Tilsyn på utskjelt kristen skole: Avvik på 5 av 8 punkter
Konstituert rektor Bjørn Valde erkjenner at skolen ikke har dokumentert sin undervisning godt nok.
Innherred Kristne Skole i Mosvik i Trøndelag fikk i fjor høst skarp kritikk i flere medier for sitt konservative syn på homofili, transpersoner, abort og likestilling.
– Ifølge Bibelen er homofili synd, og det lærer vi elevene. Å stjele er også synd, det samme er det å drepe sine barn – altså abort. Men vi lærer ikke bort hat, sa konstituert rektor Bjørn Valde til Trønder-Avisa i fjor.
«Konkrete og smale temaer»
Utdanningsdirektoratet (Udir) valgte i etterkant av medieomtalen å opprette tilsyn mot barne- og ungdomsskolen som for tiden har 12 elever.
9. februar kom en foreløpig tilsynsrapport. Den viser at det er avvik på fem av åtte kontrollspørsmål.
Det meldte Trønder-Avisa tirsdag.
I rapporten, referert i Trønder-Avisa, får skolen kritikk for å ikke følge egne læreplaner.
«Det meste av skolens undervisning på alle trinn fra 5. til 10. klasse, er sentrert rundt noen konkrete og smale temaer», skriver direktoratet.
I tillegg påpekes det at kritisk og vitenskapelig tenkning må komme til uttrykk i skolens undervisning.
Det utdyper Udir i en kommentar til Vårt Land.
– Utsagnene som har kommet frem i medieoppslag, gjør at vi ønsker å undersøke om skolen gir opplæring i henhold til de godkjente læreplanene. Skolens styre har ansvar for at opplæringen ved skolen skjer i tråd med godkjente læreplaner, sa Marianne Granlund, leder for avdeling for tilsyn.
– Dokumentasjonen er for dårlig
Konstituert rektor Bjørn Valde erkjenner at skolen ikke har lykkes med å oppfylle de lovpålagte kravene til dokumentasjon på at de underviser i tråd med sin egen læreplan. Men han er ikke enig med Udir i at undervisningen er «sentrert rundt noen konkrete og smale temaer».
– Undervisningen er ikke dårlig, men dokumentasjonen er for dårlig. Det skyldes blant annet skifte av personal, styre og andre uheldige omstendigheter, sier han.
Nå jobber de med å dokumentere undervisningen på skolen. Skolen har frist til 23. februar med å gi sitt tilsvar til den foreløpige rapporten.
Vil ikke ha kommunens seksualundervisning
I tillegg får skolen kritikk for at de ikke samarbeider med kommunen for å ivareta sin oppgave med å tilby skolehelsetjeneste.
Skolen ønsker nemlig at helsestasjonen kun skal bidra med veiing, måling og vaksiner.
Valde forklarer at skolen selv ønsker å stå for helseundervisning til elevene, og at de har ansatt en helsesykepleier.
– Vi er forpliktet til å undervise basert på verdisynet som skolen er bygget på. Det er ikke kommunens helsetjeneste forpliktet på.
– For å sikre at undervisning er i tråd med skolens bibelsyn?
– Ja, det er årsaken. Vi har ingen mistillit til kommunens helsetjeneste, men undervisningen vil vi stå for selv.
Han påpeker at det er uaktuelt for skolen å benytte undervisningsopplegget Uke 6 eller å uttrykke støtte til for eksempel Pride i helseundervisningen.
Sterke reaksjoner
Det vekket sterke reaksjoner, både i lokalmiljøet og nasjonalt, da skolen var i medienes søkelys i fjor høst.
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) var én av dem som gikk hardt ut mot skolen.
– Jeg reagerer sterkt på uttalelsene fra rektor ved Innherred kristne skole slik de er gjengitt her. Verdiene han forfekter hører fortida til, sa hun til Dagbladet i oktober i fjor.
Belastende medieomtale
Valde erkjenner at medieomtalen har vært en belastning for skolen. Det tror han er grunnen til at de nå bare har 12 elever, mot 15 i fjor høst.
Skolen er godkjent for 40 elever.
Valde reagerte blant annet på at det ble uttrykt bekymring for elevenes psykiske helse.
– Du kan jo tenke deg hvordan det virker for de elevene som er her, når det skrives i avisen, sier han.