To angrep mot jøder på få dager
Svenske kommentatorer kritiserer unnfallenhet overfor muslimsk antisemittisme.
På få dager har det vært to angrep mot jøder i Sverige. I helgen ble Sverige rystet av en brannbombe som ble kastet mot en chanukka-feiring i en synagoge i Göteborg. Samtidig ble det ropt slagord om å drepe jøder under en pro-palestinsk demonstrasjon i Malmö.
Det har også blitt rapportert om antisemittisk slagord-roping i andre svenske byer. Mandag ble det kastet to brannbomber mot et jødisk kapell i Malmö.
Tre mistenkt
Tre unge menn er mistenkt for angrepet på synagogen i Göteborg. Ifølge Expressen er det er 18-åring og en 21-åring som er bosatt i Göteborg og en 20-åring som er bosatt i en annen by. Ingen av dem er tidligere straffet i Sverige. To av dem har personlig tilknytning til Palestina, men er formelt statsløse borgere. En skal være født i Gaza. En er syrisk statsborger og har uttrykt støtte til palestinere i sosiale medier.
Politiet opplyser til Expressen at de undersøker om angrepet kan ha sammenheng med USAs president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.
Fordømmer
Statsminister Stefan Löfven fordømmer angrepene og er urolig over den antisemittismen han ser blant innvandrergrupper fra Midtøsten.
– En del har som ideologi at jøder automatisk er mindre verd, sa Löfven til Aftonbladet.
Den prisbelønte journalisten Magnus Sandelin er fra Göteborg. Han har skrevet bøker om høyreekstremisme, venstreekstremisme og radikal islam i Sverige og står bak flere TV-dokumentarer som gransker ekstreme miljøer.
Stor forskjell
Han viser til at da nazister planla å marsjere foran en synagoge i Göteborg i høst, var det store demonstrasjoner hvor antirasistiske organisasjoner og partier og grupper på venstresiden deltok. Nå har det vært mer stille.
– Forskjellen i hvor mye sterkere protestene tidligere har vært mot nazistisk antisemittisme er slående. Når det kommer til å fordømme grov antisemittisme fra muslimske grupper, som under den anti-israelske demonstrasjonen i Malmö, så er det påfallende stille og de fordømmelsene som kommer bærer preg av pliktløp. Det har helt sikkert noe å gjøre med den sterke fiendtligheten til Israel som finnes på den antirasistiske venstresiden i Sverige. Det virker alltid som det er lettere å bli opprørt overfor antisemittisme fra nazister enn antisemittisme fra islamister.
– Mer utbredt blant muslimer
Han får støtte fra kommentator Ivar Arpi i Svenska Dagbladet (SVD).
– Selv statsminister Stefan Löfven innser nå at antisemittisme er mest utbredt blant muslimer. Det er dette som utgjør den største trusselen mot svenske jøder. Om det skulle komme noe positivt ut av det som nå har skjedd, er det kanskje at vi kan få en mer faktabasert samtale om antisemittisme i Sverige.
– Det er mer utbredt blant dem, ja. Det har vi statistikk på, sier Arpi.
Flere studier
Han viser til studien «Different Antisemitisms: On Three Distinct Forms of Antisemitism in Contemporary Europe» som ble gjennomført av den danske professoren Lars Dencik for Kantor center ved Universitetet i Tel Aviv i 2016. Han baserte seg på EU-data fra 2012, der det fremgikk at 22 prosent av svenske jøder oppgav å ha blitt verbalt trakassert og 2,6 prosent fysisk angrepet, på grunn av sin religiøse identitet.
I 51 prosent av tilfellene skal gjerningspersonene ha vært motivert av ekstrem islam. Til sammenlikning skal 25 prosent av gjerningspersonene ha vært venstreekstremister og fem prosent høyreekstremister.
I 2006 publiserte også Forum for levende historia en undersøkelse hvor det fremgikk at 39 prosent av muslimene hadde klart antisemittiske holdninger, mot fem prosent av befolkningen forøvrig. I 2009 publiserte samme institusjon også en undersøkelse hvor det fremgikk at 55 prosent av muslimer på videregående skole var negativt innstilt til jøder.
Frykt
Jøder i Sverige har uttrykt frykt for sin sikkerhet. De mener det er verre for dem nå enn før. Freddy Gellberg er leder for det jødiske trossamfunnet i Malmö. Til Aftonbladet sier han at klimaet er radikalt annerledes nå, enn da han vokste opp.
– Før ble jeg aldri angrepet for min religion. Nå opplever vi en ny type antisemittisme, der vi blir angrepet på bakgrunn av den politiske situasjonen i Midtøsten.
Også i Norge
Også i Norge er antisemittiske holdninger utbredt blant muslimer. En undersøkelse fra Holocaust-senteret som ble publisert forrige uke viser at blant muslimske innvandrere som har vært bosatt minst fem år i Norge, støtter 28,9 prosent negative påstander om jøder. I resten av befolkningen er andelen 8,3 prosent.
Det er ikke kjent hva slags politiske motiver gjerningspersonene som angrep synagogen i Göteborg hadde. Politiet i Sverige opplyste mandag at det ikke var grunn til å mistenke at de var motivert av høyreekstrem ideologi, men sa ikke noe mer om hvilken etnisitet de tre som er pågrepet etter brannbombene hadde. Ingen svenske medier har så langt rapportert noe om dette.