Et offer blir fraktet ut på båre fra kontorene til Charlie Hebdo i Paris. Minst tolv mennesker er bekreftet drept i terrorangrepet. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix

Tolv drept – intens jakt på drapsmennene i Paris

Væpnet med kalasjnikov og pumpehagle stormet to maskerte menn inn i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Tolv mennesker er drept og et 20-tall såret. Blant de drepte er sjefredaktør Stéphane Charbonnier.

Publisert Sist oppdatert

Etter angrepet i magasinet Charlie Hebdo forsvant gjerningsmennene i en stjålet bil, og en storstilt politijakt var onsdag ettermiddag i gang for å finne dem.

Et par timer etter angrepet fant politiet rømningsbilen ikke langt unna der terrorangrepet skjedde. Gjerningsmennene - politiet tror det er trem av dem totalt - er fortsatt på frifot.

* Les flere nyheter og reaksjoner etter terrorangrepet her

Ifølge avisa Le Parisien tok drapsmennene med seg et gissel idet de forsvant, men opplysningen er ikke bekreftet av politiet. Tolv mennesker ble drept og mer enn 20 er såret. Situasjonen er kritisk for fem, ifølge sykehuskilder.

– Sjefredaktør drept

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier og tre av magasinets tegnere er blant de drepte, opplyser en kilde ved den franske påtalemyndigheten. Også to politimenn ble drept.

– Vi er en yrkesgruppe i sorg i dag, sier politimann Luc Poignant på stedet til Le Figaro.

– En av mine to drepte kolleger var der for å beskytte tegneren Charb. Han hadde ikke tid til å gjøre noe. Når slike ting skjer, drepes først de som er på stedet for å beskytte andre. Dette er terrorisme, fortsetter han.

Av de tolv drepte skal tre av dem være blant Frankrikes mest berømte tegnere. Foruten den 47 år gamle sjefredaktøren Stéphane Charbonnier, kjent som Charb, var også den 76-årige tegneserie- og satiretegner Jean Cabut, kjent som Cabu, samt den 80-årige Georges Wolinski. Sistnevnte var sjefredaktør i Charlie Hebdo fra 1970 til 1981

Det venstreorienterte satiremagasinet har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Ifølge fransk TV satt redaksjonen i Charlie Hebdo i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Arkivbilde av Stéphane Charbonnier, kalt Charb, redaktør for satiremagasinet Charlie Hebdo. Ifølge franske medier er han blant de drepte i onsdagens terrorangrep.

Tegnet IS-leder

Få minutter før onsdagens angrep, la magasinet ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

En rystet og tydelig preget president François Hollande var kort tid etter terrorangrepet på åstedet.

– Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet. Sikkerheten er også skjerpet ved flere av landets største aviser, radio- og TV-redaksjoner og andre medier.

Ropte om hevn

Øyenvitner forteller at de to maskerte gjerningsmennene hadde en kalasjnikov og en pumpehagle da de stormet redaksjonslokalene ved lunsjtid onsdag.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av dem ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem. Det brøt ut en skuddveksling, og det skal ha blitt løsnet over 50 skudd.

Flere øyenvitner har lagt ut bilder og videoopptak av angrepet på Twitter og andre sosiale medier. På opptakene høres skuddsalver og rop mens bilder viser de to gjerningsmennene springe ut av en bil og inn i bygningen før de etter en kort stund springer ut igjen og forsvinner med bilen:

Et annet øyenvitne sier at en mann kom og ropte etter Charlie Hebdo. Vitnet hørte deretter skudd og kunne gjennom et vindu se to menn i lokalene. Deretter forlot en person bygningen med hendene dekket av blod, og ropte at en kollega var skadd, ifølge avisen France Info.

Protester og trusler

Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere hadde stått på trykk i Jyllands-Posten. Senere har magasinet flere ganger trykket karikaturer av den muslimske profeten, ett der han er naken, ett annet der han sitter i rullestol.

I november 2011 ble det kastet en brannbombe inn i redaksjonslokalene, men ingen kom til skade.

Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv. Dette vakte igjen sterke reaksjoner.

Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere.

Myndighetene skeptiske

Redaktøren Stéphane Charbonnier uttalte for to år siden at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det. Franske myndigheter har vært skeptiske til tegningene, som de mener er provoserende.

– Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen for to år siden.

Powered by Labrador CMS