er vanligvis der de største behovene er».
Flere land lovet før helgen at de vil bidra til å bedre sikkerheten og den økonomiske situasjonen i Haiti.