– Tilgivelse og toleranse blir viktigst i valgkampen

Tilgivelse er viktig for å kunne bli ferdig med ting og gå videre som samfunn, mener statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad i et begrep som kommer fra protestantismen: tilgivelse, sier Erna Solberg (H) til Dagen.

Tirsdag serverte statsministeren norske jordbær og is til pressen i representasjonsboligens hage bak Slottet i Oslo.

Hun er klar for sommerferie før rikspolitikerne barker sammen foran stortingsvalget, til det flere partiledere mener blir et verdivalg.

Kristne verdier

Jonas Gahr Støre sa i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte i april, at valget «er et veivalg i den praktiske politikken, som at eldreomsorg er viktigere enn skattekutt. Men det er også et valg om verdier, om hvem vi ønsker å være».

– Nestekjærlighet, forvalteransvar og menneskeverd, listet partileder Knut Arild Hareide mandag opp av kristne verdier Kristelig Folkeparti vil bygge landet på.

Men hvilke verdier mener statsministeren blir viktig ved stortingsvalget?

– Toleranse. Tilgivelse, sier Solberg til Dagen.

Vise tillit

– Tilgivelse er en av de fine tingene vi har fått inn i formålsparagrafen i barnehager og skoler, fortsetter statsministeren.

– Det er også viktig å ta med seg i politikken framover, at vi blir ferdig med ting og går videre som samfunn. Så er det viktig å bygge på toleranse. Slike verdier blir viktig framover, for hvordan vi velger å løse oppgaver i samfunnet, og at vi viser at vi har tillit mellom oss til å få det til, sier Solberg.

Byggeskandale

Hun snakket om tilgivelse kort tid etter hun brukte tid på å svare på spørsmål fra pressen om hvor vidt stortingspresident Olemic Thommesen (H) burde få fortsette i stillingen til høsten, etter å ha vært i hardt vært flere ganger.

Sist gjaldt det byggeskandalen på Stortinget som har gitt en overskridelse på 700 millioner kroner. Solberg ser ingen grunn til at Thommesen ikke kan fortsette, og mener at prosjektet skyldtes det forrige presidentskapet.

På et generelt spørsmål fra Dagen om hvilke verdier hun tror det blir kamp om i høst, slår hun så fast at Høyre står på de humanistiske og kristne verdiene.

– Venstre mest liberal

Før helgen la regjeringen fram en forsinket stortingsmelding om bioteknologi. Der tok de ikke stilling til de mest kontroversielle og aktuelle spørsmålene om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Dermed blir det trolig opp til Stortinget å ta stilling i løpet av neste år.

Kristelig Folkeparti har varslet at enkeltsaker på dette feltet blir viktig i regjeringsforhandlinger og i neste stortingsperiode.

Kjell Ingolf Ropstad, 2. nestleder i KrF, sa til Dagen mandag at det blir skjebnesvangert om ikke KrF kommer i en slik posisjon at de kan påvirke politikken på bioteknologi.

Finne løsninger med KrF

Solberg understreker at det er store uenigheter internt i Høyre i disse spørsmålene.

– Jeg opplever at vi er det partiet som, kanskje sammen med halve Senterpartiet, ligger tettest opp mot KrF på mange av disse spørsmålene, sier hun til Dagen.

– Hvordan skal dere finne løsninger på kontroversielle spørsmål? Er det aktuelt med et bredt stortingsforlik uten Senterpartiet og KrF, slik Arbeiderpartiet har foreslått?

– For vår del tror jeg det er viktig å finne løsninger sammen med KrF. I det borgerlige samarbeidet er det jo ikke vi som er utfordringen, det er Frp og Venstre. Venstre er jo mer liberal enn Frp, sier statsministeren.

Arbeidsstrid

På gårsdagens pressekonferanse slo hun fast at det går godt i Norge.

– Vi har løftet kunnskap i skolen, gitt valgfrihet i helsevesenet og skapt trygge arbeidsplasser.

Samtidig har tre kriser satt regjeringen på prøve underveis: fallet i oljeprisen, flyktningbølgen og sikkerhetspolitisk uro.

Utfordringene framover blir å skape flere arbeidsplasser, modernisere offentlig sektor, forbedre skolen, senke ventetiden i helsevesenet, gi eldre en god omsorg og styrke sikkerhet og beredskap, mener Solberg.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener at regjeringen ikke har levert på å skape mange nok arbeidsplasser.

– Selv om vi ser lyspunkter i norsk økonomi, er andelen av befolkningen som er i arbeid, den laveste på over 20 år, sier Støre til NTB.

Solberg mener på sin side at arbeidsledigheten er på vei ned, at veksten er på vei opp og at det skapes flere jobber, ifølge NTB.

Samarbeid?

Det er ingen klare flertallsalternativ som går til valg denne høsten. KrF og Venstre vil kaste Frp ut av regjeringen og selv klatre ombord. Frp vil imidlertid ikke ut av regjering. Ap og Sp håper å lokke KrF inn i folden, og SV står litt på sidelinjen. Ingen vil garantere noe før valgresultatet er klart.

Solberg har tro på at det igjen kan bli ikke-sosialistisk flertall på Stortinget.

– En borgerlig valgseier er absolutt innenfor rekkevidde. Men vi må brette opp ermene og vise velgerne hva vi planlegger å gjøre framover.

Powered by Labrador CMS