REAGERER: Tros- og livssynsminister Kjersti Toppe reagerer på vedtaket i Klepp kommunestyre.

Toppe uenig med statsrådskollega om støtte-kutt på Klepp

Tro- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) mener støttekuttet for konservative kristne på Klepp er problematisk.

Publisert Sist oppdatert

En uke har gått siden kommunestyret på Klepp endret retningslinjene for kulturstøtte til frivillige lag og organisasjoner.

Fra neste år må mottakere erklære at de regner alle medlemmer som valgbare til lederverv uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet.

Vedtaket betyr at konservative kristne bedehus og frikirker vil miste over 250.000 kroner i årlig støtte.

Dette er Klepp-saken:

I desember 2020 sendte kommunedirektøren i Klepp kommune ut et høringsforslag til nye retningslinjer for tildeling av kulturstøtte kommunen.

Forslaget var å stille krav om at mottakerne måtte si fra seg retten til å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn og legning.

Konservative kristne menigheter og forsamlinger frykter at støtten vil forsvinne dersom de ikke endrer samlivssyn.

Saken har blitt utsatt flere ganger, men i november ble det kjent kommunedirektøren har snudd i saken og blir politikerne skrote forslaget. Grunnen er at konsekvensene for barn og unge.

Tirsdag 23. november var saken oppe til behandling i Hovedutvalg for samfunn og kultur i kommunen. De valgte å innstille på det opprinnelige forslaget.

Forslaget ble vedtatt på et kommunestyremøte 13. desember.

Saken har skapt stor debatt lokalt på Jæren og i kristenpressen. Nå bekrefter tros- og livssynsminister at saken også har fått oppmerksomhet i regjeringen.

– Veldig opptatt av problemstillingen

– Vi har aldri behandlet denne saken i regjeringen, men jeg mener det er veldig viktig at religionsfriheten blir ivaretatt, sier Kjersti Toppe til Dagen.

Hun har tidligere uttrykt bekymring rundt Likestillings- og diskrimineringsombudets vurdering av saken. Fagdirektør Margrehte Søbstad har sagt til Vårt Land at forslaget kan være i strid med religionsfriheten.

Den samme tilbakemeldingen fikk kommunedirektøren på Klepp da hun spurte ombudet om råd. Hun valgte da å snu og anbefalte politikerne å skrote forslaget.

– Det er en problemstilling som jeg er veldig opptatt av, men som jeg ikke får på mitt bord, sier statsråden.

– Problematisk opp mot religionsfriheten

Mens kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har gått høyt ut med sitt syn om saken, har Toppe holdt sine vurderinger for seg selv.

I november uttalte Trettebergstuen til Jærbladet at hun ønsker velkommen alle tiltak for å forhindre ekskludering på bakgrunn av kjønn, seksualitet og etnisitet.

HYLLET VEDTAK: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

På spørsmål fra Dagen svarte Toppe den gang at hun stilte seg bak kultur- og likestillingsministerens uttalelse.

– Gjør du fortsatt det, Toppe?

– Kommentaren min må være litt annerledes. Hun har ansvaret for likestilling, og derfor har jeg respekt for at hun vurderer det sånn opp mot likestilling. Det kan jeg forstå. Men mitt ansvarsområde er tro- og livssynspolitikk. Derfor mener jeg at det er mer problematisk. Uten at jeg skal gå inn og si «sånn og sånn», men det er mer problematisk opp mot religionsfriheten.

Reagerer på konfliktsaker

Toppe reagerer samtidig på at statsrådene har blitt stilt opp mot hverandre og at det har blitt tegnet et bilde av stor uenighet.

– Vi har litt ulike ansvarsområder og derfor vurderer vi nok sakene litt ulikt.

– Er det ikke naturlig at man får det inntrykket når du sier vedtaket er problematisk og kulturministeren ønsker det velkommen?

– Jo, det kan du si. Men sånn er en del saker. Så lenge vi ikke har gjort en politisk beslutning om det, så er det sånn det er. Hvis dette er noe man må ta stilling til på en eller annen måte, så må vi gå mer nøye inn i det. Men per nå er det ikke det.

Hun er usikker på når det eventuelt vil være naturlig at regjeringen går inn i saken.

– Sunn debatt

Lokalt på Klepp har saken vært en verkebyll for de kristne forsamlingene. Debatten har vært hard og flere har uttrykt at det vil ta tid å samle i Klepp-samfunnet etter den splittende debatten.

Toppe mener på sin side at saken har reist en viktig debatt.

– Det er noe bra med denne saken oppi all elendigheten. At vi tar debatten om hva som skal til for å krenke religionsfriheten, er veldig viktig. Det er en debatt vi trenger, sier hun.

– Jeg mener at man bør kunne stille spørsmål om hvilke grenser vi som storsamfunn kan stille, i hvert fall når det er snakk om statlige eller kommunale midler.

Toppe ser paralleller til andre saker, som regjeringens krav om kjønnsbalanse i trossamfunnenes administrative organ for å få statsstøtte.

– Det har kommet en del viktige stemmer på banen i debatten fra Klepp, blant annet Likestillingsombudet. Derfor tenker jeg at selve debatten har vært sunn, sier Toppe.

Powered by Labrador CMS