GRANSKING: Olaug Bollestad, KrF, vil ha etikken frem i helsevesenet.

– Tilliten til helsevesenet i fare

Olaug Bollestad, stortingsrepresentant for KrF, mener praksisen rundt senaborter er et alvorlig varsku. Den tidligere intensivsykepleieren vil ha etisk refleksjon fremst i pannen til helsearbeidere.

Publisert Sist oppdatert

– Dette handler om den grunnleggende tilliten til norsk helsevesen. Hvis klumpfot, leppe-ganespalte og andre tilstander aborteres bort med begrunnelse av at det ikke er forenelig med liv, da får jeg mistillit til helsevesenet. Dette blir sortering på lidelser vi absolutt kan gjøre noe med, sier hun til Dagen.

Gransking

Tirsdag meldte flere medier at helseminister Bent Høie (H) vil granske om levedyktige fostre med mindre misdannelser kan ha blitt abortert.

Det er opplysninger fra Medisinsk fødselsregister som viser at levedyktige fostre med mindre avvik som hjertefeil, klumpfot eller misdannelser i ansiktet er blitt abortert etter 21. svangerskapsuke. Loven åpner bare for at fostre uten mulighet til å leve opp tillates abortert etter denne grensen.

Helseminister Bent Høie er kritisk og har bedt Helsetilsynet granske sju senaborter gjort i 2012. Nå er det gitt en frist til 15. oktober for å klargjøre hva som er skjedd.

– Det antydes diagnoser der som vi mener er forenlig med liv, men det kan være andre ting bak og som ikke kommer fram i registeret og derfor må vi få direktoratet til å gå inn i dette, sa Høie i følge NTB.

Les også: De fleste sliter psykisk etter abort

Etikk

Olaug Bollestad fyrer seg opp over situasjonen. Hun er glad for at ministeren kommer med en gransking, men hun vil gå videre med saken og vil ha en debatt om grunnleggende etikk og holdninger.

– Jeg vil følge dette opp med helseministeren og prøve å få til en interpellasjonsdebatt i Stortinget, om etiske normer i og tilliten til det norske helsevesenet. Dette er en grunnleggende debatt, ikke minst overfor vi som er pasienter i helsevesenet. Kan man stole på legens råd om man kan leve med en sykdom eller ikke? Vi har fått en forretningsmessig linje hvor de etiske refleksjonene er glemt. Er det slik vi vil ha det? At kun det perfekte er godt nok? Etter mine begreper blir dette borti staur og vegger, sier hun engasjert.

– Dette er en skjult form for sortering. Hvem har monopol på å avgjøre hva som er et fullverdig liv? Hav ligger egentlig i formuleringen «forenelig med liv»?

Utvikling

Stortingsrepresentanten peker også på at den tekniske utviklingen innen helsefaget stadig utvikles. Om ikke lenge vil man kunne redde barn som fødes veldig tidlig, helt ned mot grensen til senaborter.

– Grensen i dag på 21 uker og seks dager, er bra, mener KrF. Samtidig er det kun snakk om tid før vi kan redde barn født før denne grensen også. Ingen dato eller grense må være skrevet i stein. Da må også den etiske refleksjonen være helt fremme i pannen på de som jobber i dette systemet, sier hun.

Powered by Labrador CMS