Toppmøte om hatkriminalitet i Oslo
Hatkriminalitet mot minoriteter i Europa settes på dagsorden på en internasjonal konferanse i Oslo neste uke. - Europeiske myndigheter er veldig tamme, sier Amnesty.
- Det er viktig å drøfte forhold i vår egen bakgård og ikke bare påpeke problemer i andre deler av verden, sier «minoritetsambassadør» Harald Neple i Utenriksdepartementet (UD) om valget av tema på konferansen. Han håper konferansen kan komme med anbefalinger om hvordan høyreekstremisme og hatkriminalitet kan motvirkes.
Tunge internasjonale aktører møtes i regi av Minoritetsprosjektet i UD til konferanse om høyreekstremisme og hatkriminalitet i Europa med vektlegging på minoriteter under press.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal åpne konferansen.
Utskjelling og drap
Konferansen kommer på et tidspunkt hat mot minoriteter blir stadig mer synlig i Europa. I helgen demonstrerte flere hundre ungarske høyreekstremister mot Den jødiske verdenskongressens årlige møte i Budapest. Ledende figurer i det antisemittiske Jobbik-partiet skjelte ut jøder og anklaget israelere for å ville kolonisere Ungarn ved å kjøpe opp eiendom.
Mandag begynte rettssaken mot Beate Zschäpe (38) og fire andre nynazister i München i Tyskland tiltalt for en rekke drap og grove forbrytelser, hovedsaklig rettet mot etniske tyrkere.
Det Mosaiske Trossamfund i Danmark rapporterte i fjor høst om økende hatkriminalitet mot danske jøder. De utsettes for stadig mer vold og sjikane. Bare i september i fjor registrerte de åtte antisemittiske episoder, ifølge Kristeligt Dagblad.
Heller ikke Norge skjærer klar av kritikken. I fjor høst måtte også Norge tåle kritikk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). I rapporten kritiseres politiet for ikke å gjøre nok for å kartlegge og bekjempe hatkriminalitet i Norge.
Tamme
Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty roser Utenriksdepartementet for initiativet som samler personer fra forskjellig bakgrunn.
- Hatkriminalitet må bekjempes politisk. Europeiske myndigheter er veldig, veldig tamme på dette området nå.
- Hva kan komme ut av en slik konferanse?
- Jeg håper det blir en tydelig enighet om at myndighetene har ansvar for å gripe inn og beskytte utsatte grupper. I Ungarn har antisemittismen økende oppslutning, men myndighetene er tilbakeholdne med å anholde dem så lenge de angriper jøder og romfolk. I Italia står myndighetspersoner i spissen for rasisme mot romfolk, sier Folkvord.
Religiøse minoriteter
Utenriksdepartementets minoritetsprosjekt har så langt hovedsaklig fokusert på religiøst forfulgte med en hovedvekt på Midtøsten.
- Hvorfor er ikke konferansen rettet spesifikt mot religiøse minoriteter?
- Det er et ønske fra departementet å sette fokus på utfordringer i Europa. Svarene man finner her kan man bringe videre ut i verden, sier Neple.