Tillitsvalgte i Normisjon krever svar
Regionsstyreleder Odd Terje Høie i Rogaland trenger å vite hva han skal svare grasrota. 1. februar samles regionstyreledere i Normisjon for å drøfte vrakingen av den nye generalsekretæren.
- Vi får mange spørsmål rundt prosessen med ansettelse av ny generalsekretær, og har ikke noe å svare annet enn det som vi har lest i avisene, sier Odd Terje Høie.
Han er styreleder i region Rogaland og forklarer at initiativet kommer i stand fordi han er opptatt av Normisjons beste. Noe informasjon har regionstyret fått i en redegjørelse fra landsstyret etter samlingen i Praha tidligere denne måneden, men diskusjonen har de tillitsvalgte ikke deltatt i.
- Vi har behov for å gå ut med fornuftige svar til de som befinner seg på grunnplanet i regionen. Vi trenger også å ha en dialog med landsstyret for å stille spørsmål og bidra til at prosessen videre blir så god som mulig, sier Høie. Han presiserer at det er landsstyrets ansvar å ansette, men sier regionene er opptatt av å bidra med egne synspunkter.
Håper på oppklaring
Høie forteller at han stort sett har fått positive svar fra regionene til møtet med landsstyreleder. Han kan ikke svare på om landsstyret har tillit i hans region:
- Vi har ikke gjort noen undersøkelse på dette. Jeg vil tro at det er alt etter hvem en spør, sier Høie.
En av de som har meldt at han stiller til møtet er Sverre Fjeldberg, styreleder i region Østfold. Han vedgår at han føler behov for møtet, men har ingen konkrete innspill.
- Jeg synes det er greit å få den samme informasjonen som de ansatte har fått, sier han.
Magnar Kosberg, styreleder i region Trøndelag gir uttrykk for at han har lite kunnskap om det som har skjedd og «håper på oppklaring».
- Det er mangel på informasjon om situasjonen. Vi har reagert ut fra det vi har sett i media, sier han.
- Noe vesentlig
Asbjørn Amund Risa er leder for Normisjon-styret i Hordaland. Også han har meldt at han deltar på møtet. Han opplever vrakingen av generalsekretæren som en vanskelig sak.
- Det er dumt at det skjedde så sent, at ikke landsstyret oppdaget uenigheten tidligere, sier Risa. Han vedgår at det hadde vært verre om uenigheten hadde blitt oppdaget etter at den nye generalsekretæren hadde begynt i jobben, men minner samtidig om at Ingvar Torsvik ikke har fått prøve seg i stillingen.
- Jeg vet for lite, men går ut fra at det er noe vesentlig som ligger bak siden landsstyret har gått til dette skrittet. Det er vanskelig og sårt for Normisjon at de er kommet i denne situasjonen. Det skader omdømmet for det er ikke god personalbehandling. Det har de innrømmet og tatt selvkritikk på, sier Risa.
- Behov for direkte informasjon
Tormod Kleiven, styreleder i Normisjon, er glad for initiativet.
- Det sprang ut av den aktuelle situasjonen der det var behov for mer direkte informasjon. Målet er å få gitt informasjon, stille spørsmål og samtale om veien videre, sier Kleiven som har med seg ett styremedlem til møtet.
- Det er ikke noe i veien for at flere kan bli med, men lederne på regionnivå og landsstyreleder er primærgruppen.
I Normisjons lover gis det rom for at et flertall av regionstyrene kan kreve at ekstraordinær generalforsamling innkalles for å omgjøre et vedtak i landsstyret.
- Tror du samlingen er ment som en temperaturmåler i forhold til styrets håndtering i Torsvik-saken?
- Det har jeg ingen grunn til å tro, slik agendaen er lagt opp, men det er helt opp til regionstyrelederne å vurdere det når de likevel møtes.
DAGEN