Tilrettelegger for helbredelse
Armen hans er blitt bra etter forbønn, han har fått ny jobb og opplever økende indre helbredelse.
Vi kan kalle ham Paul. Han er utenlandsk statsborger og vil nødig oppgi navnet. Paul er en av nær 50 som i løpet av 2016 kom for å søke forbønn hos teamet i Helbredelsesrom Skien, tidligere Healing Rooms.
Alt er ikke riktig på stell ennå, derfor har Paul ofte kommet tilbake og fått forbønn.
– Her er mennesker som bryr seg og som er overbevist om at Gud har omsorg og vil lege den som tror, sier 55-åringen.
Historien
Healing Rooms er en internasjonal bevegelse med røtter tilbake til 1915 og byen Spokane i Washington, USA. Her ledet forkynneren John G. Lake i fem år et team av forbedere som ba for syke. Ifølge International Association of Healing Rooms ble det rapportert om 100.000 helbredelser og mirakler disse fem årene, og den amerikanske regjeringen erklærte Spokane som «Amerikas friskeste by».
Healing Rooms Norge ble stiftet i Skien sommeren 2014. Her har en tverrkirkelig gruppe inntil nylig bedt for syke én kveld hver uke. Sist sommer ga Skien ledertrøya til Tønsberg.
Fast opplegg
Opplegget i Skien har vært det samme hver torsdag. Teamet rigger til; lager en enkel resepsjon, koker kaffe og tevann. Deretter er det bønn og tilbedelse. I minst en time, understreker Torunn Bøe, som har ansvaret for nettopp dette.
– Det gjør noe med oss selv og med den åndelige atmosfæren i hele byen, tror vi.
Når timen er gått, setter Torunn seg ved pianoet mens Gunn Hoff inntar plassen i resepsjonen der alle som vil ha forbønn må fylle ut et skjema. Personen bestemmer nemlig selv hvordan forbønnen skal foregå, eksempelvis hvor mange som får be, om han eller hun gir tillatelse til håndspåleggelse og eventuell bruk av salveolje.
– Vi garanterer ikke helbredelse og ber aldri noen slutte å ta medisiner, poengterer Hoff.
To eller tre i teamet utses til å være synlige forbedere. De øvrige trekker seg tilbake og utgjør bønnestøtte-gruppa som ber både for dem som søker forbønn og for forbederne. På et eget ark noterer de bibelord, profetiske ord og oppmuntringer de vil formidle til den som søker hjelp. Arket får vedkommende med seg.
– Jeg kaller det en nistepakke på veien videre, smiler Hoff.
Det skjer alltid noe
– Hvor ofte ser dere helbredelser?
– Vi opplever sjelden momentan helbredelse. De fleste helbredelsene vi ser skjer over tid. Mange erfarer at Gud løser én ting av gangen, sier Torunn Bøe.
– Hender det at det ikke skjer noe?
– Nei, Gud gjør alltid noe. Ingen går herfra uten å ha fått en berøring av ham, sier Turid Norli.
I Skiens-teamet inngår flere med helsefaglig bakgrunn. Ortopedkirurg Asgeir Furnes, som har sitt daglige virke på Sykehuset Telemark, ser ingen forskjell på Guds legedom gjennom kirurgi eller ved bønn.
– Begge deler er like stort for meg.
Furnes legger likevel ikke skjul på at han lengter etter å se flere fysiske helbredelser.
– Men når vi ikke opplever så mange fysiske inngrep, har vi desto større muligheter til å bruke de nådegavene vi har til å formidle profetisk forbønn, oppmuntringsord og helbredelse på det indre plan, sier Furnes.
Terskelen for å søke forbønn er lavere i et tverrkirkelig miljø der man er mindre kjent enn om man må gå kanossagang i lokalmenigheten, mener forbederne, som alle er kurset og sertifisert av den internasjonale Healing Rooms-organisasjonen og dessuten anbefalt av sine respektive menigheter.
Bønn for syke normalt
– Vi byttet navn fordi «healing» assosieres i stor grad med alternativ medisin her i Norge. Dessuten er det en fordel med et norsk navn, sier Kamilla Normandbo.
