To av tre forlater svenske frikirker før de blir voksne
Ny studie viser at frikirkelige ungdommers tro avhenger i stor grad av fellesskapet i kompisgjengen.
«Kristen tro på glid?» er tittelen på en ny rapport som er utarbeidet av Evangeliska Frikyrkan, Svenska Alliansmissionen og Pinsebevegelsen i Sverige. Den bygger på studier av unge som var aktive i ungdomsarbeidet tilbake i 2010. Det skriver svenske Dagen.
Statistikken fra seks ulike menigheter viser at av 330 deltakere i ungdomsarbeidet, er det bare 118 som fortsatt er aktive kristne.
– En stor sorg
– Det er naturligvis en stor sorg å se at så mange forlater de kristne fellesskapene våre, sier Jakob Svensson til svenske Dagen.
Han er lærer ved Akademi för lederskap og teologi (ALT), pastor i Svenska Alliansmissionen og en av dem som står bak undersøkelsen.
Ifølge Svensson er frikirkene veldig flinke til å fange opp de unge fram til de er 16-17 år gamle, mens de strever med å gi dem en solid tro som holder i møte med samfunnet.
– Undersøkelsen viser at det sosiale fellesskapet er viktigere enn undervisningen, sier Svensson til avisen.
«Et sted å være»
Bjørn-Inge Aurdal har vært leder i Laget i Norge i 20 år, men arbeider nå med disippelgjøring på Island. Også han kjenner på sorg når han leser om det store antallet unge som forlater menigheten.
– Å se unge falle fra troen eller sakte, men sikkert gli vekk, er utvilsomt noe av det tyngste i arbeidet med unge mennesker, sier han.
Aurdal tror at kristne har vært flinke til å gi unge «et sted å være», men understreker betydningen av å gi dem gode grunner til å tro.
– Vi må gi dem Jesus, og det må gis rom for tvil og spørsmål. I Laget har vi skapt ulike arenaer for det, sier han.
Etterlyser refleksjon
Den svenske læreren Jakob Svensson etterlyser nettopp slike fora der det går an å reflektere over troen og der man kan snakke om hva man går gjennom i livet.
Han mener det er viktig å lytte til de unge som har forlatt menigheten for å kunne forme en teologi og et forsamlingsmiljø der unge blir bevart.
Gå sammen
Aurdal har god erfaring med å la unge komme med sine spørsmål knyttet til tro og tvil.
– Det handler om å vise forståelse for de prosessene de går gjennom og for hvordan samfunnet påvirker oss. Samtidig er det viktig å utfordre dem og be og gråte sammen med dem.
Lagsarbeideren legger til at det ikke er slik at «one size fits all», spesielt ikke etter videregående.
– Jeg tror mange detter av nettopp der fordi de opplever at verken formen på møtene eller svarene som gis, er tilfredsstillende.
En million medlemmer
I forordet til rapporten «Kristen på glid?» står det at om Pinsebevegelsen i Sverige hadde kunnet beholde alle som vokste opp i bevegelsen eller hadde deltatt i barne- og ungdomsvirksomhet, så ville antall medlemmer vært rundt en million i stedet for rundt 85.000.