Tøffere rusmiljø rammer eldre rusmisbrukere
En diskriminert gruppe både i helsevesenet og eldreomsorgen, mener leder for Gatehospitalet. Mange eldre rusmisbrukere gir også uttrykk for at de er redde yngre rusavhengige.
– Rusmiljøet har blitt mye tøffere, og de eldre føler seg utsatt, sier Liv-Bente Nilsson.
Hun er leder ved Frelsesarmeens Gatehospital i Oslo. Institusjonen runder 20 år i disse dager, og i et intervju som er lagt ut på krigsropet.no deler hun noen tanker rundt en gruppe rusmisbrukere som gjerne går under radaren i samfunnet.
– Diskrimineres
Nilsson ønsker å sette søkelyset på de sårbare menneskene som lederen ved hospitalet mener utsettes for diskriminering i både helsevesenet og eldreomsorgen.
Gatehospitalet gir tilrettelagt sykehusbehandling for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet.
Ofte handler det om store sammensatte somatiske helseproblemer som den ordinære helsetjenesten ikke kan behandle på samme måte.
I dag driver Frelsesarmeen gatehospital i Oslo og Bergen.
Få sykehjemsplasser
Ifølge Nilsson havner eldre rusavhengige ofte mellom alle stoler i hjelpeapparatet. De få tilrettelagte sykehjemsplassene som finnes har lange ventelister.
Samtidig bærer mange på en stor frykt for yngre rusmisbrukere i miljøet. Noen våger gjerne ikke å oppholde seg i den kommunale boligen de bor i, men blir istedenfor vandrende gatelang syke og svekket.
Mange eldre pasienter forteller til personalet ved Gatehospitalet at de er redde.
– Siden de ikke føler seg trygge i leiligheten sin, er mange mennesker med ruslidelser nesten aldri hjemme. Noen opplever at yngre rusavhengige tar seg inn i leiligheten og krever å få bo der, eller rett og slett tar over leiligheten, sier Nilsson til Krigsropet.
Eldes tidligere
Det tøffe livet eldre rusmisbrukere lever, gjør mange helt utkjørte. Derfor er en periode på Gatehospitalet hvor de får riktig helsehjelp, mat, medisiner og trygghet viktig. Men mangel på tilpasset botilbud gjør at de fort er tilbake i den vonde sirkelen etter utskriving.
Faktumet er at denne gruppen eldes mye tidligere enn den øvrige befolkningen. Det er ikke uvanlig at et menneske i 40-50 årene med livslangt rusmisbruk bak seg kan ha en kropp som en person på 75 år.
– Det kan handle om at de blir dårlige til beins, eller at de får for eksempel diabetes, kols, kognitiv svikt og mange andre sykdommer som eldre har høyere risiko for å få, forteller Nilsson.