ØKNING: To av fem amerikanske pastorer har det siste året vurdert å slutte i jobben. Det er en solid økning fra begynnelsen av året. Illustrasjonsfoto.

To av fem amerikanske pastorer vurderer å si opp

Pandemien har gjort at stadig flere amerikanske pastorer vurderer å slutte, ifølge ny rapport. – Triste tall, sier norsk pastor.

Publisert Sist oppdatert

Nesten to av fem amerikanske pastorer har i løpet av det siste året vurdert å slutte i pastortjenesten. Det viser en ny rapport fra det kristne analysebyrået Barna Group.

38 prosent av de spurte pastorene har svart at de har vurdert å gi seg det siste året. Det er en økning på ni prosent siden januar 2021.

Tallene er enda høyere blant de yngre pastorene. Hele 46 prosent av pastorer under 45 år har vurdert å gi seg.

Det er også flere kvinner enn menn som har vurdert å slutte.

Tror utbrenthet er årsaken

David Kinnaman, leder for Barna Group, peker på utbrenthet blant pastorer som en årsak til at flere vurderer å slutte.

– Etter 18 måneder med pandemi er det en alarmerende andel pastorer som opplever betydelig utbrenthet, som igjen leder til at de vurderer å forlate tjenesten, sier Kinnaman.

Én av fire amerikanske pastorer lever en usunn livsstil når man ser åndelig, mental og fysisk helse under ett, ifølge byrået.

Han oppfordrer nå kirkegjengere til å støtte opp om menighetslederne sine.

– Dette er en voksende krise for amerikanske menighetsledere. Dette er tiden for å be og gi støtte til pastorene slik at de kan fortsette å lede på en sunn måte.

– Et tunggrodd hjul

– Dette er utrolig triste tall, sier Torbjørg Oline Nyli. Hun er pastor i Ytre Randesund misjonskirke og kommenterer resultatene fra undersøkelsen i USA.

– Å være pastor er en jobb som krever et kall og en jevnlig overgivelse, men jeg opplever at vi i vår generasjon oftere er i en stadig vurdering av jobben enn generasjonene før oss var.

KREVENDE: – Det har vært et krevende år for oss alle, og når vi da startet opp igjen må vi dra et enda mer tunggrodd hjul, sier Torbjørg Oline Nyli.

Nyli var selv ute i permisjon store deler at pandemien, men har opplevd at det har vært krevende å få folk med i kirken igjen etter gjenåpningen.

– Det har vært et krevende år for oss alle, og når vi da startet opp igjen må vi dra et enda mer tunggrodd hjul.

Hun mener kirken står overfor flere utfordringer, siden mange unge i liten grad prioriterer frivillig arbeid i dag.

– Vår fremste ressurs er frivilligheten. Vi håndterer en valuta som har veldig dårlig kurs, sier Nyli.

Ikke overrasket

Jarleif Gaustad er leder for fellesskapsutvikling i Misjonssambandet. Han er ikke overrasket over funnene fra USA.

– Jeg tror at pandemien har forsterket noen av de slitasjepunktene som en del pastorer kjenner på. Det er krevende å stå i en arbeidssituasjon hvor det er vanskelig å skille mellom arbeid og fritid.

REALISTISK: Fellesskapsutvikler i Misjonssambandet, Jarleif Gaustad, ber menigheter ha realistiske forventninger til pastorer.

Han forteller at pastorer kan kjenne på et press og mange forventninger i rollen som leder, formidler og omsorgsperson.

– Man er gjerne idealistisk og kan ha større forventninger til seg selv enn det en bør ha. Når vi ikke ser resultater er det lett å tenke at det er oss det er noe galt med, i stedet for at vi roper til Gud.

– Jeg tror det er viktig at vi hjelper pastorene å leve med det presset, og ha realistiske forventninger til dem.

Gaustad forteller at han har møtt mange pastorer som har strekt seg langt under pandemien når det ikke har vært mulig å drive menighetene på vanlig måte.

– Vanskelig å holde motivasjonen oppe

Ruben Meyer, pastor og menighetsplanter i menigheten C3 Fredrikstad, sier at mange pastorer opplever et uforholdsmessig stort press, spesielt i mindre forsamlinger.

Pandemien har også gjort det vanskeligere å holde motivasjonen oppe, mener han.

– Å bare møtes digitalt tar bort noe av momentet i kirken, og vi ser at det er vanskeligere å følge opp mennesker uten å møtes fysisk. Da måtte vi begynne forfra i noen prosesser vi var godt i gang med før korona. Det kan selvfølgelig oppleves som demotiverende.

– Men vi er i dette for det lange løpet, og det er ingen av lederne som har gitt seg, sier Meyer.

Han forteller at møtebesøket fortsatt ligger en god del lavere enn før pandemien.

– Vi bruker tiden på å mobilisere og få tilbake folk.

Powered by Labrador CMS