Hun er nasjonal koordinator for Helbredelsesrom Norge, et nettverk av lokale forbønnstilbud for syke. Noen er tverrkirkelige, andre knyttet til enkeltmenigheter. Selv er hun tilknyttet et ferskt senter i Tønsberg.
Etter tre år på menigheten Bethel Reddings bibelskole i California har hun vært vitne til mange helbredelser. En fjerdedel av Bibelens evangeliefortellinger handler om mennesker som ble friske, minner Normandbo om.
– Vår visjon for Helbredelsesrom Norge er å se det Jesus sier om hver by i Lukas 10,9 gå i oppfyllelse: «Helbred de syke der og si: «Guds rike er kommet nær til dere!». Med det nye nettverket vil vi også backe hverandre, dele vitnesbyrd og tilrettelegge for at helbredelser skal skje.
Fornye og utruste
Det handler om å gi kirken fornyet tro på Guds kraft og utruste menighetene til å be for syke, påpeker Normandbo.
– Fordi mange hører lite undervisning om helbredelse, erfarer man også lite av det. Tro kommer ved forkynnelsen. Jeg tror dersom flere ber for syke, vil vi se flere bli helbredet.
Lengst erfaring har forbederne i Skien, men også i Oslo, Bergen, Stavanger, Levanger og Tønsberg er det grupper som jevnlig ber for syke. Tanken er å kople flest mulig av disse sammen i løpet av 2017. Især IMI-kirken i Stavanger har hatt stor tilstrømning og sett mange fysiske helbredelser, ifølge Normandbo.
I desember startet vi Helbredelsesrom i Tønsberg frikirke. Vi har hatt tilbudet tre ganger siden oppstarten og har med oss 25 flotte medarbeidere. Dette er en tjeneste der vi er totalt avhengig av Guds kraft og vi ser at han griper inn. Eksempelvis ble en person som var sykmeldt på grunn av vondt i armen helbredet.
– Ikke gi opp
– Er det noe Gud vil lære oss gjennom sykdom, tenker du? Har det med mangel på tro å gjøre?
– Jeg tror ikke Gud gir folk sykdom. Gud er en god Gud og en god Far vil ikke gi barna sine sykdommer. En god pappa vil gjøre hva som helst for å oppmuntre og støtte barnet sitt når det har det vanskelig. Derfor tror jeg at Gud er en som går ved siden av folk som erfarer sykdom, han gir håp, fred og viser sin godhet gjennom sykdommen. Av den grunn kan man også lære noe gjennom sykdom. Å si at syke mangler tro tror jeg kan såre. Tro er en hjertesak, og det er bare Gud som kan se hjertene våre.
– Hva sier du til den som ikke blir helbredet?
– Det er veldig individuelt, men ofte sier jeg «Ikke gi opp, kom tilbake og bli bedt for igjen». Jeg forteller vitnesbyrd om folk som har blitt helbredet etter en stund, fordi noen ganger skjer helbredelse momentant og noen ganger er det en prosess. Ved å dele vitnesbyrd skaper det tro for at Gud kan gjøre det igjen. Vi er underveis og ser stadig at Guds rike blir mer og mer synlig på jorden, sier Kamilla Normandbo.
Helbredet etter syv år
Torunn Bøe (55) hadde vært borte fra yrkeslivet i syv år da hun ble helbredet. Sykepleieren fra Skien led av unormal tretthet og svært nedsatt evne til å tåle daglige inntrykk.
– Jeg kunne gå i selskap eller trene en kveld og så måtte jeg ligge en uke etterpå. Det var vanskelig å forklare, så det var bare mine aller nærmeste som kjente til det.
På et oppfølgingskurs for medarbeidere i Healing Rooms fikk hun forbønn og trettheten forsvant umiddelbart, ifølge Torunn.
– Kort tid etter testet jeg meg ut ved å gå 1,2 mil i ulendt terreng, og kjente meg ikke mer enn normalt sliten på kvelden. Selvsagt måtte jeg bygge meg opp igjen både fysisk og faglig, men det gikk fint. Nå er det gått to år uten tilbakefall, konstaterer Torunn Bøe.
Etter at Dagen var på besøk i Helbredelsesrom Skien har teamet besluttet å ta en pause i påvente av ny leder. De øvrige senterne drives som normalt.