STORTINGET: Med unntak av taleren selv var det ingen stortingsrepresentanter i salen da politiets maktbruk mot kirkeasylanter ble debattert tirsdag 19. februar.

Tomt i stortingssalen da kirkeasylanter ble debattert

Ingen andre stortingsrepresentanter dukket opp da Petter Eide spurte om politiet hadde brukt for mye makt da de hentet ut kirkeasylanter i Fitjar.

Publisert Sist oppdatert

I februar i fjor brøt politiet seg inn i menighetshuset Betania i Fitjar kommune og hentet ut en afghansk familie som hadde søkt kirkeasyl der.

Tirsdag var politiets maktbruk under uthentingen tema på Stortinget under interpellasjonsdebatten mellom Petter Eide (SV) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Tomt i salen

Frank Håvik er pastor i menigheten som den afghanske familien hørte til, Nytt Liv Sunnhordaland. Han hadde reist fra Fitjar til Oslo for å følge debatten.

– Jeg håper det blir markert kraftig at dette er uakseptabelt, sier Håvik til Dagen før han gikk inn i stortingssalen.

– Hva håper du kommer ut av debatten?

– Jeg håper politikerne setter foten kraftig ned og sier at politiet ikke kan gjøre som de vil. Dette var så grovt på så mange måter.

Anmeldt saken

Håvik anmeldte saken til Spesialenheten for politisaker et halvt år etter politiet hentet ut familien fra menighetshuset.

– Jeg ventet en god stund. Jeg måtte ha det litt på avstand, det var så dramatisk, sier pastoren.

Han mener politiet viste en uforholdsmessig brutalitet, at de brøt politiinstruksen og at de brøt menneskerettighetene til kirkeasylantene.

STORTINGER: Pastor Frank Håvik følger debatten fra galleriet til stortingssalen. Foto: Håvard Lied

– En ting er at de brøt kirkeasylet, men det var måten de håndterte saken på. Politiet stormet lokalet som om det var en terroraksjon og skremte vekket av både voksne og barn. Familien er traumatisert, sier Håvik.

Debatten

Under selve debatten var det flere tilskuere på galleriet enn stortingsrepesentanter i selve stortingssalen.

– Det er litt synd at det ikke er flere som er interessert i denne saken, sa Petter Eide.

Under innlegget sitt pratet han direkte til justis og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Spørsmålet til justis- og innvandringsministeren lød:

– Hvorfor mener statsråden at denne typen maktbruk og våpenbruk er riktig ved uttransportering av barnefamilier?

– Det fremstår som svært unødvendig. Flere av polititjenestemenneske hadde deltatt i en pågripelse av samme famile året før.

Eide mener politiet burde ha lært fra første pågripelse at familien ikke utgjorde noen trussel.

Viser til politiet

Tor Mikkel Wara ønsket ikke gå inn i enkeltsaker under interpellasjonsdebatten, men viste til det generelle regelverket.

– En familie av asylsøkere som etter grundig behandling av sin sak har fått avslag, plikter å forlate Norge.

– Det å kunne returnere de som har fått avslag er en viktig de lav asylinstituttet og har viktige signaleffekter på fremtidige ankomster.

STORTINGET: De fremmøte for å høre interpellasjonsdebatten tirsdag 19. februar. Fra venstre: Lemma Desta, Petter Eide, Frank Håvik, Tor Berger Jørgensen og Maria Saxegaard. Foto: Håvard Lied

Wara presiserte at alle uttransporteringen fra Norge skal gjøres på en «human, verdig og sikkerhetsmessig forsvarlig måte».

– Jeg understreker at det er politiet som gjør den politifaglige vurderingen. Det er ikke naturlig at jeg går inn på konkrete vurderinger i denne saken utover de generelle retningslinjene, sier Wara.

– Veldig skuffet

Selv om det alle av Petter Eides 168 kolleger på Stortinget glimret med sitt fravær under debatten, mener han det var viktig å få saken frem i lyset.

I tillegg til Frank Håvik var prosjektleder i Norges Kristne Råd, Lemma Desta og biskop emeritus, Tor Berger Jørgensen til stede på galleriet for å følge debatten. Jørgensen påpekte at det var viktig at saken ble tatt opp i nettopp Stortinget.

– Jeg vil takke til Petter Eide for at dette tas opp på Norges viktigste talerstol.

Jørgensen mener også Håvik har gjort en stor innsats for kirkeasylanter.

– Jeg vil også takke Frank Håvik som har vist en utholdenhet på dette feltet. Ikke bare i denne saken, men flere andre også.

Håvik var ikke overrasket over at Wara ikke gikk inn på enkeltsaker, men var tydelig skuffet over at ingen andre representanter møtte opp til debatten. Håvik mente det var spesielt skuffende at ingen fra KrF-møtte opp.

– Det viser jo hvor liten prioritet en sånn sak har, sier Håvik.

Powered by Labrador CMS