To kvinner og tre menn nominert til biskop i Hamar
Et samstemt Hamar bispedømmeråd har nominert fem kandidater til å bli biskop etter Solveig Fiske. Tre menn og to kvinner er nominert.
– Alle disse kandidatene vil kunne bli gode biskoper i Hamar og vil på hver sin måte kunne videreføre Hamar bispedømmes visjon «Hellige rom for alminnelige liv», sier bispedømmerådsleder Gunhild Tomter Alstad i en pressemelding.
De fem er Ole Kristian Bonden, Tor Even Fougner, Raag Rolfsen, Margunn Sandal og Hege Elisabeth Fagermoen.
Folkekirkelig tradisjon
Bispedømmerådets leder sier de har sett etter kandidater som vil videreføre folkekirketradisjonen i Hamar bispedømme og som kan arbeide både i bredde og i dybden i kirken og samfunnet.
– Vi har ønsket oss en samlende biskop med gode lederegenskaper og som har visjoner for kirka og dens plass i samfunnet. Det er viktig for oss at biskopen kommuniserer bredt og tydelig løfter fram kirkas budskap inn i vår samtid, sier hun.
Da rådet ba om forslag på navn til kandidater, kom det inn 222 forslag fordelt på 93 kandidater. Etter rådets avgjørelse åpnes det for supplerende nominasjon.
Presentasjon
På nettsiden til Hamar bispedømme er de fem kandidatene intervjuet om hva de står for og hva som vil være viktig for dem som biskop i Hamar.
Ole Kristian Bonden (52), prost i Sør-Østerdal, skriver blant annet at kjernen i hans forkynnelse er tro, håp og kjærlighet, for alle.
– Jeg identifiserer meg med Grundtvigs utsagn «Menneske først, kristen så». Jeg er preget av skandinavisk folkekirketeologi. Dette har jeg utviklet videre inspirert av nære kollegaer og stedet er jeg er prest, skriver han.
Bonden har i tillegg til sin oprestegjerning blant annet vært styremedlem i Åpen folkekirke og Støttesenter for incest og seksuelle overgrep.
Hege Elisabeth Fagermoen (55), sokneprest i Glemmen menighet, mener teologien stadig må arbeide med hva det betyr når Jesus sier «Guds rike er midt iblant dere».
Arbeid med maktkritisk teologi som frigjøringsteologi og feministisk teologi har vært og er viktig for hennes teologiske dannelse og utvikling. Her føyer også dialogarbeid seg til.
Tor Even Fougner (57), prost i Sør-Gudbrandsdal, skriver at begrepet «folkekirke» for han først og fremst en insistering på at kirken er alle de døpte.
– De folkekirkelige ritene, dåp, konfirmasjon, kirkelig vielse og gravferd, er tilstrekkelige til å skape en kristen identitet og kirkelig tilhørighet, skriver han.
Barne-og ungdomstiden til Fougner var preget av mye deltakelse i Indremisjonen. I studietiden endret han syn på mye og orienterte seg mer mot kirken enn mot lekmannsorganisasjonene.
Raag Rolfsen (59), prost i Sandefjord, skriver at han har vokst opp i folkekirken.
– Som barn kjente jeg bare den kirken som døpte, konfirmerte, giftet, gravla og hadde gudstjeneste på julaften. Jeg skjønte også at Kjære Gud, jeg har det godt, som vi sang hver kveld, hadde noe med kirke og kristen tro å gjøre. Det var en trygg og god ramme for et barns tilværelse.
– I dag forvitrer også denne folkekirketilhørigheten. Jeg ønsker å bidra til at den bevares og revitaliseres.
Margunn Sandal (59), sokneprest i Frogner, Oslo, skriver at hun ser på seg selv som en folkekirketeolog, som står i en kristen humanistisk tradisjon.
– Jeg vil arbeide for at kirken skal være til for alle som ønsker det, skriver hun.
Dybdeintervju
Kandidatene vil bli dybdeintervjuet og presentert gjennom et arrangement i Hamardomen tirsdag 13. september. Etter presentasjonen skal nominasjonen ut til avstemming.
Alle som skal ha den nye biskopen som arbeidsgiver og tilsynsansvarlig skal kunne si sin mening. Når tre kandidater gjenstår, skal alle biskopene og bispedømmerådet i Hamar gi sin uttalelse.
Kirkerådet tilsetter ny biskop i sitt møte i Hamar 10.–11. november.